понедељак, 2. јануар 2012.

U retrovizoru: Šta smo propustili u 2011.?

Jedna od osnovnih stvari koje se uče u auto-školi jeste da se redovno gleda u retrovizor. Gledajući unazad, bolje ćemo znati kako napred! Ovo pravilo bi trebalo da važi i u svakodnevnom životu! 

Kraj godine je jedna od onih situacija u kojoj skoro svi pogledamo u retrovizor, da vidimo šta je i ko iza nas, da kežemo sebi kako ćemo i kuda napred!


Par dana uoči Nove šetajući medju rafovima supermarketa primetio sam jednu gospodju kako se snebiva oko police sa novinama i časopisima, držeći u ruci primerak Blic Žene. U tom broju časopisa čitaoci su na poklon dobijali po primerak stonog kalendara sa reklamom popularne kafe. Očigledno to nije bilo dovoljno, pa je pomenuta gospodja uzela još jedan primerak časopisa iz koga je izvadila kalendarčuć i ubacila ga u svoj primerak. Časopis je potom vratila i krenula dalje... A kuda?

Kuda ćemo dalje kada smo takav narod! Sve bismo na mufte, gratis, a kad toga ima, i to nam je malo! Onda sam se setio bruke sa besplatnim sadnicama japanske trešnje, dok su u isto vreme zemljotresom razoreni Japanci strpljivo, kulturno, pre svega civilizovano čekali u redovima za flašicu vode!

Kada se kod nas delila voda u flašicama, doduše sveta, na Svetu Petku u istoimenoj crkvi u Beogradu, ponovo je nastao stampedo gramzivosti i to u prisustvu Patrijarha!

Tu je onda bila pokazna antiteroristička vežba u Jagodini kada je helikopter oduvao bilborde na tribunu sa učenicima, leteća nevesta u Boru, i džin u Novom Pazaru,...!

Kada je gramzivost u pitanju, tu je Kolubara, pa afera sa vakcinama, hrpa vladinih agencija (oko 130) koje uglavnom služe za punjenje džepova zaposlenih, muzički dinar,...!

Samo kratak pogled u retrovizor prethodne godine već nam kazuje koliko toga smo propustili: propustili smo da budemo manje sebični, propustili smo da budemo manje bezobrazni, manje bezobzirni, manje ksenofobični, manje gramzivi i nezajažljivi, propustili smo da budemo manje zavidni, halapljivi, bezidejni, propustili smo da budemo kreativni, energični, odlučni i dosledni, propustili smo da budemo ambiciozni, konkurentni, samokritični, uvidjajni, ...propustili smo da budemo ljudi!!!

Nova godina je pred nama! Hoćemo li nadoknaditi propušteno? Ili ćemo i dalje biti najpametniji, najstariji, najprkosniji, najkuratiji, naj...





Pitam se!

Srećna Vam Nova 2012.!

3 коментара:

asketski је рекао...

Sve nam je malo. Šta se može, taština je bolest 21. vijeka :)

detozin је рекао...

Zaključak: "Nismo propustili ništa, što nećemo propustiti i u ovoj godini."

Posle kažu da neizvesnost ubija...

Marjan Paradoksija је рекао...

Zaključak je upravo taj! Nažalost!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails