петак, 11. септембар 2009.

Film, strip i...seks!

 
Neko voli PLAYBOY zbog slika, neko ga voli zbog tekstova  : ). Savršen kompromis izmedju slike i teksta je upravo STRIP! Iako nije neuobičajeno da se na stranicama najpoznatijeg časopisa za muškarce nadje mesta i za strip, najnovije, septembarsko izdanje američkog Plejboja je u tom smislu posebno interesantno za nas! Naime, tu su se na krajnje neobičan način sreli jedan od najpoznatijih srpskih strip crtača, jedan od najpoznatijih američkih režisera i, naravno, jedan od najpoznatijih svetskih časopisa: Rajko Milošević Gera, Kventin Tarantino i Playboy! Rezultat ove kombinacije je mini grafička novela na šest strana koja obradjuje scenu ubijanja nacista iz najnovijeg Tarantinovog ostvarenja „Prokletnici“ (Inglorious Bastards).

Iako se o tome pričalo još letos, iako je Plejboj na svom zvaničnom sajtu omogućio pregled nekih strana u (nespretnoj) fleš animaciji, informacija kada i gde će biti objavljena cela novela se ljubomorno čuvala od javnosti. Bar do najave septembarskog broja časopisa Playboy (U.S. edition, naravno). Tarantino je lično nadzirao rad i odabrao scenu iz filma koja će se pretočiti u strip, Gera to uspešno realizovao, naravno uz pomoć Djulije Brasko, koja je bila zadužena za boju.

Ako ste od onih koje kritikuju da u Plejboju gledaju samo slike, Gera se potrudio da uz malo muke, a puno uživanja, skinete tu stigmu sa sebe!

Za manje upućene, Rajko Milošević Gera (ili Guera, kako je poznat na zapadu) rodjen je u Beogradu 1959. Od malih nogu se bavi crtanjem, ali se u mladosti okušao i u muzici (početkom 80-ih nastupao sa svojim Strip Blues Bendom). Napušta muziku da bi se posvetio stripu, ta posvećenost rezultira time da mu se radovi objavljuju u svim važnijim jugoslovenskim strip revijama toga vremena. Taman kada je potpuno raširio krila svog neospornog crtačkog talenta, nebom iznad Jugoslavije počeli su da se nadvijaju crni oblaci rata. Krajem 1991. Gera se seli u Barselonu, gde i danas živi sa porodicom. Svoje radove je objavljivao u svim značajnijim španskim strip edicijama, a trenutno radi za francuskog izdavača Glénat dva tekuća serijala: Le Lievre de Mars (“Zec sa Marsa”) i Howard Blake,  a za DC/Warner Vertigo ediciju još jedan veoma uspešan serijal, Scalped. Gera će biti specijalni gost ovogodišnjeg medjunarodnog salona stripa u Beogradu (od 24. do 27. septembra) i ujedno dobitnik ovogodišnjeg priznanja za doprinos srpskom stripu.

Vrlo detaljan intervju sa Gerom možete pročitati u letošnjem, najnovijem broju magazina STRIP PRESSING, čiju je naslovnu stranu i potpisao (u sredini, na slici gore). Za one koji ne budu u prilici da drže u rukama ovaj časopis, deo intervjua mogu da pročitaju ovde.

 

Oni koji pak žele da vide i pročitaju celu strip verziju Prokletnika (u pdf-u), i usput prelistaju novi broja Plejboja : ) (50mb), za free download neka prate link ovde.


 

1 коментара:

kid је рекао...

ta ista scena u filmu izgleda još ludje!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails