недеља, 28. април 2013.

Zanimljivi filmski posteri u Gani!

Dok se u Holivudu troše čitava bogatstva na reklame i promociju filmova, na drugom kraju sveta, u Africi, filmovi se promovišu na jedan posve neobičan način – ručno slikanim posterima!

Kada su početkom 80-ih godina prošlog veka na tržište Gane stigli prvi video-rekorderi i video kasete, pojavili su se i prvi mali, pokretni „bioskopi“. Naime, operateri ovih mobilnih bioskopa su raspolagali televizorom, video-rekorderom, nekim akumulatorom za napajanje i određenim brojem fimova na kasetama. Putuvali su od mesta do mesta, od sela do sela, i organizovali projekcije holivudskih hitova. Dovoljno je bilo pridodati nekoliko stolica ili klupa i bioskop je bio spreman. U toku dana projekcije su se održavale u kućama ili nekim salama, a uveče i na otvorenom. 

Da bi privukli pažnju publike, vlasnici ovih bioskopa su angažovali umetnike, slikare, koji su nakon odgledanog filma imali odrešene ruke da naslikaju filmski plakat. Nekada su ovi plakati ličili na originalne holivudske postere, a nekada su predstavljali potpuno autentičan doživljaj filma od strane samog umetnika. U savkom slučaju, svi posteri su unikati, rađeni kao ulje na platnu.

Kada su sredinom 90-ih godina tv uređaji i vireo-rekorderi postali lakše dostupni i rasprostranjeniji širom zemlje, posao sa pokretnim bioskopima je opadao, pa vlasnici nisu imali više para da angažuju umetnike za slikanje postera. Ovakvi nelegalni bioskopi postoje i danas u Africi, ali se sada posteri uglavnom kopiraju, što je mnogo jeftinija opcija. 

Pogledajte neke umetničke postere za poznate filmove. Da li prepoznajete plakate? A glumce?


 


 

 




 

 

 

  

 

 

 

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails