среда, 7. април 2010.

Italija zakonom reguluše ugradnju silikona!

Vest glasi: Italijansko pravosudje zabranilo je vršenje estetskog hiruškog zahvata na grudima (čitaj:ugradju silikona) devojkama mladjim od 18 godina! Ova mera je usledila nakon istraživanja koje je pokazlo da se u toj zemlji za samo godinu dana više od 10.000 tinejdžerki podvrglo ovom hiruškom zahvatu. Što je možda najtragičnije, većina ovih devojaka je ovu operaciju dobilo kao „poklon“ od svojih roditelja!!!
Podaci Medjunarodnog Udruženja Estetskih Plastičnih Hirurga (ISAPS) pokazuju da je povećanje grudi ubedljivo najzastupljenija plastična operacija u svetu, nakon koje sledi liposukcija. U Italiji oblast plastične hirurgije nije zakonski adekvatno regulisana, pa ne postoji sistem kontrole rada plastičnih hirurga. Veliki broj ovih hirurga čak nema ni potrebne kvalifikacije, što situaciju čini još gorom, pa je ovakva mera bila neophodna. 

Po podacima Udruženja plastičnih hirurga Italije, u toj zemlji se godišnje izvrši 85.000 korektivnih zahvata na grudima, od kojih tek 30% imaju medicinsko opravdanje, dok je 70% čisto estetske prirode. Zbog toga je regulisanje ovog zahvata kod maloletnih devojaka potez koji treba pozdraviti.
Nedavno je Austrija, sledeći primere Nemačke i Francuske, zakonski zabranila korišćenje solarijuma maloletnim licima, u cilju prevencije raka kože. 

U konkurenciji sa stečajima, genocidima, korupcijom i podelom javnih preduzeća, ovakve teme teško da se mogu izborti za svojih pet minuta u našem parlamentu, makar u skorije vreme!

Živeći u kulturi koja stvara idole sa tv ekrana i naslovnih strana, mladi ljudi žele da po svaku cenu slede „modu“, da budu u trendu, da liče na poznate ličnosti, ili bar da slede korak sa svojim vršnjacima. Ako im niko na vreme ne skrene pažnju na posledice koje takve težnje mogu imati po njihovo zdravlje, biće kasno i za njih i za nas!

5 коментара:

Nekili је рекао...

Prvo su nas "bombardovali" sa reklamama za cigarete a sada progone pusače i hoće da iseku filmske kadrove u kojima se puši. Kada biraju TV lica, biraju najlepše i najzgodnije osobe i na taj način postavljaju "standarde" lepote kojim se vode deca. Manekenke su toliko mršave da bi ih vetar oduvao da se revije održavaju na otvorenom ...
Sve u svemu, mnoge stvari su nam "predstavljali" kao normalne a sada ih zabranjuju ili osuđuju kada se narod "navukao" na iste. Što se tiče samih silikona i estetske hirurgije, verujem da je mnogo veći procenat intervencija estetske prirode bez medicinskog razloga ali s' obzirom da na televiziji postoje mnoge emisije u kojima se popularizuju plastične operacije zarad lične satisfakcije, ne vidim kako se radi na smanjenju popularnosti tog trenda osim usvajanja zakona kojima se zabranjuju iste, a na to niko nema pravo osim ukoliko se radi o maloletnim osobama, što svakako neće doneti neke posebne rezultate.
Solarijum je pre desetak godina doživeo pravi bum iako se i tada znalo za štetne posledice ali ..... bilo je moderno biti preplanuo tokom cele godine.
Dokle god nam drugi nameću mišljenje šta, kako i koliko je moderno i da je važno biti u "trendu" bez obzira na to što se knjige sve manje čitaju, što pozorišta posećuju "starije" generacije, što su hobiji "taboo tema" iz prošlosti, mislim da nam nema "pomoći" ......
Važno je biti lep, okružen lepim i popularnim "likovima", nositi markiranu garderobu, dobro se udati a ostalo? .... Ma nema veze, njima je dobro i tako ......

Анониман је рекао...

ajde sad priznaj da lepo izgledaju :-)

Marjan Milanov је рекао...

Ko? Maloletnice, silikoni ili pridodne grudi? Glasam za prirodne (i za eventualno retke, lepo uradjene i umerene silikone) :)

Анониман је рекао...

Da da da ... Jos da si iskren ! :-)

Kajzer Soze је рекао...

Strašno, ne znam šta da kažem. Nisam znao da su cifre tako zabrinjavajuće.Kao neko ko se grozi igala, noževa, silikona i ostale plastike, mogu samo da zaključim po prvi put u životu da je sreća pa nam standard nije visok,jer bi smo prošli gore od Italije u toj statistici.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails