четвртак, 1. новембар 2012.

Zašto uragani imaju ženska imena!


Ovih dana Amerikanci su strahovali, a mi se uglavnom neumesno šalili na pomen imena „Sendi“ (Sandy). Mediji su imali čime da pune svoju ekskluzivu! Slično je bilo i prethodnih godina, kada su aktuelna imena bila Kartin, Rita, Ajrin,... A zašto uragani imaju (uglavnom) ženska imena?

Satelitski snimak uragana Katrin iz 2005.

Uragani ili tropski cikloni mogu biti veoma razorni. Zbog toga ih ljudi od davnina prate. Da bi se olakšalo praćenje i upozoravanje od ovih oluja, uraganima su dodeljivana imena, jer je ponekad aktivno dva ili više uragana u isto vreme!

Nju Orleans nakon Kartine!
Sve do 20.veka uragani su dobijali iena na osnovu geografske lokacije, intenziteta ili dana u kome su se javljali. Odatle imamo na primer Veliki Uragan iz 1722, Galverston oluju iz 1900, Uragan Dan rada iz 1935. U međuvremenu, uragani su počeli da dobijaju i imena po imenima svetaca, pa imamo Uragan Santa Ana koji se pojavio na dan Svete Ane 26.jula 1825. Ako bi se istog dana pojavio novi uragan, on je dobijao sufiks „II“. Ovaj slučaj se desio 13.septembra 1976., kada su registrovani Uragan San Felipe i San Felipe II.
Pionir meteorologije, australijanac Clement Wragge je krajem 19.veka olujama dodeljivao imena grčkog alfabeta i likova iz grčke i rimske mitologije. Kasnije je počeo razornim olujama da daje imena političara koji mu se nisu dopadali! Njegova ideja (a ni karijera) nisu zaživeli!

Posledice uragana Ajk iz 2008.
Za vreme Drugog svetskog rata američkoj vojsci koja je delovala na Pacifiku je bio potreban praktičniji način označavanja oluja koje su upravo na Pacifiku i najčešće! Odvojeni od svojih supruga i devojki, ameročki vojnici su počeli da oluje oslovljavaju ženskim imenima! Prva oluja nazvana je „Marija“ prema romanu „Oluja“ Džordža R. Stjuarta 1941.godine., a ta praksa je kasnije i zvanično prihvaćena.

Zbog pritiska feminističkih pokreta i pokreta za ravnopravnost tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, Američka Meteorološka služba je 1979. donela odluku po kojoj se olujama dodeljuju i muška imena. Setomo se oluja Endrju i El Ninjo!

Uragan Sendi! 
Zanimljivo je da ne dobijaju svi uragani uvek novo ime! Postoje liste uragana sa imenima koja se ponavljaju nakon nekoliko godina. Tako na primer za Atlanski okean postoji šest lista, što znači da se imena ponavljaju nakon šest godina. Evo liste uragana za 2012.godinu, koja je bila aktuelna i za 2006, 2000 i td.

Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sandy
Tony
Valerie
William

Međutim, ukoliko neki uragan bude posebno razoran, njegovo ime se briše sa liste, kako ne bi budilo negativne emocije i sećanja na razaranja i žrtve! Verujem da će ime Sendi nakon ove godine otići „u penziju“!

Sa liste su isključena imena uragana koji počinju na slova Q, U, X, Y i Z, zato što vrlo malo imena počinje na ova slova.

Slika za koju su mnogi pomislili da je stvaran snimak skorašnje oluje,
zapravo je kadar iz flma "Dan nakon sutra"
I da ne bude da smo se samo mi šalili, net uveliko kruže šaljive
i lažne slike uragana Sendi!

Ukoliko bi se lista „potrošila“, uraganima se dodeljuju nazivi na osnovu grčkog alfabeta, pa možemo imati uragan Alfa, Beta, Gama,...

Oluja dobija naziv uragan kada se utvrdi da se kreće u smeru suprotnom od kazaljke na satu i da se vetrovi kreću brzinom većom od 63 km/h. Nakon ovoga, dodeljuje im se sledeći slobodni naziv sa godišnje liste!






0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails