понедељак, 11. јануар 2010.

Geri Larson: Čudesni svet karikature!

Geri Larson (Gary Larson) je čuveni američki ilustrator i karikaturista, kod nas poznat po rubrici „Čudesni svet Gerija Larsona“ u Politikinom Zabavniku. Ne verujem da ima nekog ko je listao Politikin Zabavnik, a da mu pažnju nisu privukle neobične ilustracije/crteži/karikature sa ili bez pratećeg komentara.

"Ne bih to činio na tvom mestu, konobaru...
Osim, naravno, ako ne misliš da si dovoljno brz!"


"Ulazi unutra, mama! Sprema se nevreme!


Prepoznatljivi crteži obiluju humorom uvijenim u ironiju i sarkazam. Zanimljiva i jedinstvena kritika našeg društva, naših navika, mana i vrlina, kritika sveta od praistorije do danas. Akteri Larsonovih karikatura često nisu ljudi, nego životinje. Krave, psi, mačke i druge životinje često menjaju perspektivu sa ljudima, dajući nam temu za razmišljanje, ili u najmanju ruku razlog za osmeh.


"Neće mu dugo potrajati!"



Geri Larson je rodjen 1950. godine. Svetsku slavu je stekao stripom  „The Far Side“ koji je izlazio u mnogim novinama čitavih petnaest godina, od 1980. do 1995., kada se Larson penzionisao, makar kada je bilo u pitanju aktivno pravljenje stripova za masovne potrebe. Larson je osetio da počinje da se (povremeno) ponavlja i odlučio je da stavi tačku na uspešnu karijeru, kako njegov strip ne bi završio, kako je sam rekao, na „Groblju prosečnih stripova“!

 
"Antropolozi! Antropolozi!"


Svoj smisao za humor Geri Larson na neki način duguje svom bratu Denu, koji je non-stop zbijao šale na Gerijev račun, koristeći pre svega Gerijev strah iz detinjstva od čudovišta ispod kreveta. Geri i Den su takodje hvatali životinje i čuvali ih u terarijumima u podrumu, gde su čak napravili i čitav mali pustinjski eko sistem. Njegovo interesovanje za životinje iz detinjstva kasnije je projektovano u njegovim karikaturama.

Nalazite se ovde!


 
Mojsije pravi razdeljak


Geri Larson je dobitnik mnogih nagrada tokom niza godina. Ipak, možda najzanimljivije „priznanje“ je dobio 15. Marta 1989. kada je novootkrivena vrsta insekta nazvana po njemu Strigiphilus garylarsoni. U pitanju je vrsta vaši koja se nalazi samo na sovama. Tim povodom Geri Larson je rekao: „Smatram da je ovo velika čast. Osim toga, znao sa da niko neće po meni nazvati novu vrstu labuda. Ovakve prilike moraju da se iskoriste kad naidju.“

 


7 коментара:

Kajzer Soze је рекао...

Strava što se neko setio da piše o njemu, ja sam veeeliki fan Garija Lersona - debelog, asocijalnog klinca sa cvikerima. Odličan tekst.

amarilis.online је рекао...

Znaš šta, obožavam kad tako originalno izabereš temu, napraviš fenomenalan tekst i šta više - oduševljena sam a nije prvi put, zar ne. Thanks!

Анониман је рекао...

Larson- faca, genije!!!!!!

emo_serpica је рекао...

Odlična tema, sjajan lik. A volim i Zabavnik :)

Стефан Јањић је рекао...

Обожавам ово! Одличан хумор!!! Свиђа ми се јер ниједна слика није наивна. Просто ме запрепашћује интелигенција тог човека!

Анониман је рекао...

Odlična tema! Super! Inače, i ja volim da crtam karikature, ali poznatih ličnosti... :-)

Marjan Paradoksija је рекао...

Kasnim sa odgovorom na komentar, ali sezona je odmora! Ako želiš, javi se na mail ( paradoksija@gmail.com ), pošalji neku karikaturu, pa da napravimo jedan post! Pozdrav

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails