среда, 30. септембар 2009.

Zona Sumraka: pola veka legende (3)

Te 1959. godine medju najpopularnijim pevačima bili su Frenk Sinatra, Ela Ficdžerald i Doris Dej. Te godine pojavili su se čuveni filmovi Ben Hur, Neki to vole vruće i Sever- Severozapad. Fidel Kastro je došao na vlast u Kubi, a u prodavnicama širom Amerike prvi put se pojavila lutka Barbi. U avionskoj nesreći je poginuo pevač Badi Holi, a u Kongu je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica HIV virusa. Nebom je poleteo prvi Boing 707 na prekookeanskoj liniji, kompanija Xerox je proizvela prvi komercijalni aparat za fotokopiranje,  pojavile su se prve slike Zemlje iz kosmosa, Amerika je u svemir lansirala prvi meteorološki satelit, a Rod Serling je u večnost lansirao seriju Zona Sumraka ( ili je ona njega, funkcioniše u oba pravca).


Kada je televizija krajem pedesetih godina prošlog veka počela da se transformiše, Edvard Rodman Serling (1924-1975) je bio medju prvima koji su prepoznali nove tendencije i medju retkima koji je imao spremno rešenje problema. Upravo njemu se pripisuje unošenje kvaliteta pozorišne drame na televiziju u njenim razvojnim godinama. U vreme kada je televizija funkcionisala u uskim okvirima životne realnosti, Zona Sumraka je ponudila jedan potpuno drugačiji svet, prepun mogućnosti i izbora. Serling nije bežao od realnosti. On je, naprotiv, aktivno učestvovao u kritici američkog društva, ali na svoj, originalni, indirektni način. Serling je tu realnost oslikavao putem sveta mašte i tako uspevao ne samo da izbegne rastući pritisak cenzure, koja je mučila njegov raniji rad na televiziji, već i da održi svoj integritet kao društveno angažovani pisac. Serija Zona Sumraka je bila, i dalje jeste, jedno od velikih umetničkih dostignuća televizije i pop kulture uopšte. Retko je kada i u kasnijim decenijama dostignuta tako uspešna kombinacija složene dramske tehnike i društvene kritike.

Uvodna naracija

Ono što je odmah izdvojilo ovu seriju od ostalih, i ono po čemu je ona i dalje prepoznatljiva je uloga naratora (Roda Serlinga), koji uvodi gledaoce u radnju i daje završne komentare koji stavljaju dodatni akcenat na poruku i naravoučenije priče, navodeći ih da se zamisle nad onim što su upravo videli. Iako su završne reči naratora varirale i bile jedinstvene i prilagodjene svakoj priči/epizodi, uvodna naracija koja je uvodila gledaoce u svet Zone Sumraka, svet pete dimenzije i pripremala ih da očekuju i neočekivano, blago je varirala od sezone do sezone.

Sezona 1:
Postoji peta dimenzija, iza onih poznatih čoveku. To je dimenzija prostrana kao svemir i beskonačna kao večnost. To je područje izmedju svetlosti i senke, izmedju nauke i praznoverja i nalazi se izmedju ponora ljudskih strahova i zbira ljudskog znanja. To je dimenzija mašte. To je područje koje zovemo Zona Sumraka.“

 Sezona 2:
Vi putujete kroz drugu dimenziju, dimenziju ne samo vida i zvuka, nego i uma. Putovanje u čudesnu zemlju čije granice čini mašta. Ispred vas se nalazi znak – vaša sledeća stanica, Zona Sumraka!“

Sezona 3:
Vi putujete kroz drugu dimenziju, dimenziju ne samo vida i zvuka, nego i uma. Putovanje u čudesnu zemlju mašte. Sledeća stanica, Zona Sumraka!“

Sezone 4 i 5:
Ova vrata otključavate ključem mašte. Iza njih je još jedna dimenzija – dimenzija zvuka, dimenzija vida, dimenzija uma. Krećete se zemljom koju čine i senka i materija, koju čine stvari i ideje. Upravo ste prešli u Zonu Sumraka!“


Twilight Zone Trivia
  • Iako je danas teško i zamisliti Zonu Sumraka bez Roda Serlinga kao naratora, malo je falilo da tako i zaista bude. Za naratora je nakon Vesbruk Von Vorhesa u probnoj pilot epizodi, bio predvidjen Orson Vels, koji se medjutim pokazao preskupim za projekat koji je tek otpočeo svoju egzistenciju. Uskraćen za bilo kakvu drugu opciju, Serling je u poslednjem momentu predložio sebe, izazvavši smeh  svih prisutnih u prostoriji u kojoj se odlučivalo o sudbini Zone Sumraka. Bez obzira na skepticizam prisutnih, njegovo lice postaće zaštitni znak serije, a njegov glas neodvojiv od nje.
  • Akteri epizoda su nesvesni prisustva Serlinga kao naratora. Izuzetak je epizoda ''A world of his own'', u kojoj je lik pisca koji ima moć da menja realnost svestan naratorovog prisustva i čak proizvodi odredjene reakcije na njegove stavove.
  • Rod Serling je izmislio izraz „šesta dimenzija“ koji je hteo da koristi u uvodnoj naraciji za prvu sezonu.  Kada ga je Vilijam Self sa televizije CBS upitao a koja je to peta dimenzija (tri prostorne dimenzije, plus vreme), Serling se zapitao „Ne znam, zar ih nema pet?“ Onda je promenio svoj uvodnik u „Postoji peta dimenzija...“.
  • Rod Serling je verovao da je on izmislio termin „zona sumraka“ i usvojio ga jer mu je dobro zvučao. Ipak, nakon početka emitovanja serijala, Serling je saznao da ovaj termin već uveliko koriste vojni piloti da bi označili let kroz zonu u kojoj se sreću strana sveta u kojoj je dan i ona u kojoj je noć.
  • Rod Serling je pozvao gledaoce pa pišu i predaju scenarije. Bio je preplavljen sa više od 14.000 scenarija, od kojih je uspeo da pročita oko 500. Medjutim, samo dva su bila vredna pomena, ali nije mogao da ih upotrebi, jer nisu odgovarala formatu serije.
  • Strip verzija serije, u kojoj je narator takodje bio lik Roda Serlinga, izilazila je sve do 1982, dugo nakon njegove smrti. O ovom strip serijalu, nešto više u sledećem postu.
  • Časopis TV Guide je u izdanju iz maja 2004. proglasio Zonu Sumraka 8. na listi „25 najboljih kultnih serija svih vremena“. U avgustovskom izdanju istog časopisa, Rod Serling je zauzeo 1. mesto na listi „25 najvećih SF legendi“.
  • 29. septembra 1959. u intervjuu, Rodu Serlingu je postavljeno pitanje: ''Očigledno ćete mnogo napora uložiti u rad na Zoni Sumraka koja će vam i u nekoj skorijoj budućnosti oduzimati mnogo vremena. Da li to znači da ste odustali od pisanja nečeg važnog za televiziju?''
Šta još reći nakon ovog pitanja? Your Honour, I rest my case!




Ostali postovi vezani za temu:

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails