петак, 20. јануар 2012.

Niš - prestonica kulture 2020.!

Evropska prestonica kulture – laskava titula, zaista! Samo, da li je lako ostvariti je! Organizacioni tim Nišville jazz festivala, kao trenutno najjači reprezent evropskih vrednosti kulture grada Niša, pokrenuo je inicijativu za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture 2020. godine. Ovo bi mogla biti velika šansa kako za grad Niš, tako i za šest okolnih gradova. Inicijatori smatraju da ova ideja počiva na realnim osnovama, pogotovo zbog činjenice da EU tu titulu nikada ne dodeljuje glavnim gradovima.


Nišville jazz festival će, osim početne inicijative, uložiti i sve svoje organizacione kapacitete i veliko iskustvo da pomogne i učestvuje u neposrednoj izradi, a kasnije i organizaciji kompletnog programa tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.


Ideja direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića je da u Nišu bude održano 366 programa (jedan dnevno), a da u okolnih 6 gradova bude organizovano po 52 programa ( po jedan nedeljno) – ukupno 312, što u ukupnom zbiru daje cifru od 678 programa u celom regionu. Okvirni budžet od 25 miliona evra bio bi najjača investicija u kulturi, i značajno bi unapredio sve kulturne insitucije grada Niša i regiona, a sam Nišville bi dobio značajne sadržaje - pored evropskog izdanja Nišville-a 2020. i atraktivni jazz muzej.


Naravno, zvaničnu inicijativu za Niš Evropskui prestonicu kulture 2020, treba da uputi Grad Niš uz podršku lokalnih samouprava pomenutih gradova regije, pa Nišville jazz festival upućuje zvaničan poziv nadležnim institucijama da što pre formiraju Savet koji bi koordinarao ovu aktivnost.

Nišville jazz festival takođe poziva sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi, da ne samo podrže ovu aktivnost nego i da se aktivno uključe u rad Saveta, odnosno, da ponude svoje ideje i programe za evropsku prestonicu kulture 2020. godine – na mail nisville@nisville.com . Svim zainteresovanim biće upućem poziv do kraja januara za formiranje savetodavnog tela koje će pripremiti predlog projekta za zvaničnu kandidaturu Niša kao evropske prestonice kulture 2020 godine.


Inicijativa za svaku pohvalu! 2020. deluje daleko, ali planiranih aktivnosti ima puno, pa, vlja jednom i krenuti na vreme...

P.S. Fotografije Niša su sa foto-konkursa portala City of Niš.

2 коментара:

miodrag ristić је рекао...

Još bolje bi bilo kad bi i drugi gradovi "maznuli" ovu ideju, i ponudili sopstvene programe. Pa da se na kraju organizuje neki konkurs/izbor/takničenje na kome bi svi podržali najbolji program...

Ako bi uspeli (nekim čudom) da se pritom ne poubijamo, čak i ako ne upali ta stvar oko te (fantastične) love - sam taj kreativni napor bi bio nagrada, sam po sebi.

Da se malo zatalasa žabokrečina...

Marjan Paradoksija је рекао...

Ako ništa drugo, makar kao motivacija za pospešenje kulturne ponude i raznovrsnosti u provincijalnim sredinama. Pod kulturnom provincijom otprilike smatram sve van Beograda!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails