уторак, 29. јун 2010.

Leskovačaka stripovijada!

XII Balkanska smotra mladih strip autora održana je proteklog vikenda u Leskovcu. Ovaj najstariji i najistrajniji festival devete umetnosti na Balkanu, od 1998. godine organizuje Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan”, koja deluje u okviru Leskovačkog Kulturnog Centra. Za vreme trodnevne nagradne manifestacije gosti i posetioci smotre mogli su da se upoznaju sa radovima gotovo svih bitnijih imena iz sveta stripa sa prostora Balkana. Manifestaciji su prisustvovali ili svoje radove predstavili autori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, ali i par autora iz Grčke, Nemačke i Dominikanske Republike! Medju autorima su se našla imena poput  Milorada Vicanovića Maze, Filipa Andronika, Tihomira Čelanovića, Ozrena Miždala, Aleksandra Sotirovskog, Mirka Čolaka, Dražema Kovačevića, Vladimira Vesovića, Jovana Ukropine, Vladimira Krstića Lacija,….

Svi pristigli radovi bili su izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog Kulturnog Centra, a u sklopu same manifestacije održana je serija predavanja, javni čas crtanja, projekcije animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, promocija nekoliko domaćih i stranih strip časopisa i knjiga, tribina, javnih intervjua i okruglih stolova.

Žiri u sastavu Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Srdjan Nikolić Peka (strip crtač i ilustrator) i Adrian Barbu (strip crtač i ilustrator) dodelio je sledeće nagrade:
Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crteža dobio je Filip Andronik iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Diplomu za istu kategoriju je dobio je Dragan Predić iz Majdanpeka. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Uroš Begović iz Beograda. Dodeljene su dve druge nagrade. Diplomu za istu kategoriju su dobili Darjan Jurinčić iz Ljubljane i Danko Dikić iz Leskovca. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobio je Milisav Banković iz Beograda, a diplomu za istu kategoriju dobio je Stevan Šubić iz Zrenjanina. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Emir Pašanović iz Sarajeva, a diplomu za istu kategoriju dobio je Nikola Ilić iz Vrnjačke Banje. Diplomu za najboljeg debitanta dobio je Bogdan Bogdanović iz Beograda. Plaketu Nikole Mitrovića Kokana za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka Škola Stripa “Nikola Mitrović Kokan” ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju je posthumno dobio Miodrag Velicković iz Leskovca. Ove godine je po prvi put dodeljena i nagrada za satiričan strip „Miodrag Veličković Mivel“ nazvana po preminulom leskovačkom karikaturisti koji je osvojio više od 100 priznanja širom sveta, i ona je pripala autoru Blic stripa Marku Somborcu.

O značaju smotre za strip u Srbiji govori i činjenica da se na spisku učesnika nalaze imena ljudi koji rade za najpoznatije francuske izdavače poput Delkura, Glenaa, Humanoida, Soleja…, ali i za najvećeg američkog, i verovatno svetskog, izdavača Marvel Comics Group.

Valja napomenuti da Ministarstvo Kulture Republike Srbije ovu i ovakvu smotru nije pomoglo ni jednim dinarom, iako je ona pre tri godine uvrštena u red kulturno značajnih manifestacija.


Balkansku smotru mladih strip autora već godinama na ledjima nose Marko Stojanović (strip scenarista, izmedju ostalog autor jednog od najboljih domaćih strip-serijala “Vekovnici”) i Srdjan Nikolić Peka (strip-crtač), koji čine i okosnicu “Leskovačke škole stripa”. Zahvaljujući ovoj školi, pored roštilja i roštilijade, pored paprika i ajvara, nezaobilazna asocijacija za Leskovac već godinama unazad jeste i strip!

6 коментара:

Marko је рекао...

Hvala na iscrnom izvestaju, u ime organizatora...

peđa slavni је рекао...

Čestitke organizatorima na svemu što čine za srpski i balkanski strip kao i Marjanu na ovoj reportaži!

Анониман је рекао...

Sjajan tekst! Linkao sam na njega sa www.stripopeka.com

Marjan Paradoksija је рекао...

Hvala Marko, Pedja, Filipe! Bilo je zadovoljstvo prisustvovati smorti i družiti se, makar i na samo jedan dan!!!

PEKA је рекао...

Pozdrav Oscaru Caribrodskom, nasem fanu, hvala na lepom prikazu XII Festivala stripa.

uncafediarte је рекао...

jel bio kakav has na izlozbi?

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails