четвртак, 27. октобар 2011.

Lopovluk zvani fiksna telefonija!

Bio sam mali, ali sećam se vremena kada smo negde sredinom 80-ih uveli telefon. Fiksni, naravno! Tada mobilne nismo ni sanjali! Sećam se kako smo pamtili kućne brojeve, pa razmenjivali sa drugarima u školi, sa rodjacima na ulici! Sećam se kako je bilo neobično kada telefon zazvoni, a svi trče da se jave!
Sećam se studentskih dana, kada je krenula priča sa mobilnim telefonima, kada su samo neke „face“ i budžovani nosili basnoslovno skupe „cigle“ zadenute za pojaseve i stavjali ih na stolove letnjih bašti dok su ispijali kafu (pridržavajući stolove da ih telefon ne prevrne!). Sećam se da smo se pitali šta će im to, jer je svet sasvim lepo funkcionisao i bez njih! Sećam se vremena kada su cigle postale dostupnije svima nama, ali se ustajalo u sred noći da se čeka red za karticu (tj. broj) ispred tek nekoliko Telekomovih predstavništva, kada su se kartice prodavale za desetine maraka i bile prava retkost. Učili smo se da podešavamo melodije i čudili kako je moguće napisati poruku i kako cela azbuka stane na 9 ili 10 tastera!

Sećam se svog prvog internet naloga. Dial-up, naravno! Mislim da je to bila 2002.godina. Sećam se krčanja modema, zauzetih telefonskih linija, pucanja veze, muka oko ponovnog uspostavljanja iste! Sećam se merenja provedenih online minuta, mukotrpnog učitavanja stranica, povećanih računa za fiksni telefon!

Mladjim generacijama će sve ovo delovati smešno, nerealno, jer su oni odrastali uz mobilne telefone, uz računare, uz fejsbuk! I nama, „malo“ starijim već je teško da se setimo kako je svet mnogo drugačije funkcionisao pre pet, deset ili dvadeset godina! Razvoj tehnologije, komunikacije i telekomunikacije odvija se velikom brzinom, tu, pred našim očima, a da često toga nismo ni svesni!

Protok i razmena informacije danas su preduslov za sve!!! Brojni načini razmene informacije nam ovo čine znatno lakšim! Osim telefona (fiksnog), tu su mobilni telefoni, tu su mejlovi, skajp, a sve više se za komunikaciju koriste i društvene mreže fejsbuk i tviter. U ovakvom okruženju konkurentnost utiče na bolju i kvalitetniju ponudu, kao i na niže cene usluga. Tako sada za iste pare imamo višestruko brži internet nego pre nekoliko godina, imamo razne akcije i promo pakete za nove i stare korisnike, odlične telefone za jedan dinar uz jednako povolje pakete i besplatne minute u svim mobilnim mrežama i slično.

Ovo izgleda jedino ne važi za fiksnu telefoniju koja uporito drži svoj monopol i bezobrazno visoke cene! Priče o drugom fiksnom operateru i jeftinijoj usluzi za sada su samo mrtvo slovo na papiru. Monopol donosi veliki profit i takva stvar se ne ispušta lako iz ruku!

Na celu ovu priču me je naveo pogled na poledjinu telefonskog računa koji mi je stigao prošlog meseca!


ZA SAMO 14 POZIVA PLATIO SAM SKORO 600 DINARA!!! TO JE U PROSEKU PREKO 42,5 DINARA PO JEDNOM POZIVU! A SVI POZIVI SU U FIKSNOJ MREŽI! Pa neka neko kaže da je mobilni skuplji od fiksnog! Za iste pare se u mobilnoj mreži dobija telefon, plus 200 minuta razgovora prema bilo kojoj mreži, mobilnoj ili fiksnoj! Ovih mojih 14 razgovora zbirno nisu trajali ni 50 minuta! PA NIJE LI TO LOPOVLUK!!!

Da, neko će reći da je 75 dinara za posebne usluge! Ta posebna usluga je identifikacija poziva, koja je možda nekada bila „posebna“ usluga, a danas se valjda podrazumeva, jer gotovo svaki aparat ima ekran. Ne, oni naplaćuju i to! Ma sve je luksuz! Hajde da se nabolje vratimo na sistem povezanih konzervi, ili dovikivanje sa prozora ili brda!!!

I da mi nije potrebna zbog ADSL-a, fiksnu liniju bih odavno već odjavio, a sam telefon spakovao u neku kutiju na tavanu, da jednog dana pokažem unucima kako se nekada komuniciralo!

9 коментара:

Nikola B је рекао...

Eh, ja plaćam liniju zbog adsl-a, aparat nije ni priključen u zid već godinama, pa mi sa PDV-om pretplata izađe 507.65 din. Pretplata za moj postpaid broj sa 60 minuta i 60 poruka je 295 dinara sa porezom, jer mobilni operateri imaju konkurenciju.

Marjan Paradoksija је рекао...

Walker, drago mi je da te ponovo vidim! Zaista te dugo, dugo nije bilo! (Ni mene na forumu, znam!)

Upravo o tome i pričam, krenula je priča o drugom operateru, pa su se onda ogradili da to ne znači i jeftiniju uslugu, već možda i skuplju, ako se privatizuje Telekom, pa na kraju od svega nije bilo ništa, verovatno jer niko nije ponudio dovoljno!

Danijala Simić је рекао...

TO je zaista strašno! Borba protiv monopola je kod nas samo poolitički marketing, a koncept prave tržišne konkurencije i brige o korisniku krajnjeg proizvoda (kupcu/mušteriji i sl) ne postoji!

Najbitnije je da se direktorima omaste džepovi! Ma lopovluk, lep si rekao!

Igor Kruljević је рекао...

via FB:
Pa nemoj tako, druže, pa od čega bi živela ona sirotinja koja radi u jednom od najprofitnijih preduzeća u Srbiji?! :)

Dalibor Djordjević је рекао...

via FB:
Superhik/Superklik!

Julija Djordjević је рекао...

via FB:
a kad ne zoves a platis oko 500din....? 0o wtf

Charolija је рекао...

Kada si pomenuo kako smo pamtili brojeve drugara, počnem da prevrćem po glavi i neverovatno je kako se bar 10-tak brojeva i danas sećam, a ne mogu ni da izračunam koliko je godina od tada prošlo, dok sada jedva da znam kućni broj fiksnog. :D Više mi se isplati da zovem Avganistan mobilnim nego fiksnim, ali u svakom slučaju živeo Skajp. :D

Marjan Paradoksija је рекао...

Da, tada smo pamtili i znali pregršt brojeva, a danas pamtimo te, od pre 15-20 godina, i još tek par mobilnih. Koliko tek ljudi ne zna ni svoj broj mobilnog napamet, a mkamo li tudje!

Mara је рекао...

Čini mi se da smo mi jedina država u kojoj se identifikacija poziva i dalje vodi kao "posebna" usluga. Šta je tu posebno, to mi nikako nije jasno. A, od para koje godišnje damo na račun za fixni bismo mogli da odemo na odmor.

Sećam se i kad su se pojavili mobilni telefoni, i koliko su tad koštale kartice... sećam se i nesrećnog dial-upa... i sve to mi sad deluje mnogo daleko. Predaleko...

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails