понедељак, 20. август 2012.

Poseta zamku Ravadinovo!


Posetiti zamak u vremenu kada živimo u betonskim džunglama, neverovatan je doživljaj. Osećaj kada na trenutak zaboravite gde ste, kada neprimetno pobegnete stegama svakodnevice i prepustite se mislima. Zamak u selu Ravadinovo, nedaleko od čuvenog letovališta Sozopol u Bugarskoj, jedno je od takvih mesta.


Ovaj zamak nije obavijen aurom proteklih vekova, na njegovim zidovima nisu pisane stranice istorije; započet je od nule sredinom 90-ih godina prošlog veka, još uvek se gradi, a ipak, već sa prvim koracima koje kročite unutar kapije, neobično putovanje u neka prošla vrema počinje.






Neobična građevina mami vaš pogled još sa puta koji pored Sozopola vodi ka letovalištima Primorsko i Kiten. Kamen od koga je zamak sagrađen kao da menja boju u toku dana: ujutru vuče na nijansu roze, u podne je jarko bele boje, dok sa zalaskom sunca postaje žućkast. Ovaj neobičan kamen potiče sa planine Strandža, koja je deo najvećeg parka prirode u Bugarskoj. Svaki kamen je prikupljan pojedinačno, ručno, bez upotrebe dinamita i eksploziva, a prikupljanje kamena je trajalo godinama.




Zamak, koji je neobična mešavina stilova i epoha, ima četiri kule, crkvu, vinariju i, kao i svaki zamak, prelepe vrtove sa fontanama, statuama, duborezima i jezero po kome plivaju beli i crni labudovi.

Zamak Ravadinovo je ideja i realizacija bugarskog biznismena Georgija Tumpalova, koji je, čini se svoj život sada posvetio ostvarenju ovog sna. Zamak ima oko 60 prostorija, ogromne salone, terase i balkone. Građevina je ukrašena mesingom, a zadnji deo zamka je obavijen čvrstim zagrljajem bršljana.

Prelepe vrtove i bašte zamka Ravadinovo osmislila je supruga vlasnika zamka, koja se i brine o njima. 
Dok se šetate vrtovima iz zamka dopire renesansna muzika koja doprinosi atmosferi, a posebno iznenađenje posetiocima pričinjavaju musketari i dame u srednjevekovnoj odeždi koji se šetaju vrtovima zamka ili njegovim odajama.








Prelepi duborezi (kapije, fenjeri, nameštaj) koji krase delove zamka Ravadinovo zapravo su deo nekadašnje Drvene palate koju je na obodima Sofije od 70-ih do 90-ih godina prošlog veka svojeručno radio i gradio majstor duboreza Račo Angelov. Kako nakon njegove smrti 1993., Drvena palata nije dobila adekvatnog naslednika, niti nekog ko bi je održavao, njeni delovi su 2008. stigli u Ravadinovo, gde su našli svoje utočište (bar za sada!).





Jezero koje doprinosi autentičnosti zamka, duboko je oko 5 metara. Jezero je iskopano kada su počeli radovi na zamku, zatim je poribljeno, a posebnu draž daju mu prelepi labudovi koji u njemu obitavaju.





Kroz mračan tunel, koji budi neku jezu, silazi se do vinarije. Hodnici vinarije ukrašeni su slikama u drvenim ramovima, a plafon je obložen mesinganim ukrasima. Podzemne odaje vinarije odišu mirisom vina i čine zaseban mistični svet zamka.





Kanal Discovery je hteo da poseti zamak Ravadinovo i napravi emisiju o njemu, ali je vlasnik zamka to za sada odbio, jer zamak još nije završen. 

Kažu da slika kazuje koliko i hiljadu reči. Poseta zamku kazuje koliko i hiljadu slika.

Cena karte je 8 leva (4 evra). Pa ako ste namerni letovati u južnom delu Bugarskog primorja, zamak u Ravadinovu ne smete zaobići!




0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails