среда, 23. јун 2010.

U susret Nišville Jazz Festivalu

Do početka ovogodišnjeg Nišville Jazz Festivala ostalo je još 50 dana. Kako će se publici u niškoj tvrdjavi od 12. do 15. avgusta predstaviti mnoga zvučna imena iz sveta džeza i pratećih pravaca (do sada su svoje učešće na ovogodišnjem Nišvillu potvrdili Solomon Burke, Roy Hargrove, Benny Golson, De Phazz, Steve Hackett, Terje Rypdal, Manu Dibango, Georgie Fame, Rambo Amadeus...) vreme je da krenem sa predstavljanjem nekih od njih.

Solomon Burke

Na otvaranju ovogodišnjeg Nišville jazz festival, 12. avgusta, nastupiće kralj soul muzike Solomon Burke (Solomon Bark). Burke je jedan od najznačajnijih  pevača i autora u istoriji soula i  ritma i bluza, za koga je Tom Waits rekao da je “arhitekta američke muzike”. On će nastupiti uz pratnju svog kompletnog velikog benda (gitara, bas, bubnjevi, klavijature, duvači, gudači i prateći vokali) i to će biti njegovo prvo gostovanje u Srbiji tokom karijere duže od pola veka.

Solomon Burke je tokom šezdesetih bio udarna igla izdavačke kuće Atlantic i imao presudni uticaj na stil mnogih poznatih pevača i sastava. Medju njegovim sledbenicima je i grupa Rollingstonse koji i danas izvode Solomonove klasike “Cry to me” i “Everybody need somebody to love”, kao I mnoga druga poznata imena, kao što su Eric Clapton, Tom Jones, Robert Plant, Elvis Costelo, Bob Dylan, Van Morrison, Dolly Parton, Aretha Franklin, Norah Jones, Johny Depp, Jerry Lee Lewis, Dr John, Don Was, Swamp Dogg.... 







De Phazz

Sastav De Phazz je 1997. godine osnovao nemački producent i DJ Pita Baumgartner kao karakterističan muzički projekat  jedinstvenog lounge zvuka, odnosno, kombinacije muzičkog nasleđa različitih stilova: jazz, blues, soul, latin (...), ali i modernih pravaca elektronske muzike – drum and bass, trip hop... 

Nakon 8 studijskih albuma i zaista velikog braoja nastupi sastva De Phazz se ustoličio kao jedan od vodećih bendova ovoga pravca na svetskoj muzičkoj sceni. Posle albuma Big, izdatog prošle godine, na kojem su, u saradnji sa big bendom Nemačkog radija HR, stare hitove (poput Mambo Crazy, Jazz music...) obradili u novim aranžmanima, De Phazz su nedavno objavili novi album “LaLa 2.0”. kojim se ponovo vraćaju svom karakterističnom zvuku,odnosno, kombinaciji semplovanih i živih instrumenata i dominantih vokalnih linija.




Posetioci festivala iz drugih gradova i okolnih država će imati mogućnost mini džez letovanja: „Četiri dana u Nišu i četiri noći na Nišvilu“ za samo 100 eura. U cenu je uračunat komplet ulaznica za sve četiri festivalske večeri i pun pansion (smeštaj i tri obroka dnevno) u dvokrevetnim sobama studentskog hotela kod tehničkih fakulteta u neposrednoj blizini niške Tvrđave.
Za sve korisnike ovog “paketaranžmana” biće obezbeđen i besplatan prevoz autobusima na relaciji Beograd – Niš – Beograd.
Detaljnije informacije pogledajte na sajtu www.nisville.com ili putem telefona 018/533-022.

2 коментара:

Retka Zverka је рекао...

Zavidim vam na Nišvillu. :-) Ova varijanta za 100 evra je praktično džabe.

July је рекао...

Prošle godine je bilo fenomenalno! I ove godine se nadamo dobroj muzici i dobrom provodu, samo da nas vreme posluzi :)

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails