четвртак, 15. октобар 2009.

Selo FUCKING i njegovi problemi!

Verovali ili ne, na severu Austrije, 30-ak km od Salcburga postoji selo koje se zove Fucking! (Čak i oni koji ne znaju engleski, sigurno znaju ovu reč). Dobro, neko će reći i kod postoje mesta sa neobičnim i asocijativnim imenima (selo Donje Brijanje, na pr.), ali kako engleski jezik govori mnogo više ljudi nego srpski, normalno je da toponimi sa intrigantnim značenjem na engleskom privlače mnogo više pažnje.



Selo Fucking pod pravom je opsadom turista, od kojih ima mnogo više štete nego koristi. Omiljeno mesto turista u selu su table sa natpisom imena na ulazu i izlazu iz sela. Godinama je dobar deo budžeta sela izdvajan za zamenu tabli sa natpisom, jer su ih turisti gotovo redovno krali. Onda su vlasti odlučile  da stubove sa natpisom zaliju betonom, a same table zavare na čelične držače. Kako više nije bilo tako lako skidati natpise, turisti su se prekvalifikovali na skidanje gaća! Naime, meštani sela su se našli u prilično nezgodnoj situaciji kada su gotovo svakodnevno nailazili na turiste koji se isped znaka kamerama ili telefonima slikaju dok upražnjavaju seks! Meštani sela, kojih ima stotinjak, tvrde da drže do tradicionalnih moralnih vrednosti, te da je ovo velika uvreda za njih. U selu se intenzivno razmišlja o uvodjenju video nadzora, kako bi se stalo na put ovakvim pojavama.


Naselje Fucking se prvi put pominje u spisima još 1070. godine, a naziv je dobilo po jednom lordu koji se zvao Foko (Focko) i koji je živeo u VI veku. Sufiks „-ing“ na nemačkom označava pripadnost odredjenoj familiji, pa naziv sela Fucking na nemačkom znači Fokovi ljudi, odnosno oni koji potiču od njega.
Zbog stalnih neprilika, u selu je 2004. održan referenduma za promenu naziva sela, ali su stanovnici (pitam se da li se zovu Fuckers?) odbili da se odreknu tradicije i skoro hiljadu godina starog naziva.


Kao da nije bilo dovoljno što naziv sela izaziva probleme, neko je u nameri da opomene vozače da uspore, dodao tablu sa natpisom „Ne tako brzo, molimo vas“. Kakva paradoksija! Mislim da se sada ni turisti (oni, koji vole egzibicionizam) neće žuriti prilikom posete selu. Po uputstvu!

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails