уторак, 1. децембар 2009.

Sto poznatih ličnosti na jednoj slici!

Slika “Diskutovanje o Božanstvenoj Komediji sa Danteom” na neobičan način sažima gotovo celu ljudsku istoriju, okupljajući na jednom mestu stotinu poznatih, istorijskih ličnosti iz najrazličitijih oblasti i razdoblja civilizacije. Koliko dobro poznajemo svoju istoriju, kulturu, nasledje, možemo i da proverimo po tome koliko ličnosti na slici možemo da prepoznamo!

Zaista, prepoznavanje što većeg broja ličnosti sa slike (ili svih!) postala je pomama na mnogim sajtovima i forumima od kada se ova slika pojavila na netu. Ličnosti na slici variraju od odmah prepoznatljivih, poput Staljina koji vodi razgovor sa Da Vinčijem, ili Putina, koji se odmara u društvu Majka Tajsona, preko Gandija, Pavarotija, Šekspira, Pikasa ili Bin Ladena, do ličnosti koje su malo pooznate van Kine, poput nekih kineskih pesnika, revolucionara ili Liu Xianga, čoveka koji je upalio olimpijsku vatru na prošlim Olimpijskim igrama.



Autori slike dugačke 6m i visoke 2.6m su kineski umetnici Dai Dudu, Li Tiezi i Zhang Anjun. Oni su rad na slici započeli 2006. godine, a završili ga nakon deset meseci. Vodjeni idejom da na jednom mestu sažmu istoriju sveta, ovi umetnici su u sliku uključili i najpoznatije svetske gradjevine Stounhendž, Velike Piramide i Kineski zid, kao i neke elemente kineske kulture, poput crvenog stolnjaka sa mapom Kine, kinesko posudje i polomljen stari točak.
Slika je verovatno nastala inspirisana Rafaelovom renesansnom freskom „Atinska škola“, na kojoj su svi drevni filozofi prikazani na jednom mestu.

Slika 100 poznatih ličnosti zapravo ima 103 ličnosti. Naime, u gornjem desnom uglu, na terasi, umetnici su naslikali sami sebe, kako razgovaraju sa Danteom. Odatle i naziv slike!
Da li su imali na umu da nam ovim kažu da je čitava istorija sveta samo jedan krug (Danteovog) pakla, i da su tu ljudi koji su uglavnom odgovorni (na pozitivan i negativan način) za situaciju u kojoj smo sada, zaključite sami!

Uglavnom, kliknite na sliku kako bi se uvećala, a zatim oprobajete sebe. Koliko ličnosti možete da prepoznate? Tridesetak? Pedesetak? Više?

P.S. Na ovom sajtu imate interaktivnu verziju slike, pa možete kasnije da proverite sebe. Kada mišem stanete iznad neke ličnosti, napisaće vam se njeno ime, a klikom idete na Wikipediu, gde možete saznati nešto više o toj ličnosti. Uživajte u ovoj (edukativnoj) internet senzaciji!

2 коментара:

amarilis.online је рекао...

Pa hvala na ovom interesantnom postu. Divno sam se zabavila, otkrivajući ko je sve na slici.
I sama ideja odabira 100 poznatih ličnosti navodi na razmišljanje o kriterijumu odabira.

Marjan Milanov је рекао...

Pretpostavljam da je cifra od 100 uzeta onako, više simbolično (100 filmova koje morate videti, 100 knjiga koje morate pročitati, i sl), a onda su kriterijumi bili delom objektivni, delom subjektivni. Kako god da su odabrali, uvek će biti nekog ko će reći da je neko izostavljen važniji od nekog naslikanog, ali to je već začarani krug! U svakom slučaju, jako zanimljiva ideja!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails