уторак, 2. новембар 2010.

Dokumentarni film: Jednom braća (Once brothers)!

Jednom smo bili velika država. Jednom smo bili vojna sila. Jednom smo bili sportska sila. Jednom smo bili braća. A onda su došle 90-te…
Američka tv stanica ESPN je snimila dokumentarni film “Jednom raća” (Once brothers) o (ne)prijateljstvu Vlade Divca i Dražena Petrovića, o onim zlatnim vremenima naše košarke, i onim posle njih. 
"Da biste izgradili prijateljstvo potrebne su godine, a da ga uništite dovoljan je samo jedan sekund", kaže Divac u filmu.
Divac, ako narrator ovog dokumentarca, opisuje put kojim je jugoslovenski košarkaški tim došao do samog evropskog i svetskog vrha, da bi rat medju nekadašnjom braćom na kraju "rasuo" to pravo "sazvežđe" asova.
Tadašnja  reprezentacija SFRJ pobedjivala je selekcije SAD i Rusije i osvojila titulu svetskog prvaka na Mundijalu 1990. godine i trofej evropskog šampiiona 1991. u Rimu.
Divac i Petrović koji su bili draftovani u NBA, po eskaliranju sukoba u bivšoj SFRJ, nikada se više nisu pozdravili. 
"Uvek sam mislio da će doći dan kada ćemo Dražen i ja sesti i konačno progovoriti, ali na žalost, to je sprečila njegova prerana smrt", rekao je Divac, podsećajući na pogibiju Petrovića u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.
Ovaj, jako zanimljiv dokumentarac, pogledajte na Paradoksiji iz nekoliko delova.
Enhanced by Zemanta







0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails