петак, 20. новембар 2009.

WOWD – internet pretraživač nove generacije

-WOWD!
-Prva asocijacija?
-Malo dete pokušava da izgovori reč „Word“!
-Greška!
-Druga asocijacija?
-Predajem se!


WOWD je novi interner pretraživač, nove generacije, koji je predstavljan pre tačno mesec dana, na Web 2.0 Samitu u San Francisku.


Nakon što je početkom meseca sve popularnija Mozilla Firefox proslavila svoj peti rodjendan, a Microsoft koliko juče najavio novu, poboljšanu veziju svog Explorera IE9, sa sve više novih usluga koje nude Google i Yahoo, trka na stazi web pretraživača postaje sve zanmljivija.
Wowd (inače, izgovara se /vaud/) je tek u fazi razvoja i trenutno je aktuelna beta verzija programa. Iako je razvijan kao zaseban web brauzer pod nazivom Edgios, Wowd je u sadašnoj fazi samo posebna aplikacija koja se instalira i izvršava upravo preko Mozile ili Eksplorera.
Wowd pretražuje sadržaj čija se relevantnost meri na potpuno drugačiji način od do sada uobičajenog. Za razliku od klasičnih pretraživača koji se zasnivaju na tzv “centralizovanom indeksu“, i softverskim “robotima“ kojima se taj indeks puni i osvežava, funkcionisanje Wowd-a zasniva se na povezivanju velikog broja računara korisnika koji formiraju P2P mrežu i tako grade “distribuirani“ pretraživač.  Ideja Wowd-a je da otkriva ono što je trenutno popularno na webu. Postoji lista vrućih (Hot List), popularnih strana koje se ažurira se pred našim očima, omogućavajući nam da pratimo trenutno aktuelne i značajne teme i najtraženije web strane. Wowd ne služi samo da bismo našli detaljnije informacije o onome što već znamo, već i da pratimo šta je popularno, u odnosu na to koje sajtove ljudi stvarno posećuju.


Zanimljivo je i da je osnivač i idejni tvorac ovog pretraživača dr Borislav Agapiev, srbin koji živi i radi u SAD. Agapiev je pre tri godine u Beogradu formirao razvojni tim sastavljen od najistaknutijih mladih inženjera i studenata iz cele Srbije koji su radili na projektu Edgios. Ovaj projekat  je u ranoj fazi razvoja javno testiran isključivo u Srbiji, tako da je Srbija bila jedna od ključnih lokacija za globalno lansiranje Wowd-a, i upravo ovde je prvi put javno predstavljena prva verzija pretraživača pre godinu dana.
Videćemo da li će Wowd zaživeti onako kako su njegovi tvorci zamisli i da li će uspeti da pronadje svoje mesto medju žestokom konkurencijom. Bilo bi dobro da ga neki od brauzera uvrste u svoje standardne alatke. Takodje, za očekivati je da uskoro usledi odgovor kompanije Google, Yahoo ili ostalih pretraživača.
U svakom slučaju, ako želite da isprobate Wowd, možete ga skinuti (9.23mb) i instalirati sa zvaničnog sajta www.wowd.com, a video prezentaciju možete pogledato ovde.

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails