недеља, 6. децембар 2009.

Putovanje u prošlost: Stara dokumenta!

Koliko toga se promeni za godinu dana, za deceniju, za vek? Koliko se promene ljudi, koliko se promeni tehnologija, koliko se promeni svet? Naviknuti i ušuškani u udobnost svakodnevice, retko kada se zapitamo kako su neke stvari izgledale ili funkcionisale pre dvadeset, pedeset ili sto godina, ili kako će izgledati ili funkcionisati za dvadeset, pedeset ili sto godina.

Naviknuti na naše, dosadašnje lične karte, trebali smo da se setimo jednom u deset godina da istu zamenimo važećom, eventualno prijavimo promenu prebivališta.


 Čekajući u redovima za nove, biometrijske lične karte i pasoše, dilema nam je da li uzeti ličnu kartu sa čipom ili bez njega. Po pravilu, nepoverljivi smo prema novim tehnologijama, novinama uopšte. Kada za desetak ili dvadeset godina čipove budemo imali na zdravstvenim knjižicama, vozačkim dozvolama i ko zna gde sve, biće nam čudno kako su stvari funkcionisale pre čipova, pre plastične dokumentacije.




Da li ste se ikada zapitali, ja iskreno do skora nisam, kako su se ljudi identifikovali mnogo pre čipova, pre otisaka prstiju, pre nitnovanih fotografija?
U starom koferu, medju starim fotografijama (o kojima je bilo reči u prošlom postu) pronašao sam mnoga stara dokumenta, medju kojima je bila i jedna lična karta još iz 1919. godine!


Ova lična karta izdata je 8. aprila 1919.godine, od strane seosko-opštinske uprave Caribrodskog okruga (danas opština Dimitrovgrad) izvesnom Petru Dimitrovom iz sela Mazgoš, koji je tada imao 28 godina. Tadašnji "čip" je saržao sledeće podatke: rast srednji, kosa crna, oči braon, nos pravilan, lice bledo, brkovi mmali, brada mala". Ova, 90 godina stara lična karta je inače pisana na bugarskom jeziku. Pa zar ovo nije putovanje u prošlost!

1 коментара:

Dan је рекао...

Zanimljivo i puno sadržaja kao i stare fotke...

Neke su mi se kolege povremeno žalile kako nemaju prave "inspiracije". A evo, mislim da bi bilo dovoljno otvoriti koji stari album ili kutiju s pismima ili dokumentima; da ne spominjem n.p. neke stare obiteljske predmete i sl...

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails