понедељак, 15. март 2010.

3 pa 1: Bregovićev orkestar za sahranu Beovizije!

Dobro, koliko puta je potrebno da doživimo nacionalni blam da bi neko podvukao crtu? Dokle će nečiji lični interesi, ukusi i lobi da šamaraju ceo narod? Ako smo jednom osvojili prvo mesto, da li to znači da više ne moramo da se trudimo, da možemo da se švercujemo na staru slavu? Pa, ne bih rekao!

Prošle godine je interesni lobi oslikan u „stručnom i objektivnom“ žiriju na kvarno zaobišao glasove publike i na Evroviziju poslao svog kandidata koji je trebao da bude naš Trojanski Konj. Avaj, nije bio Trojanski, nego Marko! „Cipela“ koju smo bacili na Evroviziju vratila nam se kao bumerang! Par godina ranije, dok smo još bili zajednička država sa braćom Crnogorcima, njihov žiri je sličnom taktikom poslao svoje predstavnike, pa je i Evropa na nastup grupe Bez Imena (No Name) ostala bez reči, a time i bez glasova!

Iako sam već godinama unazad prestao da od Beovizije, pa i Evrovizije očekujem bilo šta, prestao da se interesujem i nerviram, ipak mi je bilo drago kada sam čuo da je konačno odlučeno da se koncept odabira srpskog predstavnika za pesmu Evrovizije menja. Poverovao sam da će stvari biti drugačije. Kako sam samo mogao da budem tako glup?!

Doskorašnji festival Beovizija presvučen je u novo ruho. Samo, poput one priče o caru, i ovo ruho je nevidljivo, providno, pa smo videli istu onu ogoljenu stvar kao i prošle (prošlih) godina! I samo, umesto cara, mi ćemo doživeti blam. Dobili smo, da prostite, što kaže narod, isto sranje, samo drugo pakovanje! Ili, što bi rekao kolega bloger Kajzer Soze, sve je to pišanje, pardon, pevanje uz vetar!

Takmičenje je nazvano „3 pa 1“, ali moglo je da se zove i „3 a 1“, jer su 3 pevača pevala stilski i žanrovski identične pesme jednog istog kompozitora!  Neko je odlučio da taj kompozitor bude nekadašnji umetnik i roker, a sadašnji lakrdijaš i vašarski hit majstor, Goran Bregović. Znajući Bregovićev opus nakon muzike za film Underground, jednom kada je neko izabrao njega, stvar je bila zapečaćena. Apsolutno nije bilo bitno ko će pevati, jer se znalo kakva će biti pesma: svadbarsko-kafanska šarada, sa obaveznim trubačima, srpskim i ciganskim etno motivima, nerazumljvim tekstom koji se mumla i refrenom koji se jedva prepoznaje. Sigurno sam nešto propustio, ali ne želim više da trošim reči na opis praznine!

Celo veče koje je trebalo da bude posvećeno izboru srpskog predstavnika za pesmu Evrovizije pretvoreno je u Veče Gorana Bregovića, jer je, pored ovih pesama koje su bile bledi tiskovi Sevinog kič hita Gas, gas!, i ostatak večeri pripao Breginim vizijama nekih starih hitova!
Sam Bregović je u sred emisije rekao da su mu ponudili da komponuje samo jednu pesmu, ali je on odbio, jer je ona trebala da se nadje u konkurenciji sa još četiri druge pesme i četiri druga kompozitora. Što bi čovek da se izlaže konkurenciji! Onda je neko rekao, ma kako ćemo bez Brege, pa su se vratili kod njega i rekli aj da nam samo ti komponuješ  pesmu, al da ne bude providno, neka budu tri, pa ćemo da te platimo malo manje nego što bi nas koštala Beovizija i svi će da budu zadovoljni! E pa neće! Ja neću na prvom mestu, ne znam za vas?

Bregović je komponovao u svom stilu, jer godinama unazad drugo i drugačije i ne ume (ili neće)! Zato, nije kriv on, nego onaj ili oni koji su (samo) njega odabrali. Cela stvar je bila jako predvidiva i providna, kao i ono carevo novo ruho! Stvar je tekla otprilike ovako: Ko da nam peva? Šta kažete za onog Milana Stankovića? Može, on je Solo-fensi-klinac sa zdravo Rale-zdravo Fred šiškama koji je jako popularan medju Grandovom publikom, a Grandovu publiku čine dobri, istrenirani sms glasači. Ubacićemo i nekog novog, ko dobro peva, ali još nije tako popularan, neku buduću zvezdu, koja će kao da ima šanse pored grandovca, ajd recimo Olivera Vanju Katića koji je skoro pa pobedio na takmičenju Ja imam talenat, znači, još sms glasova. E, a fali nam neko žensko! Al da bude dobra riba i da dobro vrcka, ne mora da ima neke pesme. A Emina Jahović? Može, zovi je!

I to je bilo to! Dobilii smo tri pesme čije tekstove možemo da čujemo samo u naznakama, ali, kome su još tekstovi bitni. Doduše, ko što sam Brega reče, cilj je bio da se naprave tri pesme na koje će se narod veseliti, a za Evroviziju kako bude! Neko je izgleda zaboravio da mu kaže zašto je ustvari angažovan, ako je i taj neko znao! Neko je zaboravio da je Grand dovoljno popularan i da RTS ne mora da mu dodatno pomaže!  E tek sad neću da im plaćam pretplatu (što bi rekla Zverka). Neko je takodje zaboravio da je Evrovizija pre svega (bila) takmičenje pop muzike, da je i Beovizija bila bar nijansu drugačija od Grand parade! 3 pa 1 je zapravo bilo takmičenje za izbor predstavnika i kompozicije, a da pravog izbora nije ni bilo. Biralo se izmedju 3 ista zla! Za nečije isto dobro! Šta reći, a ne zaplakati!!!

Ako ćete i dalje da nas lažete i blamirate, vratite nam Beoviziju, da bar verujemo da imamo izbora! Možda i nije džaba odabrana pesma koja se zove „Ovo je Balkan!“

12 коментара:

Kajzer Soze је рекао...

I ja sam hteo malo time da se bavim,jer sasm besan još od kako sam pročitao da se promenio koncept izbora pesme. Nije da me zabole za Evroviziju, već mi ide na živce činjenica da JEDAN kompozitior komponuje sve tri peme (pa ko god on bio), a posebno što je taj jedan Bregović, poznat po obradama sopstvenih pesama, koje su opet obrade nekih starih narodnih, tako da se od jedne narodne pesme dobije 15 Bregovićevih. Nisam gledao, malo sam u prolazu bacio pogled,nisam čak ni čuo sve tri pesme,ali sam video dovoljno da me pojede blam i čuo, da shvatim da su sve tri pesme, zapravo, onaj otrcani kalašnjikov, kojim je Bregović zatrovao našu muzičku scenu. reče jednom Zoran Ćirić:,,Goran Bregović je sin Hrvata i Bosanke koji živi u Srbiji, kako to može dobro da ispadne?" (bez nacionalističkih tendencija, ovo kažem, samo da dočaram koliko je to što on radi smešna mešavina ukradene muzike sa sve tri strane).

alan shore је рекао...

Svakog momenta sam očekivao tekst na temu beovizije, tj. 3 pa 1... i slažem se sa svime gore navedenim. Bruka i blam!
Što reče neko na jednom forumu, Milan i Brega idu u Oslo, a Srbija u PM...

Ancika је рекао...

Iskreno se nadam da je ovo ono shto misli VECINA nas koji zivimo u Srbiji, a recheno je na pravi nachin.

Dalibor Đorđević је рекао...

Nema potrebe za jakim osećajima. Vredi se jediti jedino kad stvari mogu da se poprave, što reče Pekić: ''Stvari ne treba uzimati ozbiljno, jer stvari nisu ozbiljne, nego OČAJNE!'' Kod nas je sve u vražjoj, pa i muzika...Meni ne nedostaje Beovizija, ni Beogradsko proleće, ne pratim San Remo, ni Opatiju...Evroviziju gledam jer se uvek pojavi po neki Eurovisionbraker (onomad Lordi pobediše, valjda zato što su totalno razbili tu uštogljenu, sterilnu estetiku).
Što se ''našeg'' predstavnika tiče..Unapred, bez da čujem pobedničke pesme, izjasnih se da ću opet navijati za Bosnu i Hercegovinu (to ne radim iz izdajničkih razloga, pa čak ni zato što pušim Drinu Sarajevsku, već zato što će ih predstavljati Vukašin iz OT-a, sa pesmom Dina Šarana iz jedne od zanimljivijih posleratnih grupa - ''Letu štuke''). Po samoj najavi kandidata, pretpostavih da će nas predstavljati Grandovac. Ne vredi trošiti reči oko Brege i Marine, oni su takvi kakvi su već predugo, da ovo nije nikakvo iznenađenje. Nisam iz tog filma i neću da se izjašnjavam o tome da li su kandidati bili dobri ili nisu. Brega, prežvakavač tuđeg i svog, ponovio je sa Eminom onomadnu ''Stiklu'', sa ovim pobednikom one poskočice što radi za Čolića, sa Oliverom - pesmuljak kao sa Islamovićem (strašno kako ga je naterao da peva ''alenovski''!). Brega bolje od ovoga ne ume. On i onako sve radi zbog para. Eh, kad bi bar trunku bio pošten, pa trubački obradio od KUD Idijota ''Mi smo ovde samo zbog para''.
Možda, ipak, treba biti pošten i priznati da su sve pesme aranžmanski bogate, možda i prearanžirane za potrebe Evrovizije. Ali, tome je tako...Neće ova Evrovizija biti bruka Srbije, Srbija je preduboko u glibu, brukamo se na svim drugim poljima, tako da ovo i neće biti neka šteta.
Batali zato, drugar, identifikaciju i drž' se onoga što tebi čini gušt.
Preveliki je internet da bismo dangubili sa takvim pozemljaškim efemerijama!

July је рекао...

Mene nista od ovoga sto se desilo vezano za pomenuti izbor nije iznenadilo, a samim tim me nije ni iznerviralo.
Kada sam cula ko je kompozitor, pretpostavila sam kako ce pesme zvucati (a ko i ne bi), a kada sam videla izvodjace, odmah mi je bilo jasno ko sa Bregom putuje u Oslo.
Ipak, i sama Evrovizija jeste neka vrsta parade kica i sunda, tako da se slazem da se oko nje ne treba previse nervirati. Medjutim, nije lose da se cuje i misljenje koje se ne poklapa sa onim koje imaju ljudi koji su one veceri glasali za svoje miljenike.

Sale је рекао...

Dakle izabrana je pesma za koja će nas predstaviti na eurosongu. S obzirom da nisam gledao direktan prenos (jer nemam RTS u Parizu), sedoh od jutros ispred kompa sa porodicom i krenuo u Youtube retrospektivu kandidata i njihovih pesama. I...QQlele ! Ja sam možda jedan od poslednjih Bregovićevih (njegovog lika i dela) branilaca ali nakon ovoga definitivno dižem ruke od njega.

Sve tri pesme su ok za neke naše žurke u kafićima sa dobro alkoholom podgrejanom publikom ali za eurosong nipošto. Daleko smo od Laneta ovde! Sreća što se pesme izvode na srpskom pa evropska publika neće prepoznati reči iz istih jer nemam komentara na njih, zaista. ("ovo je Balkan, come on, come on", "ljubav je musaka", "grudi ti, Ljubice, haubice" i slične nebuloze). Katastrofa! Bilo ko od njih troje da je pobedio na izboru rezultat će biti isti: bićemo na dnu!

Ja sam za neki prepoznatljiv etno zvuk, Željko Joksimović je to fenomenalno odradio ali forsiranje gučanskih truba u sve tri pesme je preteralo svaku meru.

I još nešto: naše pametne glave iz RTS-a nisu ništa ukapirale. Gledano odavde, francuska ima super pevače i kompozitore ali nikada nisu dobro prošli na evroviziji jer odavno forsiraju fazon koji su naši od ove godine preuzeli: da jedan kompozitor po narudžbini piše pesme. Koncept Beovizije je bio zlatan i tu je čovek imao stvarno šta da čuje i da odabere. Izbor pesama, aranžmana i izvođaća je bio velik tako da je stvarno na evroviziju moglo da se pošalje ono najbolje. Ovako možemo samo da puknemo!

Dalibor Đorđević је рекао...

Povlačim napisano da ću navijati za Bosnu. Pesma za Vukašina je previše blanjava, sa refrenom koji se jedva drži, neuhvatljive arije...Ovo je Šaranu preskočilo sa nekog od dva albuma, pa je prodao za novce. A time propušta sjajnu priliku da se za ''Letu štuke'' čuje dalje...Ubih se ubeđujući ljude da su LŠ sjajna grupa, kad sad ovim izlaze u javnost na bedan način. Sad sam, Max, ja besan...

M.R. је рекао...

Kaže mi prijateljica koja se nedavno vratila iz Australije da su tamo nedelju dana pričali (na svim medijima) o nekom izgubljenom kućnom ljubimcu... Ljudi jednostavno nemaju drugih vesti (nemaju čak ni SEKu) U svetlu toga, ova priča sa evrosongom zvuči vrlo ohrabrujuće. Ako nam je to TOLIKO važno - izgleda da nama i nije toliko loše?

Marjan Paradoksija је рекао...

Ohrabrujuće je to što još ima ljudi koji mogu da razluče dobro od lošeg, da ne kažem dobro od zla! Ohrabrujuće je što ima ljudi koji koji nisu zahvaćeni konformističkimm ćutanjem! Evrosong nije sam po sebi bitan, ali je dobar primer stanja i nekih tendencija u našem društvu. Nije bitno ono što se vidi, nego ona skrivena, potisnuta poruka. Ukus i sistem vrednosti odavno nam oblikuju Pink i Grand; za njima ne zaostaju nii ostali, jer gotovo da više nema emisije, serije, takmičenja bez sms glasova; nakaradni rijaliti programi redjaju se jedan za drugim, kvazi vip ličnosti služe omladini kao primeri, na kvizovima se više ne ceni znanje, nego spremnost na blamažu,...
Probali smo da menjamo vrh piramide u nadi da će se odatle stvari lakše i brže odvijati! Pošto eeksperiment nije uspeo, moramo da počnemo ood dna, od sitnih, pa i nebitnih stvari. Ako je ova priča o Evrosongu jedan korak na tom putu, onda nikako nije uzaludna!

Džejn је рекао...

Eh, što volim da ovako "banem" na tuđi blog, pročitam tekst i ostanem bez ikakvog komentara. Mislim da imamo poklapanje stavova od 99,99%, uz mogućnost statističke greške od 0,01%.
Nemam ništa ni da dodam, ni da oduzmem, sve si rekao. I neizmerno mi je drago što nismo usamljeni u osudi onoga što se dogodilo. :)

Unknown је рекао...

"STARA CIPELA"NARAVNO DA NEDOSTAJE KON,ALI EPIDEMIOLOG,PA DA SE SVI ZAJEDNO CEPIMO,AAA...TRI PA JEDNA U POKERU JE TO,GLE PARADOKSA,NAJVECA KOCKA...

zastonecesda је рекао...

Htedoh uraditi vlog na temu ovu,ali avaj,kamera mi još uvek fali...šmrc.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails