недеља, 11. септембар 2011.

Priča najkontroverznije fotografije: 9/11 deset godina kasnije

Da li je taj 11. Septembar bio dan koji je zauvek promenio svet? Deset godina kasnije, jedna fotografija kazuje nam tu priču na svoj način!

U jutarnjim časovima 11.Septembra 2001., profesionalni fotograf  kompanije „Magnum Photos“ Tomas Hepker (Thomas Hoepker) je svojim kolima pokušavao da se što više približi Menhetnu i uslika teroristički napad na kule bliznakinje. Prolazeći kroz Bruklin, povremeno je zastajao da uslika kule preko reke. U jednom od tih trenutaka, ispred bašte jednog restorana, Hepker je uslikao grupicu mladih ljudi koji su, čini se, bezbižno i ne previše zainteresovano pratili dogadjaj sa „sigurne“ daljine i ćaskali, obasjani suncem!


Kada je njegova kompanija odlučila da objavi knjigu sa fotografijama tog dogadjaja, Tomas Hepker je odlučio da ovu fotografiju izostavi, smatrajući je suviše dvosmislenom i zbunjujućom! Svet, a pogotovu Amerika je bila u šoku! Scene tragedije, rušenje i stradanja, scene heroja vatrogasaca i spacilaca bile su prva i jasna asocijacija. Za gotovo idiličnu fotografiju ovog dogadjaja nije bilo mesta!

Pet godina kasnije, Hepker je odlučio da javnosti prikaže ovu fotografiju, koja je odmah izazavala buru različitih reakcija.  I danas, nakon deset godina od tog dogadjaja, ova fotografija praćena je kontroverzama i razlučitim tumačenjima!

Da li je na slici uhvaćen pogrešan, ili istorijski trenutak? Da li je američka omladina toliko bezdušna za strahote koje su se dešavale, ili su ipak uhvaćeni u trenutku debate o dogadjaju, jednog od najvećih postignuća slobodne demokratije? Da li ovo jednostavo znači da uprkos dešavanjima, život ide nezadrživo dalje? 

Procenite, uostalom sami, značenje ove fotografije!

9/11 ipak nije toliko kataklizmično promenio svet, kao što su nagoveštavale prve rekcije! Svet je, ipak, dosta drugačiji! Panta rei...

1 коментара:

Charolija је рекао...

Nisam ovo videla do sada. Odlična fotka, pa makar i da jesu bili prestravljeni, deluju potpuno opušteno. :)

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails