петак, 22. јануар 2010.

Izdavač Mirabilis: strip prevara decenije!

Dok se još priča o danu kada su gotovo svi u Srbiji za samo jedno prepodne potpisali svoje vozačke dozvole, pa se ispostavilo da je u pitanju lažna uzbuna i prevara, dok još pristižu komentari na temu prevare Fun Telekoma i online testa inteligencije, već je na delu jedna nova prevara, ovoga puta sa odredjenom ciljnom grupom koja pokriva prostor čitave ex-yu. Ovoga puta nije bilo materijalnih posledica, ali emotivnih i te kako jeste! Žrtve su bili strip-fanovi, ili da kažem, ljubitelji stripa!
Priča je započela negde oktobra meseca, pred Sajam knjiga u Beogradu, kada su se u javnosti pojavile „insajderske“ informacije o tome da u Srbiji kreće sa radom novi strip-izdavač koji će objavljivati stripove Kapetan Miki, Nik Rajder i Julija, čuvenog italijanskog izdavača „Boneli“. U vremenu kada strip u Srbiji konačno ponovo staje na noge, stripa gladno tržište je ovu vest dočekalo sa dozom nepoverenja, ali ipak raširenih ruku.



Onda se decembra meseca stvar zahuktala, kada su se na forumu Krstarice ove informacije potvrdile i dopunile konkretnijim. Nova izdavačka kuća „Mirabilis“ najavila je prvi broj stripa Kapetan Miki za 18. Januar 2010.

Serijal će obuhvatati epizode koje u Italiji, zemlji porekla ovog stripa, izlaze u okviru edicije "Edizioni IF", planirano je izdavanje jedne sveske mesečno, po ceni od 220 dinara. Takodje, planiramo da od marta krenemo sa detektivskim stripovima Julija i Nik Rajder, u ritmu jednom izdanje mesečno… Naslovne strane će biti preuzete direktno iz italijanskih izdanja IF. Ne bismo da prejudiciramo, ali u ovom trenutku pregovaramo oko izdavanja još nekoliko poznatih italijanskih junaka, na prvom mestu Nathana Nevera i Legs Weaver”

Ova najava nije ostala neprimećena i ubrzo su „radosnu“ vest preneli neki internet portali koje se bave stripom. Veliki broj fanova je već video u svojim rukama nova izdanja Kapetana Mikija, Nika Rajdera i Julije. Krenula je rasprava o naslovnicama koje će biti korišćene, o kvalitetu štampe, periodici izlaženja, potencijalno novim strip junacima i izdanjima. Nekoliko „skeptika“ je izrazilo sumnju da se sa Mirabilisom ne ponovi situacija kao sa pokušajima izdavačkih kuća Horus, Vanini ili Wizard, ali su njihovi glasovi bili brzo ućutkani novim najavama i informacijama. Tema se naročito brzo razvila na forumu sajta stripovi.com gde je član sa nikom Vronski plasirao sve nove informacije, u početku kao insajder, a kasnije i kao portparol izdavačke kuće Mirabilis. Kuća Mirabilis je predstavljena kao ozbiljan izdavač, sa dugoročnim planovima. Zvanični sajt Mirabilisa je najavljen za početak februara, a u medjuvremenu je napravljena stranica na Fejsbuku na kojoj su se plasirale nove informacije. Ostavljen je mail za kontakt (mirabilisbg@gmail.com), a ubRzo se pojavila i informacija da Mirabilis traži saradnike koji bi pisali uvodnike za stripove Nik Rajder i Julija. Na mnogobrojne mailove i pitanja fanova, usledio je odgovor:

“Mirabilis Beograd: Budući da nam je stiglo mnogo Vašhih mailova i poruka, rešili smo da na njih ukratko odgovorimo: 1. Prava na izdavanje junaka Magico Vento (Magični Vetar) poseduje izdavačka kuca Wizard, tako da za sada nismo u mogućnosti da ga objavljujemo. 2. Stripove francuske škole ne planiramo tokom 2010., ali već 2011. nameravamo da krenemo sa albumima novijeg datuma. 3. Čitaoci će moći da se pretplate na sva naša izdanja, počev od marta naredne godine. 4. Naši junaci neće izlaziti odredjenog dana u nedelji, već će svaki od njih imati poseban dan. Tako će Kapetan Miki izlaziti ponedeljkom, Julija utorkom, Nik Rajder sredom, Natan Never četvrtkom i Legs petkom. 5. Zvanični sajt će biti otvoren 01.02.2010."

Vronski (navodno novinar Srećko Milovanović) obavestio je forumaše da je čelni čovek izdavačke kuće, gospodin Živadin Stevanović u Milanu imao poslovni ručak sa gospodinom Serdjom Bonelijem, gde su sklopljeni načelni dogovori o još nekim izdanjima kuće "Bonelli" i da se planira preuzimanje prava za nove junake (Napoleone, Jan Dix, Greystorm, Volto Nascosto i Brendon).

Virus zvani Mirabilis već je ozbiljno drmao strip-fanove širom ex-juge, kada je kao vrhunac svega najavljena promocija prvog broja Kapetana Mikija u velikoj sali Studentskog kulturnog centra, za ponedeljak, 18. Januar,  sa početkom u 18 časova. Velikim slovima je najavljen dolazak gospodina Korada Mastantuona, autora naslovnih strana Kapetana Mikija, koji će potpisivati prvi broj. Najavljeno je i da će na promociji prvi broj biti deljen besplatno.

18. januar je već bio proglašen za najvažniji dan u istoriji srpskog strip izdavaštva, a nestrpljiv fanovi su krenuli sa odbrojavanjem: još 10 dana,…još 4,…još 1,5,…još 8h i 40 minuta,…
Broj stranica ove teme na forumu već je bio premašio 50!

Usledilo je obaveštenje na strani Mirabilisa na Fejsbuku:
"Poštovani, budući da nas kratak vremenski period deli od izlaska prvog broja naše izdavačhke kuće, želeli bismo ukratko da Vas obavestimo o ljudima koji su radili na stripu Kapetan Miki: Urednik - neka to bude iznenadjenje do sutra :-); zamenik urednika - Srećko Milovanović; tehnički direktor - Igor Ilić; tehnički asistent - Lidija Ralević; dizajn - Ivan Bačković; prevod - Vera Rodić-Nikšić; Lektura - Silvija Kosić"


Onda je osvanuo i taj 18. Januar. Mnogi su pohrlili na trafike, samo da bi videli da nema ni traga od Kapetana Mikija! Iako se vest na forumu proširila, svi su ipak verovali da je u pitanju zabuna, pre svega zbog toga što se novi „izdavač“ ponovo oglasio tvrdeći da se „miki“ nije pojavio na kioscima greškom distributera, pa su svi, i dalje, s nestrpljenjem čekali 18h i najavljenu promociju i pojavljivanje Mastantuona. Ali, kao i na trafikama, ni ovde nije bilo ni traga od najavljene promocije. Medju okupljenima u SKC je bio i forumaš Vronski, koji je, uvidevši situaciju, počeo da se pravda i pokazujke sms-ove koje mu je slao Ž. Stevanović. Ceo taj dan je nazvan „napeti ponedeljak“, a nakon što je svima bilo jasno da je reč o neslanoj šali, osvetnički nagon je proradio, pa je sledeći dan već nazvan „krvavi utorak“! Meta besa bio je Vronski, koji je pokušao da se opravda time da je i sam bio žrtva obmane čoveka koji mu se predstavio kao Živadin Stevanović. Stranica na Fejsbuku je istog dana obrisana, a postovi na forumu se rasplamsali. U samo nekoliko dana tema je sa 40-ak narasla na 72 strane, a onda je zaključana! Psovki, pretnji i uvreda na račun Vronskog nije manjkalo, ali ni kreativnost nije napustila forumaše. Pojavili su se zanimljivi crteži, ali i stihovi:

Ovo je priča koju vrlo nerado pričam
To je priča o Vronskom zvanom Mulj

Džaba vam novci moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje

Jer ja samo pričam onako kako čujem
I ako su lagali mene i ja lažem vas

Tu priču zna svako od vraga do popa
Jer mnogi su mangupi ostali tropa
I Miki se krije i čuci u svakom od nas
I čeka pravi čas


*
Lažima nas siluješ
ko vatru nas potpiruješ
i svaki dan
kao da je 18.

Zbog tebe sanjam Mikija
i smišljam slatku Legs
I Nik se ne predaje
ti si nam u krvi

I ako te odvedu
prijatelji žandari
ili te ukradu strašni forumski čuvari
Ako te odvedu
Karson će poludi
bez tebe ne umemo više jutrom da se budimo



Zatim “nove” psovke:

tako mi vronskog; da mi umre vronski ako lazem; mars u vronsku materinu; jedi vronskog;…

i poslovice:

ko drugome jamu kopa-vronski u nju upada; jedan vronski ne čini Mirabilis; šta je starije: vronski ili jaje; um caruje, vronski klade valja; bolje vrabac u ruci, nego vronski na grani; spolja gladac, a unutra vronski;…



Koji motivi stoje iza ove priče, zaista nije lako reći! Ova „šala“ pokrenuta je pre skoro pola godine, pa je svakako očigledno da je ideja dugo razmatrana i razradjivana. Ciljna grupa je bila relativno uska i verovatno namerno odabrana, pa se može pretpostaviti da je sve bilo usmereno protiv nekoga ili nečega, ili pak u korist nekoga ili nečega. Ima pretpostavki da je neko na ovaj način hteo da ispita potencijalno tržište za ove strip junake, ili strip tržište uopšte! Da li neki sadašnji ili budući izdavači, ponovo je pitanje! Specifično je to da prevara očigledno nije imala za cilj sticanje materijalne dobiti, jer je u suprotnom neko lako mogao da kaže broj žiro računa za pretplatu i suguran sam da bi bilo onih koji bi hteli da na vreme obezbede svoje primerke Kapenata Mikija i ostalih junaka!

Možda je ponajbolje iz svega prvo izvući prave zaključke!

Prvi je da se u eri masovnih medija, mobilnih telefona, interneta, društvEnih mreža i foruma, informacija (tačna ili lažna) vrlo lako i brzo širi. Zbog toga moramo biti oprezni, selektivni i kritički nastrojeni, pre nego što u nešto poverujemo ili oformimo mišljenje i stav o nečemu!

Drugi nam poručuje, koliko god da smo pritisnuti životnim nedaćama, strip na ovim prostorima je živ, strip na ovim prostorima ima svoje tržište, ima svoje ljubitelje i poštovaoce, strip ima ljude koji u njega veruju možda više nego bilo kad ranije!

Kad se emocije malo slegnu, možda će ovo zadnje biti i najvažniji deo ove priče!


P.S. Original ove ilustracije, nastale na ovu temu, stavljen je na aukciju i tri dana pred kraj aukcije je već dostigao vrednost od 200 kuna (oko 2.500 dinara). Neko će ipak zaraditi od svega: da li par hiljada dinara, ili ilustraciju koja će ga podsećati na celu priču, svejedno!









16 коментара:

Retka Zverka је рекао...

Sad kad sam sve ovo lepo iščitala pade mi na pamet da najveću štetu konačno snosi Bonelli. Mislim, ruinirali su im image totalno sa ovom prevarom. Naravno, ne izuzimam ovom konstatacijom emotivne frustracije fanova stripa EX YU zajednice. BTW, meni se čini da nikakva izdavačka kuća 'Mirabilis' i ne postoji. Nije ni čudo što nas bije dobar glas u poslovnim krugovima i šire! ;-)

Unknown је рекао...

Dok je sveta i veka, bice i budala. Toliko.

emo_serpica је рекао...

Ružna priča :( Svakako se radi o nečijoj lošoj šali. Sklona sam da poverujem da je reč, kako si pomenuo, ili ispitivanju tržišta ili nelojalnoj konkurenciji koja se grubo poigrala imenom G-dina Bonelija. Nažalost, niko neće odgovarati!A to ima za posledicu da se tako nešto lako može ponoviti, sa drugim fanovima ili uopšte, desiti ljudima sa ovih prostora koji su zbog višedecenijske kulturne izolacije "gladni" pravih vrednosti i sadržaja...

Kajzer Soze је рекао...

Ha,ha,ha,ha! Nisam čuo ovu priču (srećom) bio bih prvi među kreatorima psovki.

beutiful mind је рекао...

Ne razumem čemu sve to? Strip jedva stane na noge, a nadje se neko pametan da se ovako poigrava sa nečijim emocijama i nadanjima!

Анониман је рекао...

Ne bih se složio sa jednim od prethodnih komentara da dok je sveta, biće i budala. Uvek se može kreirati prevara dovoljno dobra čak i za one "pametne". Strip čitam i, uopšte, stripom se bavim od kada znam za sebe. Ja sam od onih koji su poverovali u priču, i to iz jednog krajnje jednostavnog razloga- zvučalo je lepo, a nije koštalo, ama baš ništa, nadati se. Inače, dobar tekst koji je obuhvatio sve ono što se uistinu i dešavalo.

Zivadin Stevanovic је рекао...

Evo da vam kazhem da je ova ideja pripremana chitavih 15 minuta a da je za njeno ostvarenje dovolno bilo samo malo pisanja po raznim forumima i otvaranje naloga na Facebook. Navodi da je priprema trajala od oktobra su notorna lazh, a cilj pokushaja je pre svega bilo oslushkivanje trzishta za eventualno izdavanje nekog od najavljenih junaka u skorijoj buduchnostu.

Zivadin Stevanovic

Анониман је рекао...

ŽIVDINE BIJEDO
ŽIVDINE ĐUBRE

Marjan Milanov је рекао...

Molim posetioce da ovde razvijamo konstruktivan dijalog, bez vredjanja bilo koga. Razumem bes i ogorčenost, ali to ste već imali gde da iskažete i rezultat je bio zaključavanje čak dva topika.

Zahvaljujem g. Stevanoviću (ako je to zaista on) što je ovde izneo svoju stranu priče. To ne znači i da ga time opravdavam.

Ja sam svoje mišljenje je i vidjenje stvari izneo u tekstu, a vi svoje slobodno dajte u komentarima, bez obzira da li ste oštećena strana, ili ne!

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Hi hi hi...

Анониман је рекао...

Zalosno! Kad se necemu otvore siroka vrata, obavezno se i uljezi provuku, zarad igre, razbijanja dosade, ili... videcemo vec cega... Uostalom, na facebook-u je previse laznih profila, jos jedan u nizu- nista novo!

Анониман је рекао...

Ovo samo moze da znaci treci strip cetvrtkom. Tipujem na Natana.

Unknown је рекао...

I ja se aktivnom bavim stripom i pratim ga, pa nisam pao na te price - a ocigledno je da jeste nesto kostalo kad ste se svi razvikali i digli hajku na coveka :) Ja cu prvi da mu cestitam na uspesno izvedenoj prevari - uspeo je da nasamari mase koje su zele da budu nasamarene.

Анониман је рекао...

кога јос интересује кепетан мики
Загор је закон

Dalibor Đorđević, prijatelj је рекао...

Kada mi je Zlatibor pričao ovu priču, negde pre Nove godine, moram da priznam da me nije naročito zaintrigirala, jer mi jednostavno Kapetan Miki ni malo ne nedostaje. Ovako, sa ovakvim epilogom, priča je više nego intrigantna. Prevarama smo svedoci stalno, ali se njima najčešće prevarant debelo okoristi. Sa ovom prevarom jedino je profitirala PARADOKSIJA sjajnim blogom.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails