среда, 29. фебруар 2012.

Šta je QR kod?


Beli kvadrat sa tri veća i mnoštvom nepravilno raspoređenih sitnih crnih kvadratića! Sigurno ste već negde videli ovakav kod i verovatno se zapitali šta je to i čemu zapravo služi! Iako je relativno nova pojava kod nas, ovaj kod je nastao još 1994.godine. Nazvan je QR kod!

QR kod bloga Paradoksija

QR kod je kreiran u Japanu u korporaciji Dens-Wave. Kreator koda je nameravao da se sadržaj koji on označava izuzetno brzo dekodira, pa je ovaj kod dobio naziv Quick Response ili  „QR“.

Iako su prvenstveno korišćeni za praćenje delova u proizvodnji automobila, ovaj matrični, odnosno dvodimenzionalni kodovi se sada koriste u mnogo širem kontekstu, pa se mogu videti na raznim časopisima, web lokacijama, znacima i bilbordima, kao i na svakom objektu o kome bi korisniku mogle da zatrebaju informacije. Tehnologija QR kodova je usled svoje praktičnosti i pristupačnosti danas prisutna u svim delovima sveta, a u Japanu su QR kodovi trenutno najpopularniji dvodimenzionalni kodovi.

QR kod na voznoj karti u Kini


Iako nalikuje standardnom bar kodu, QR kod se razlikuje po jednoj bitnoj osobini – može se čitati putem mobilnog telefona! Sa sve većim brojem mobilnih telefona koji imaju ugrađenu kameru, primena QR kodova sve više dobija smisao i opravdanje i pokazuju se kao izuzetno praktičan način za distribuciju informacija.

QR kod može sadržati razne podatke kao što su URL adresa, tekst, SMS poruka, broj telefona, e-mail adresa, lični podaci,...


Ko i kako može da koristi QR kod?

Ovaj kod može da koristi svako ko ima mobilni telefon sa kamerom i odgovarajućim instaliranim softverom. Pokretanjem Code reader aplikacije na telefonu i skeniranjem/fotografisanjem QR koda, vaš brauzer će vas direktno odvesti do kodirane adrese, ili vam očitati kodirane podatke. Postupak je mnogo brži i jednostavniji nego ukucavanje cele web adrese. Ovakav način linkovanja se naziva i hardlink.

Ukoliko vaš telefon nema ugrađenu aplikaciju za čitanje QR kodova, možete je skinuti sa neta. Aplikacije za čitanje QR kodova su mnogobrojne, besplatne i prilagođene gotovo svim modelima telefona, a uz to ih je i lako instalirati. Ipak, neophodno je da imate smartphone uređaj.


Osim učitavanja tuđih QR kodova, možete i sami veoma jednostavno i besplatno generisati ovakav kod za svoj blog, web portal, časopis, vizit karticu,... kako bi drugi mogli jednim klikom doći do vaših informacija. Zgodan generator QR kodova putem koje sam ja napravio QR kod za Paradoksiju se nalazi ovde.


Da li su QR kodovi još jedan iskorak napred u svetu tehnologije koji nam olakšava život, ili pak samo još jedan način kojim svoje živote sve više integrišemo u matricu sistema koji neko drugi kroji pitanje filozofske i etičke prirode. Na pojavu ovog koda nije ostala imuna ni savremena pop kultura, pa je tako sastav "Pet Shop Boys" 2007. objavio singl „Integral“ na čijem se omotu nalazi samo jedan QR kod. Tekst njihove društveno angažovane pesme nas pomalo opominje:

Everyone has their own number / In the system that we operate under / We’re moving to a situation / Where your lives exist as information.

(Svako ima svoj broj / u sistemu koji čini naš stroj. / Polako nastaje situacija / u kojoj vaš život postaje samo informacija)Kako god, QR kodove ćemo svakako sve više viđati u predstojećem periodu. Možda trenutno smartphone tehnologija nije dovoljno rasprostranjena kod nas, možda i oni koji je imaju nisu dovoljno informisani. U svakom slučaju, QR kod is here to stay!!!

7 коментара:

Aleksandar Marjanovic је рекао...

Bravo Makso, istrazivanje zavrseno

Darko S. је рекао...

Lepo i korisno! Evo linka za softver i čitač:

http://qr-blog.kaywa.com/static/sta-je-qr-kod

Анониман је рекао...

KUL

Анониман је рекао...

Ovo je odlicno i korisno!Voleo bih da nadem jos dobrih zadataka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails