уторак, 24. новембар 2009.

ввв.парадоксија.блогспот.kом

It’s the end of the world as we know it“ kažu u svojoj pesmi članovi grupe R.E.M!
It’s the end of the net as we know it“ je nešto  što bi smo mogli uskoro da kažemo svi mi!


Naime, glavno regulativno telo za rad interneta (ICANN) nedavno je donelo odluku koja bi mogla na drastičan da promeni dosadašnje poimanje interneta. Kako je saopšteno nakon sastanka u Seulu, odlučeno je da se omogući upotreba ne-letiničnih pisama u nazivima internet domena. Ova, nova,  internalinacionalizacija interneta omogućiće da nazivi domena već do polovine sledeće godine budu pisani na ćiriličnom pismu, arapskom, kineskom i ostalim nelatiničnim pismima. Procenjuje se da u svetu ima oko 1,6 milijardi korisnika, a bar polovina njih su korisnici nekog nelatiničnog pisma, sa kodnim rasporedom tastature koji im otežava pristupanje internetu u mnogim aspektima. Ovo nije bitno samo za trenutne korisnike interneta, već i za veliki broj potencijalnih novih korisnika u budućnosti.
Treba napomenuti da se ova promena pre svega odnosi na nazive domena, tj na onaj deo nakon „tačke“ (dot), na primer .com, .org, .rs itd.
Mnoge kompanije će požuriti da sebi kupe novonastale lokalno-prilagodjene domene, ali će sigurno zardžati i postojeće, latinične, zbog one druge polovine korisnika.
Videćemo kako će ova internet revolucija i najveća tehnička promena u istoriji interneta uticati na sam net i na nas. U svakom slučaju, ovo je mali korak za ICAAN, ali veliki za polovinu čovečanstva koja koristi nelatinična pisma.
Kako se u našoj zemlji često vodi polemika o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, latinizaciji, ćirilizaciji sl, ovo će nesumljivo biti i dobar povod za poklonike oba tabora da tvrde ako su bili u pravu.

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails