четвртак, 23. јул 2015.

Nišville jazz festival 2015.

Tradicionalni Nišville jazz festival će se ove godine održati od 13-16. avgusta u Niškoj tvrđavi, uz mnoštvo pratećeg sadržaja. Godinama unazad je ”Nišvil” uskraćen za neka velika imena zbog nedostatka novca, pa tako ljubitelji džeza nisu imali prilike da uživaju u nastupima Džoa Kokera, Ajka Tarnera, Džamirokvaja i drugih, ali iak, imena koja nastupaju pružaju dovoljan kvalitet i uživanje posetiocima festivala. 

Neki mnogo zvučniji hedlajneri bi nastupali na “Nišvilu” da je bilo više para, pre svega pomoći Ministarstva kulture, sa kojim skoro svake godine postoje nesuglasice. Komisija Ministarstva kulture je prošle godine napisala obrazloženje da “Nišvil” nema koncept i da je to komercijalno-turistička manifestacija. A da li je to baš tako, prosudite i sami.


Duško Gojković i Milčo Leviev zajedno na "Nišvilu"


U subotu 15. avgusta na "Nišvilu" festivalska publika imaće prilike da uživa u zajedničkom nastupu poznatog džez trubača Duška Gojkovića i bugarskog pijaniste Milča Levieva, koje će pratiti Big Bend RTS-a.



Gojković i Leviev su bez ikakve dileme najznačajniji instrumentalisti, kompozitori, aranžeri i bend lideri sa Balkana. I jedan i drugi su već nastupali na “Nišvilu”, a to što će se sada naći zajedno na bini predstavlja “svojevrstan ekskluzivitet”.


Trubač Duško Gojković poznat je i kao pionir fuzije džeza i balkanskog folklora. Član Big Benda Radio Beograda postao je još kao 18-godišnjak, pet godina kasnije je otišao u Nemačku, a potom u SAD i narednih decenija se afirmisao kao džez muzičar.

Svirao je sa Četom Bekerom, Stenom Gecom i sarađivao sa brojnim muzičarima poput Majlsa Dejvisa, Dizi Gilespija, Soni Rolins, Djukom Džordanom.

Gojković je mesto u istoriji džeza zaslužio i kao autor na desetine džez standarda. Za njega se može upotrebiti metafora o “starom vinu” jer iako je na pragu 85. godine on je i dalje u vrhunskoj formi kao izvođač i kao autor - kažu iz "Nišvilla".

Priča Milča Levieva, koga je muzičar Don Elis nazvao jednim od džez genija današnjice, donekle podseća na biografiju 6 godina starijeg Gojkovića. Sa džezom se susreo još u tinejdžerskim godinama, a u toku svoje internacionalne karijere je svirao sa brojnim muzičarima, kombinujući kroz svoje kompozicije džez zvuk i folklor Balkana.

Leviev je jednom prilikom dobio komplimente i od slavnog džez pevača Džona Hendriksa koji je rekao: ‘On tako kombinuje crnački bluz i svoje korene da prosto zaključuje da su njegovi slovenski i moji afrički preci negde daleko u prošlosti delili isti bunar’ - navode organizatori.

Ova dva vrhunska umetnika pratiće Big Bend RTS-a, koji već sedmu deceniju uspešno održava status jednog od najboljih evropskih velikih džez orkestara. Gotovo da nema značajnijeg džez muzičara sa ovih prostora, kažu u “Nišvilu” koji nije prošao “školu” ovog benda.


Marčelo & „Napeti Quintet" i „Ničim izazvan"

U glavnom program Nišvila ove godine će, između ostalih, nastupiti i sastav "Ničim izazvan" (u petak 14. avgusta) kao i poznati hip – hoper Marčelo sa svojim "Filterima", a uz pratnju džez benda "Napeti Quintet" (u subotu, 15. avgusta).


Marko Šelić - Marčelo svakako je jedan od najupečatljivijih autora sa ovih prostora - i ne samo kada je reč o hip hop sceni. Hvalospevi o kvalitetu, snazi i angažovanosti njegovih tekstova – već su postali opšte mesto, a nedavno otvorena nova faza u njegovoj karijeri, bar kada je reč muzičkom segmenu – već je sama po sebi dovoljan argument uvrštavanja njegove grupe u program Nišvila. Naime, eksperimentisanje u okviru hip-hopa, Marčelu nikada nije bilo strano. Još pre jedne decenije od strane tvrdokornih poklonika ovog muzičkog pravca bio je optužen za jeres, kad je uveo živo odsvirane instrumente na svom drugom albumu "Puzzle Shock". U pesmi "Uskurativna", sa te ploče na kojoj je i postavio nove standarde žanra na ovoj teritoriji, mogu se pronaći prvi tragovi njegove fascinacije slobodnom formom džeza. Uostalom, Marčelo nikada i nije krio da u slobodno vreme najviše sluša muziku koja nema mnogo veze sa hip-hopom. Njegovo poslednje izdanje "Napet šou", koje je u prvih šest meseci prodato u više od 10.000 primeraka, pod uticajem glavnog kompozitora i Markovog dugogodišnjeg saborca Radeta Sklopića Raid-a, iznedrilo je više džez obojenih numera. Među muzičkim saradnicima na albumu "Napet šou", najbrojniji su upravo predstavnici domaće džez scene, predvođeni jednim od najaktivnijih domaćih džez muzičara- pijanistom, kompozitorom i aranžerom Aleksandrom Jovanovićem Šljukom i violinistom Filipom Krumesom koji iza sebe ima učešće u mnogim džez i world music projektima. Učešće Miše Blama na albumu - na nažalost, verovatno jedan od poslednjih zabeleženih snimaka ovog velikana džez scene – celom tom projektu već samo po sebi daje dodatnu težinu!

Članovi „Napetog Quinteta" sa kojim će Marčelo uz svoje „Filtere" nastupiti u Nišu su i, ništa manje značajna imena nove domaće džez scene: trubač Miloš Nikolić, basista Marko Fabry i bubnjar Aleksandar Cvetković.

Marčelo se očigledno nalazi u periodu kada nijedan izazov ne predstavlja nepremostivu prepreku, a za publiku će ovaj koncert biti prilika da na delu proveri koliko je sazreo jedan od najboljih domaćih autora mlađe generacije.

Marko Fabry je završio džez odsek beogradske srednje muzičke škole ''Stanković'' 2004. godine. Sarađivao je sa mnogim srpskim i inostranim džez, pop, rok i rep umetnicima. Bio je član Beogradskog Omladinskog Big Benda, i izučavao je harmoniju, kontrapunkt i aranžiranje. Diplomirao je muzičku produkciju i dizajn zvuka na Akademiji Umetnosti u Beogradu. Trenutno, osim kao basista, radi i kao muzički producent i kompozitor filmske muzike.

Aleksandar Cvetković, jedan od najaktivnijih bubnjara na domaćoj sceni, inače i profesor solfeđa i ritma na džez odseku FMU u Beogradu. Završio je teoretski odsek na FMU, kao i osnovne i master studije na
Univerzitetu za Muziku i Izvođačke Umetnosti u Gracu, na odseku za džez bubnjeve. Nastupao je na brojnim jazz festivalima i klubovima po Srbiji i Evropi, kao i sa mnogim značajnim domaćim i inostranim muzičarima.

Filip Krumes je nakon studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, proveo godinu dana na Konzervatorijumu za muziku dramu u Antverpenu. Nastupao je na brojnim prestižnim evropskim i domaćim festivalima. U aktivnoj je saradnji sa mnogim domaćim i inostranim Jazz i World Music muzičarima i muzičkim sastavima. U raznim postavama je snimio dvanaest albuma u zemlji i inostranstvu. World Music asocijacija Srbije mu je 2013.g. dodelila nagradu "Vojin Mališa Draškoci" za doprinos World Music sceni. Pored muzike aktivno se bavi restauracijom gudačkih instrumenata.

Miloš Nikolić je diplomirao na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu. Savladao je razne muzičke pravce počevši od klasične muzike kao član Beogradske Filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, Simfonijskog orkestra RTCG-a, a preko brojnih ansambala i tradicionalnu, pop i jazz muziku. Dugi niz godina bio je član orkestra Balkanika, benda Ljubiše Stojanovića Louisa,kao i mnogih jazz sastava. Aktivno sarađuje sa brojnim domaćim muzičarima i sastavima. Poslednjih godina bavi se studijskim snimanjem i predaje trubu u Muzičkoj školi S.S.Mokranjac.


"Žensko pismo" Tammy Payne na Nišvilu

Britanska pevačica, kompozitor, tekstopisac i multi instrumentalista Tammy Payne nastupiće na predstojećem Nišvilu treće večeri festivala - u subotu, 15. avgusta. Tammy će sa svojim bendom predstaviti album "Viva outsider" objavljen krajem 2014. godine, a koji je producirao Jim Bar, basista satava "Portishead" i "Get the Blessing".



"Viva Outsider", objavljen na njujorškoj etiketi "Ninety&Nine Records", prvi album koji Tammy objavljuje pod svojim imenom i na kojem potpisuje kompletnu muziku i tekstove, upečatljiva je kombinacija bluza, džeza, soula, folka (...), a po sugestivnosti autorskog izraza i interpretacije, nameće se zaključak da se na britanskoj sceni, kada je reč o "ženskom muzičkom pismu" , ništa slično nije čulo još od prvih albuma Joan Armatrading.

"Ako uronite u bilo koju od pesama sa albuma – shvatićete da je svaka pravi lirski dragulj. Inventivna slikovitost i prijatan nedostatak klišea. Izvanredan album" – reči su poznatog kritičara Brusa Lindzija u recenziji albuma "Viva outsider". Odličnim kritikama albuma Tammy Payne pridružili su se i Brent Blek koji je za "Bop 'n Jazz" napisao: "Jedan od glasova po kojima ćemo pamtiti 2014. godinu – ili možda bilo koju godinu posle", na sajtu BBC online konstatovano je da je Tammy "jedna od najboljih soul pevačica tokom protekle dve decenije", dok je u Mojo magazinu napisano: "Tammy poseduje izražajan soul glas ali i sposobnost da na pravi način ispriča priču". O kvalitetu Tammy Payne kao autora govori i podatak da je pesma koja otvara "Viva Outsider" - "Talk to me instead" - dobila ove godine još jednu verziju i to na na albumu "Duets" Paula Gonza, na kojem je ova portugalska muzička legenda izvodi zajedno upravo sa Tammy. Postavu njenog benda na Nišvilu činiće: Ruth Hammond – klavijature, Neil Smith - gitara, Will Harris – bas i Matt Brown - bubnjevi.

Karijera Tammy Payne traje još od početka devedestih kada je objavila nekoliko "dance" hitova na danas legendarnoj etiketi "Talkin Loud" Giles-a Peterson-a. Medjutim , umesto da nastavi sa snimanjem albuma kakve je publika očekivala od nje, ona se kao perkusionistkinja priključila salsa bendu, putovala u Brazil da bi izučavala bossa novu, nastupala i snimala kao pevačica sa više britanskih bendova (Sissi, Bristol sound originators, Smith And Mighty, Boca 45, Jukes), ali i svirala bubnjeve na turneji Džona Pariša (dugogodišnjeg producenta PJ Harvey). Sa bendom "Jukes" objavila je album "We Might Disappear" – psihodelični dragulj koji nije naišao na veći odjek zbog bankrota etikete na kojoj je objavljen, ali koji je je, uz ocenu 8 (od 10) u NME magazinu ocenjen kao "pomračenje sunca LSD zvukom"! Nastavljajući svoju karijeru "u cik – cak", Tammy Payne je za "Edition records" sa grupom "Tamco" 2010. godine objavila "Don't think Twice" - album obrada pesama koje su potpisali Dylan, Cohen, Elvis Costello... Pretežni džez pedigre instrumentalne postave (koja čini okosnicu i na prošlogodišnjem remek delu "Viva Outsider" : bubnjar Dylan Howe /The Blockheads, basista Jim Barr / Get The Blessing, klavijaturista Dan Moore / Pee Wee Ellis, Andy Shepherd i gitarista Neil Smith - The Liftmen), i plutajuće improvizacije upakovane u tamnoputi ritam i bluz, pokazale su se kao savršena staza za njene upečatljive reinterpretacije nezaboravnih pesama . Upravo tragom takvog koncepta Tammy Payne je nastavila i na novom albumu koji, kada jednom čujete - sigurno ćete mu se vraćati iznova i iznova....

Devon Youth Jazz Orchestra

Devon Youth Jazz Orchestra (DYJO ) iz Velike Britanije nastupiće ove godine u glavnom programu Nišvilla, u nedelju 16. avgusta, a frakcije ovog omladinskog big benda, koji je prošle godine natupao i na čuvenom Montre džez festivalu - sviraće u još nekoliko navrata u programima na Youth stage-u.


Omladinski džez orkestar Devona (Devon Youth Jazz Orchestra – DYJO) osnovan je 1975. godine sa ciljem da se tinejdžerima jugozapadne Engleske pruži stručno muzičko obrazovanje ali I prilika da steknu  iskustvo u živim nastupima. U aprilu ove godine 40-a godišnjica osnivanja ovog orkestra obeležena je okupljanjem mnogih bivših članova i nastupom nekoliko big bendova sastavljenih od svih generacija.

DYJO je osvojio mnogobrojne britanske nagrade za svoje nastupe i obrazovne programme. Na ovogodišnjem Omladinskom nacionalnom festivalu održanom ovog jula u Birmingemu, DYJO je primio Diplomu za dostignuća u inovacijama, koja se dodeljuje “za izuzetno maštovite, kreativne i inspirativne nastupe”.  Takođe,  treba pomenuti koncerte u prestižnoom Rojal Albert holu u Londonu, na džez festivalima u Montreu (u Švajcarskoj), Tinmutu, Dartu i Badliju, a DYJO je praktično muzički represent na svim skupovima koje organizuje čuveni Univerzitetu u Ekseteru. 

Omladinski džez orkestar Devona ima dva benda. Mlađi orkestar (DYJO2) pod dirigentskom palicom Brajana Mura (Brian Moor), posvećen je osnovama sviranja u big bendu,  dok “Stariji” orkestar (DYJO1) koji vodi Graham Hatn (Graham Hutton) ima širok repertoar koji zahteva muzičare visokih sposobnosti, pa nije redak slučaj da ovu postavu po kvalitetu često  upoređuju  sa najboljim big bendovima u Velikoj Britaniji. U sklopu DYJO projekta, radi i postava pod nazivom “ DYJO Ambasadori”  - manji sastav starijih članova koji vodi Roz Harding. Osim koncertnih nastupa  “Ambasdaori”  često organizuju i muzičke radionice, pa će se tokom Nišvila družiti i sa polaznicima Nišville workhopa.

U glavnom programu Nišvilla bend će se predstaviti u kombinovanoj postavi (i mladjih i starijih članova) koju čine 32 muzičara, dok će DYJO 1 i 2 kao i “Ambasoadori” nastupit na Nišvill Youth stage-u, a planiran je i zajednički mini koncert u Đavoljoj Varoši.


0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails