четвртак, 6. септембар 2012.

U zatvor zbog besposličenja i skitnje!?


KRIV JE što duže vreme nigde ne radi, a neće ni da se zaposli, već život provodi u besposličenju i skitnji, viđa se u razna nepoželjna društva – kaže deo Rešenja kojim je 1951.godine na zatvorsku kaznu od 90 dana kažnjen Nikolić Nikola iz Beograda,  a -  pored toga ima motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši benzin! 

Dok svakodnevno slušamo vesti o rastu stope nezaposlenosti, teško je poverovati da se nekada nerad zakonski kažnjavao! Ali, bilo je tako! Nakon Drugog svetskog rata, donesen je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira FNRJ koji je sankcionisao ovakve situacije. Rešenje protiv izvesnog Nikolić Nikole je doneto po članu 141 Osnovnog zakona o prekršajima.


Imenovani duže vreme nigde nije radio, već je skitao i besposličio, trošio benzin vozeći motor.
Ne može, bre, to tako!

Teško je poverovati, ali bilo nekad...

...smrt fašizmu – sloboda narodu...

5 коментара:

Shangri-La је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Ovo me podsetilo na nekog Nišliju koji je u emisiji jedne radio-stanice iz svog grada govorio o tome kako ne može svako da razume merakliju koji, zapravo, uživa u životu, sanjarenju, gledanju u reku sa mosta, to je specifična duhovnost, pojmiti je to je posebna privilegija. Ne, nije. Nema tu nikakve duhovnosti. Tražiti minimum od života i uživati u takvom minimalnom životu nije duhovnost. To je neka vrsta parazitizma. Oduvek sam se pitao da li je B. Stanković svesno "svog" Mitketa prikazao kao antipatičnog parazita, ili je i pisac u njemu video boema, merakliju, ili nešto u tom smislu.

Marjan Paradoksija је рекао...

Ne bih rekao da ovaj tekst vuče ka ovom aspektu! Jednostavno, čovek nije hteo da radi, u odnosu na današnju situaciju gde čovek ne može da nađe posao! S druge strane, nigde se i ne kaže da je on bio meraklija, da je samo uživao. Uživati sa merakom, nije isto što i lenčariti, ili besposličariti. A može se reći da je merak posebno stanje duha, svakao ne parazitizam! Neko uživa u sporom ispijanju kafe, neko u jelu, neko šetnji, ... s druge strane, svakodnevica nam u prmociji užurbanog života uzima mnoge trenutke hedonizma, tera nas na konstantnu jurnjavu, odricanje od mnogih (ljudskih) zadovoljstava!
Uoatalo, udalji smo se od teme!

Miodrag Ristic је рекао...

Prvo - uopšte ne verujem u tu priču kako nema posla (baš pročitah tekst na tu temu: http://www.zubarica.com/2012/09/09/kako-zaposliti-nekog sa kojim se potpuno slažem)Problem je što ljudi vrlo fleksibilno tumače šta je to posao koji njima odgovara. Da li je to parazitizam (ili besposličenje)? Stvari suipak malo komplikovanije pošto je u pitanju čitav SISTEM vrednosti. Koji se definitivno drastično promenio od 50-tih ili 70-tih godina...

Ivana је рекао...

Ajme svasta prvi put cujem za ovako sta ... tragicno
Obračuni Plaće i Poreza

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails