уторак, 4. мај 2010.

Umro je Drug Tito - pre 30 godina!

Dana 4. maja 1980. godine, pre tačno 30 godina, u 15.05 časova u Ljubljani prestalo je da kuca veliko srce predsednika (naše) Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsednika Predsedništva SFRJ i vrhovnog komandanta oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita. Neverica, more suza, težak bol i duboka tuga potresajli su radničku klasu, narode i narodnosti naše (bivše) zemlje, svakog našeg čoveka, radnika, vojnika, i ratnog druga, seljaka, intelektualca, svakog stvaraoca, pionira i omladinca, devojku i majku...


Tako je godinama nakon Titove smrti započinjala svaka informativna emisija ili novinski članak objavljen na današnji dan. Starijim generacijama će taj trenutak zauvek ostati u sećanju, svako je godinama na taj dan prepričavao šta je radio i gde se zatekao tog trenutka. Ja sam bio suviše mali da bi se bilo čega  sećao,  ali se zato jasno sećam kada smo u školi svakog 4. maja u 15.05h stajali mirno, uz zvuk sirene, praćeni budnim okom učiteljice!

Period koji će mnogi pamtiti po lepim, mnogi po ružnim uspomenama. U svakom slučaju, to je bio period koji će se pamtiti!

3 коментара:

Kajzer Soze је рекао...

Rođen sam pet godina kasnije.
Pojma nemam,žao mi je što nisam zakačio bar deo tog perioda,pa da bar imam neki komentar.

alan shore је рекао...

Sa ove vremenske distance, kapiram da je Bravar bio veliki igrač, maestralno je balansirao u bipolarnom svetu, od svih socijalističkih država jedino Jugoslavija nije bila iza "gvozdene" zavese! Odlazeći pre 30 godina, Bravar je odneo sa sobom i svoje magične ključeve za balkansko bure baruta...
Tito je bio velika faca i ne samo što je voleo život i uživao u njemu, već je stvarao uslove da i običan čovek može da uživa u životu.
Pričaju mi stariji o radničkim odmaralištima, rekreativnim nastavama, letovanja i zimovanja preko škole, crvenog pasoša...
Imali smo ono što običan mali čovek na zapadu ni dan danas nema...
Sve i da je bilo represalija i ugnjetavanja i Golokg otoka, sve je imalo svrhu, kao po makijavelističkom principu, da cilj opravdava srestvo...Ma naš narod je stoka, a stoka jedino batinu poštuje.
Respect!

Dan је рекао...

Ako zaista zelite o tom vremenu nesto zivotno i konkretno saznati, raspitajte se prvo u vlastitoj obitelji; ali onda, ako mozete i kod nekih drugih "staraca".
(Pri tom treba imati na umu, da kao i neka Drzava, i svaka obitelj ima svoju obiteljsku mitologiju.)
U svakom slucaju i po mom iskustvu, svako istrazivanje ove vrste, otkrit ce vam nesto novo i zato je vrijedno.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails