петак, 16. октобар 2009.

Uzdignuti iz pepela: Vekovnici IV


VEKOVNICI, strip serijal scenariste Marka Stojanovića, najavili su već posle prvog albuma da ozbiljno pretenduju da stanu na tron srpske, pa i balkanske strip scene. Posle trećeg, od najavljenih osam albuma, oni već suvereno vladaju, a sa završenim četvrtim albumom, koji je najavljen sa Sajam knjiga u Beogradu, Vekovnici nam stavljaju do znanja da njihov cilj nije da samo dopru do visina, već da se tu zadrže i da tako uzdignu i celu srpsku i balkansku strip scenu na viši nivo.


Projekat koji je svetlost dana ugledao kroz nastavke u Politikinom Zabavniku, ambiciozno su započeli Marko Stojanović ("Postelja od gloga","Maks Debris", itd. itd), crtač Srdjan Nikolic Peka i kolorista Milan Antanasijević. Kasnije je iza projekta stao System Comics, koji i dalje istrajava u nimalo lakim i isplativim naporima rehabilitacije domaće strip scene.
Vekovnici nam pripovedaju o avanturama Marka Kraljevića i njegovog vampirskog druga, kineza Čena, koji nas vode od srednjeg veka, preko carske Austrije, do drevne Kine, koketirajući sa legendama i mitovima prošlosti.
Ovaj projekat okupio je gotovo sve relevantne strip crtače sa Balkana, u zanimljivoj kombinaciji isprepletanih priča i stilova crtanja.



 


Novi, četvrti album serijala “Vekovnici” pod imenom “Pepeo” nacrtan je od strane Milorada Vicanovića Maze, Daniela Atanasova i Filipa Andronika, sa kolorom Ivana Šainovića, Ozrena Miždala i Damjana Mihailova. Naravno, po scenariju Marka Stojanovića. Pepeo nas pričom dovodi tačno na polovinu prvog serijala Vekovnika i odgovara na mnoga pitanja iz prethodnih albuma... Ali, postavlja i neka nova!

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails