субота, 12. септембар 2009.

Prvi ekološki vibrator, ili Zeleno,volim te zeleno!

Kada je Lorka pisao stihove svoje čuvene “Mesečarske Romanse”, verovatno nije mogao ni da sluti koliku će popularnost u potonjim decenijama imati njegovi uvodni stihovi “Zeleno, volim te zeleno!”. Delom i zbog kvaliteta same pesme, ali pre svega zbog sve šire konotacije u koju se stavljaju, pogotovu danas, u eri globalnog zagrevanja i zagadjenja, u eri udaljavanja od prirode, sve veće industrijalizacije, zagadjivanja vode, vazuda, tla,…
U takvim okolnostima, neumitno je bilo da neko počne da razmišlja o tome. Pojavili su se pokreti Zelenih, koji su vremenom prerasli u uticajne (parlamentarne stranke) u mnogim zapadnim zemljama, počele su da se rade ozbiljne kampanje za očuvanje prirodnih resursa, za smanjenje emisije izduvnih gasova, za što racionalnijim korišćenjem svih oblika energije, pogotovu električne, reciklira se papir, plastika, sve više truda i para se ulaže u razvoj, proizvodnju i promociju električnih automobila,…


Reč “zeleno” je u tom smislu dobila drugačiju konotaciju, pa se sada sve sa tim epitetom smatra ekološkim, zdravim za okolinu. Imajući u vidu ove trendove, ne čudi činjenica (mada, moram ipak priznati da i čudi) da se neko setio da napravi i “zeleni” vibrator. Iako je to možda samo bila ideja za testiranje tržišta ili marketinški potez, na ovogodišnjem sajmu elektronike u austrijskom gradu Lincu, prvi ekološki vibrator pod nazivom “Earth Angel” koji je dve godine razvijala irska kompanija Camden Enterprises, privukao je neverovatnu pažnju posetilaca.
Ovaj proizvod je inicijalno bio namenjen zemljema Trećeg sveta, gde ima dosta naselja koja nemaju (uopšte ili bar redovno) električnu energiju, pa bi punjenje baterija običnog vibratora strujom bilo otežano. Sa polupraznim baterijama, u zavisnosti od afiniteta, ne bi baš bio učinkovit, ili bi moralo da se štedi : D. Zamislite da imate auto, u rezervorau jedva litar benzina, vama se tako ide na put, a na pumpi nema goriva, a nema ko da vas poveze. Ili da put odložite, ili da idete peške! Pa, više ne morate da se brinete! “Earth Angel” poseduje svoju bateriju koja se puni okretanjem male kurble!!! Nakon toga zabava može da počne. Zeleno, volim te zeleno!
Lorkina pesma priča o ženi, o ljubavi, o senzualnosti, seksu u krajnjoj liniji. Možda zapravo tek ovom kombinacijom upotreba njegovih stihova u ekološke svrhe dobija opravdanje, dobija nit koja je nedostajala. Ako ništa drugo, evo još jednog načina da se, bez mnogo odricanja, priključite globajnoj kampanji za očuvanje planete Go Green!!!


0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails