недеља, 29. јануар 2012.

Kratka priča: SLOBODA!


Iz oblaka koji se nećkao negde iznad zimom odevene šume, izletela je mala, uplašena ptičica. Nekako je odudarala od svega u okolini. Njeno nežno perje nije baš najbolje podnosilo kišu koja se trkala sa ledenim vetrom. Ne znajući kuda da ide, sletela je na jednu golu granu. Čudila se gde je nestalo svo ono lišće u kojem se do skora krila. Mnoge stvari njoj nisu bile jasne na ovom svetu. Njena krila su bila i suviše mala da zahvate širinu ovoga neba. Ona jednostavno nije bila spremna za sve ovo. Nisu za svakoga nebeske širine.


I dok su joj se kapi kiše ledile na krilima i oči nemoćno polako zatvarale, setila se kako je nekada bila gospodar celog jednog kaveza i poslednjim toplim daškom poželela da neko nije ostavio otvoren prozor.

уторак, 24. јануар 2012.

Kada stupiti u brak, da li je bolje biti oženjen ili ne,...

Život je kompleksan, tu sumnje nema! Na neka pitanja nije lako dati odgovore, neka pitanja jednostavno i nemaju odgovor. Ipak, taj komplikovani, nadobudni svet izgleda mnogo drugačije, jednostavnije, bezazalenije gledan očima deteta!

Evo šta „buduće generacije“ misle o nekim važnim životnim pitanjima (Ili to možda interpretiraju ono što rade odrasli)!



„Kako odlučiti da kada treba da stupiš u brak?“

Prvo moraš da nađeš nekoga ko voli iste stvari kao i ti. Ako na primer ti voliš fudbal u njoj mora da se sviđa to što ti voliš fudbal i onda će ona da ti donosi čisp i pivo.
Marko, 10 godina (eee, a to nije baš uvek lako!)

Ti u stvari ne odlučuješ sam kada treba da stupiš u brak. Bog to odlučuje odavno unapred i ti onda na kraju vidiš šta ti se dogodilo.
Jovana, 10 godina (možda je tako i lakše!)



„Koje su prave godine za brak?“

Najbolje godine su 23, jer onda poznaje svog muža najmanje 10 godina.
Sandra, 10 godina (za tri godine srete ona muža!)

Ne postoje najbolje godine za brak – moraš stvarno da budeš dovoljno glup da bi se oženio!
Filip, 6 godina (zar je već imao loše iskustvo!)



„Šta tvoji roditelji imaju zajedničko?“

Paa... oboje ne žele da imaju još dece.
Sandra, 8 godina (pitam se zašto!)


„Šta se radi na izlasku sa devojkom/momkom?“

Kod prvog izlaska se pričaju interesantne laži, tako da su onda zainteresovani i za drugi izlazak.
Milan, 8 godina (može i tako da se shvati!)

Izlasci su tu da bi se zabavljali i ljudi treba da iskoriste priliku da se bolje upounaju. Čak i dečaci imaju da kažu nešto zanimljivo, ako ih slušaš dovoljno dugo.
Jasna, 8 godina (je l to čula od majke, ili od starije sestre!)



„Kada sme da se poljubi neko?“

Kada je bogat i ima puno para.
Jelena, 7 godina (a od koga je ona to čula!)

Kada poljubiš neku devojku, onda moraš da se njome oženiš i da imaš decu sa njom. Tako ti je to!
Dejan, 8 godina (mmm...da!)



„Kada treba devojci da je lepa?“

Muž treba uvek da kaže ženi da je lepa, pa čak i kada ona izgleda kao autobus!
Stanko, 10 godina (pazi, šlihtara mala!)



„Da li je bolje biti oženjen ili ne?“

Ja ne znam šta je bolje, ali ja nikada ne bih vodio ljubav sa mojom ženom. Ja ne želim da ona postane debela!
Mirko, 8 godina (neko će uskoro da dobije batu ili seku, a da to i ne zna!)

петак, 20. јануар 2012.

Niš - prestonica kulture 2020.!

Evropska prestonica kulture – laskava titula, zaista! Samo, da li je lako ostvariti je! Organizacioni tim Nišville jazz festivala, kao trenutno najjači reprezent evropskih vrednosti kulture grada Niša, pokrenuo je inicijativu za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture 2020. godine. Ovo bi mogla biti velika šansa kako za grad Niš, tako i za šest okolnih gradova. Inicijatori smatraju da ova ideja počiva na realnim osnovama, pogotovo zbog činjenice da EU tu titulu nikada ne dodeljuje glavnim gradovima.


Nišville jazz festival će, osim početne inicijative, uložiti i sve svoje organizacione kapacitete i veliko iskustvo da pomogne i učestvuje u neposrednoj izradi, a kasnije i organizaciji kompletnog programa tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.


Ideja direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića je da u Nišu bude održano 366 programa (jedan dnevno), a da u okolnih 6 gradova bude organizovano po 52 programa ( po jedan nedeljno) – ukupno 312, što u ukupnom zbiru daje cifru od 678 programa u celom regionu. Okvirni budžet od 25 miliona evra bio bi najjača investicija u kulturi, i značajno bi unapredio sve kulturne insitucije grada Niša i regiona, a sam Nišville bi dobio značajne sadržaje - pored evropskog izdanja Nišville-a 2020. i atraktivni jazz muzej.


Naravno, zvaničnu inicijativu za Niš Evropskui prestonicu kulture 2020, treba da uputi Grad Niš uz podršku lokalnih samouprava pomenutih gradova regije, pa Nišville jazz festival upućuje zvaničan poziv nadležnim institucijama da što pre formiraju Savet koji bi koordinarao ovu aktivnost.

Nišville jazz festival takođe poziva sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi, da ne samo podrže ovu aktivnost nego i da se aktivno uključe u rad Saveta, odnosno, da ponude svoje ideje i programe za evropsku prestonicu kulture 2020. godine – na mail nisville@nisville.com . Svim zainteresovanim biće upućem poziv do kraja januara za formiranje savetodavnog tela koje će pripremiti predlog projekta za zvaničnu kandidaturu Niša kao evropske prestonice kulture 2020 godine.


Inicijativa za svaku pohvalu! 2020. deluje daleko, ali planiranih aktivnosti ima puno, pa, vlja jednom i krenuti na vreme...

P.S. Fotografije Niša su sa foto-konkursa portala City of Niš.

понедељак, 16. јануар 2012.

eXploziv(no): 70 km do škole - put devojčice sa sela!

Autentične životne priče tema su popularne emisije "eXploziv". Ipak, ne stignu baš sve takve priče do televizije, bar ne one sa nacionalnom frekvencijom. Ušuškani u komfor svakodnevice (na koju se često žalimo), ponekad nismo ni svesni života i dogadjaja koji se odigravaju ne tako daleko od nas! Nekom drugom! Tako blizu, a tako daleko!


Ovo je priča o jednoj devojčici iz sela Dragovita (opština Dimitrovgrad) koja kao učenica sedmog razreda svakodnevno putuje iz svog udaljenog planinskog sela skoro 70 kilometara do škole u gradu! Prilog "Ne, nije mi teško da putujem" je napravila TV Caribrod!



za sve ljude dobre volje!

петак, 13. јануар 2012.

Najčitanije na Paradoksiji za 2011.


Na pragu Nove godine, razmišljajući o nekim novim temama, treba se osvrnuti i videti šta je to što je najviše privuklo pažnju čitalaca u prethodnoj godini. Meni kao reper za dalje pisanje, vama da vidite da li ste šta propustili! 


Bez nekog rangiranja, TOP 10 najposećenijih tema u 2011. su:

Slučaj duplih smartova i VIP reklamne  obmane izazvao je veliku pažnju posetilaca bloga, a o sličnim situacijama pislai su i drugi. Ipak, ne treba zaboraviti brzu reakciju VIP-a (u mom slučaju) čime se ova priča srećno završila!

Hvala što ne komentarišete! je bio moj komentar na mali broj komentara na blogu, inspirisan makretinškim potezom Beogradske filharmonije, na koji su reagovali i drugi blogeri čije teme, iako čitane,  često ostanu bez povratne informacije!

Brankovo tata-ta-tira! je jedno nostalgično podsećanje na predivnu dečiju emisiju uz koju su odrastale mnoge generacije!

Društvo u kome živimo nepresušan je izvor situacija koje izazivaju revolt zdravog razuma. Gledajući listu posećenosti, uvidjam da je ovakvih povoda bilo možda i suviše (za jednu godinu):

Crkva na prodaju! – jedna (lepa) ideja i mnogo (potencijalnih) stranputica kojima može krenuti.

Muzički dinar ili muzički milioni!  - tema o kojoj se pisalo i pisalo, pričalo i pričalo, a ipak, ko nas nešto pita...

Čekajući sindikate, Vladu, izbore, Šešelja... Godoa! – serija štrajkova, u kojima je dominirala policija, preslikava situaciju u kojoj čami naše društvo.

Ivan, Čelsi, govor satire i mržnje – Burne i različite reakcije na (neshvaćen) humor, kao ogledalo našeg društva.

Cecina reforma pravosudja – Ponovo nešto o čemu se pisalo i pisalo, pričalo i pričalo, ali država ima zadnju reč!

Hoće li država (ikad) umeti da reaguje, kao što su sužnji tražili od nje!?


Martovska Karma – serija zanimljivih priča o stvarima koje su nam se dešavale kroz istoriju u toku meseca Marta

Pred kraj godine, praznična euforija je zahvatila sve, pa iako čestitke nismo slali, zanimalo nas je da zaronimo u prošlost i vidimo kako su izgledale Stare Novogodišnje čestitke!

понедељак, 2. јануар 2012.

U retrovizoru: Šta smo propustili u 2011.?

Jedna od osnovnih stvari koje se uče u auto-školi jeste da se redovno gleda u retrovizor. Gledajući unazad, bolje ćemo znati kako napred! Ovo pravilo bi trebalo da važi i u svakodnevnom životu! 

Kraj godine je jedna od onih situacija u kojoj skoro svi pogledamo u retrovizor, da vidimo šta je i ko iza nas, da kežemo sebi kako ćemo i kuda napred!


Par dana uoči Nove šetajući medju rafovima supermarketa primetio sam jednu gospodju kako se snebiva oko police sa novinama i časopisima, držeći u ruci primerak Blic Žene. U tom broju časopisa čitaoci su na poklon dobijali po primerak stonog kalendara sa reklamom popularne kafe. Očigledno to nije bilo dovoljno, pa je pomenuta gospodja uzela još jedan primerak časopisa iz koga je izvadila kalendarčuć i ubacila ga u svoj primerak. Časopis je potom vratila i krenula dalje... A kuda?

Kuda ćemo dalje kada smo takav narod! Sve bismo na mufte, gratis, a kad toga ima, i to nam je malo! Onda sam se setio bruke sa besplatnim sadnicama japanske trešnje, dok su u isto vreme zemljotresom razoreni Japanci strpljivo, kulturno, pre svega civilizovano čekali u redovima za flašicu vode!

Kada se kod nas delila voda u flašicama, doduše sveta, na Svetu Petku u istoimenoj crkvi u Beogradu, ponovo je nastao stampedo gramzivosti i to u prisustvu Patrijarha!

Tu je onda bila pokazna antiteroristička vežba u Jagodini kada je helikopter oduvao bilborde na tribunu sa učenicima, leteća nevesta u Boru, i džin u Novom Pazaru,...!

Kada je gramzivost u pitanju, tu je Kolubara, pa afera sa vakcinama, hrpa vladinih agencija (oko 130) koje uglavnom služe za punjenje džepova zaposlenih, muzički dinar,...!

Samo kratak pogled u retrovizor prethodne godine već nam kazuje koliko toga smo propustili: propustili smo da budemo manje sebični, propustili smo da budemo manje bezobrazni, manje bezobzirni, manje ksenofobični, manje gramzivi i nezajažljivi, propustili smo da budemo manje zavidni, halapljivi, bezidejni, propustili smo da budemo kreativni, energični, odlučni i dosledni, propustili smo da budemo ambiciozni, konkurentni, samokritični, uvidjajni, ...propustili smo da budemo ljudi!!!

Nova godina je pred nama! Hoćemo li nadoknaditi propušteno? Ili ćemo i dalje biti najpametniji, najstariji, najprkosniji, najkuratiji, naj...





Pitam se!

Srećna Vam Nova 2012.!

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails