среда, 28. новембар 2012.

Duh u liftu - najjezivija skrivena kamera!


Skrivena kamera obično ima zadatak da nas nasmeje! Obično, data situacija nasmeje i učesnike, ili da kažem „žrtve“ skrivene kamere. Ali šta biva kada umesto da budete nasmejani, ostanete prestravljeni? 

Kao da ste videli duha!


Osećanje važi i za gledaoce, koji će se uz jezu svakako i nasmejati, ali učesnici ove skrivene kamere će ovo pamtiti sigurno do kraja života – koji je ovim možda i malo bliži!

Ovu skrivena kamera je emitovana u Brazilu, u okviru emisije Silvio Santos Program!

Verovatnoća je da ste ovaj klip već videli, jer je juče viralno preplavio sve internet portale. Za slučaj da niste, obavezno pogledajte!



Da li su autori ovoga puta definitivno prekoračili granice smeha, granice ukusa? Lako je moglo da se desi da neko pribraniji devojčicu napadne,  udari rukom ili nogom! Neko je mogao i „srčku“ da zaradi!

Kako bi ste se vi poneli u datoj situaciji?

Komentar?

среда, 21. новембар 2012.

Strip: O Vekovnicima i ljudima!


„Vekovnici“ je avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vodenjaci, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Miloša Obilića, Vuka Brankovića, Stevana Sinđelića, te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Frankenštajn, Hajduk Stanko i mnogi drugi... 


Serijal je počeo svoj život na stranama Politikinog Zabavnika 2007. godine, i nastavio ga u albumima „System Comics-a“ sa šest do sada objavljenih izdanja (Rekvijem, Pasji životi, Prah, Pepeo, Bajka i druge istine, Duhovi u boci). „Vekovnici“ su 2011. godine doživeli i svoj spin off (podserijal), „Beskrvni“ (album Mrtva straža), što je, koliko je bar nama poznato, prvi pravi spin off u osamdesetogodišnjoj istoriji srpskog stripa. Serijal „Beskrvni“ se bavi (uglavom) savremenim avanturama vampira Aleksaja, koga u glavom toku „Vekovnika“ u osamnaestom veku upoznajemo kao negativca, da bi ga danas, u sopstvenom serijalu, sreli kao nekog ko se bori protiv svojih nekadašnjih saboraca – „Beskrvni“ se bave pitanjem kako je to te dramatične promene zapravo došlo.Postoji i geg serijal „VEKOVNICIte“, sastavljen mahom od humoristički strip kaiševa i polutabli, koji svojim idejama i likovnom izvedbom u životu održavaju makedonski autori Damjan Mihailov i Mihajlo Dimitrijevski The Mičo. 


 

  

Naslovnice nekih izdanja Vekovnika

„Vekovnici“ i „Beskrvni“ su do sada, sem u albumskoj formi, objavljivani i u časopisima Stripoteka, Politikin Zabavnik, Strip Pressing, Kiša, Strip Kreator, Parabellum i BDC. Niški književni časopis Gradina posvetio je serijalu zaseban format od pedesetak strana 2011. godine, što je svojevrsni kuriozitet, budući da je to prvi strip serijal u Srbiji kome je ukazana ovakva čast u jednom časopisu posvećenom književnosti. „Vekovnici“ su, sem Srbije, objavljivani su i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji, a takođe su bili predmet tri grupne izložbe koje su postavljene u Beogradu, Valjevu i Zaječaru. Uz to, u sklopu festivala Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu objavljeno je 5 skicovnika „Vekovnika“, sa preko 150 strana skica, postavki i propratnog materijala korišćenog u radu na serijalu, uz sažete biografije gotovo svih autora koji su sarađivali na ovom serijalu u nekom svojstvu. 

Idejni tvorac i scenarista serijala - Marko Stojanović

уторак, 13. новембар 2012.

Seks u marketigu – kroz istoriju!


Seks prodaje! To smo već utvrdili! Marketiške agencije nemilosrdo rabe  seksualne motive u svojim kampanjama, bez obzira da li proizvodi koje reklamiraju imaju veze sa seksom ili ne! Ali, kada i kako je sve počelo?

Ako ste mislili da  je eksploatacija seksa i seksualnih motiva u marketigu produkt savremenog društva, varate se! Seks u marketingu je tu i prodaje tako reklamirane proizvode već 130 godina!


Najstarija poznata upotreba seksa u marketingu datira iz 1871.godine. Tada je kompanija Pearl Tobacco stavila sliku gole devojke na paklici svojih cigareta! 


Godine 1885. W.Duke & Sons ubacili su u pakovanje svojih cigareta kartice sa seksualno provokativnim slikama starleta! Do 1890.godie ova kompanija je postala vodeći brend cigareta! 

Kompanija Woodbury's Facial Soap je bila pred zatvaranjem 1910.godine. Prodaja ženske linije sapuna za lice je drastično opadala, sve dok na reklamama nisu počeli da koriste motive romantike sa parovima i nagoveštaje ljubavi i intime za oe koji koriste ove sapune! Kompanija Jovan Musk Oil pojavila se na tržištu 1971.godine naglašavajući u reklami seksualnu provlačnost svoje note parfema. Sa početnih 1,5 miliona dolara te godie, njihov prihod je do 1978 porastao na 77 miliona!

U savremenom mejnstrimu reklamiranja seks se koristi za reklamiranje celog spektra proizvoda! Reklamiraju se ne samo kondomi i seksualna pomagala, već i odeća, piće, parfemi, preparati za lepotu, pa čak i institucije poput opere znaju da pribegnu ovom rešenju!

Čuvena reklama i spot iz 1980. u kome 15-ogodišnja Bruk Šild
reklamira farmerke rečenicom: "Između mene i mojih farmerki nema ničega!"

Ipak, iako reklame koje koriste seksuale i erotske motive svakako privlače pažnju gledalaca i potencijalnih kupaca, uspeh upotrebe seksa u reklamiranju će dobrim delom zavisiti od samog proizvoda. U velikom broju slučajeva postignuta pažnja i uspeh će biti kratkoročni! Neke će se ipak pamtiti!

Kakvi god da su vaši planovi, oni verovatno ne uključuju probleme sa gumom!
Neka Firestone gume stavi 40.000 milja između vas i problema sa gumom!
(1978.god)

Dupli vazdušni jastuci, dupla sigurnost!

Studio Elixia!

Reklama na autobuskoj stanici, koja "radi" na vetar!

Optika Eyelab! - budite sigurni u ono što vidite!

Budite spremni i za ovu sezonu! Lynx lubrikant!

Za bol u kolenima! Da, ovo su kolena :D

четвртак, 8. новембар 2012.

Najtraženiji poslovi u Srbiji - 2

Ako ni nakon nedavne liste najtraženijih poslova u Srbiji niste pronašli (nešto za) sebe, evo male dopune najtraženijih poslova!

Prijave slati u komentarima nakon teksta ;D



понедељак, 5. новембар 2012.

Od „Bratstva i jedinstva“ do „Koridora 10“

Putna mreža je jedan od najbitnijih faktora funkcionisanja i razvoja svake zemlje! Dok se krupne ribe u politici bave trasama auto-puteva (na kojima može da se pomalo kraducka), lokalni političari pred svake izbore asfaltiraju bar po neku zavučenu ulicu na periferiji, ne bi li se dodvorili biračima!


Gotovo svakodnevno slušamo izjave ministara i državnika kako je izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju naš prioritet, od koga ne samo da zavisi razvoj domaće privrede, već i evro-integracije! Ujedno, stalno čujemo i kako se sa radovima kasni, kako neki još nisu ni počeli! Kakav li je tek naš odnos prema stvarima koje nam nisu prioritet?

Mrka je nedavno izjavio da će Koridor 10 biti završen pre nego što Bugari i Rumuni završe njihov Koridor 4, kojim bi preuzeli veliki deo međunarodnog tranzita, a šteta po našu državu bi bila ogromna, zbog putarina i svog novca koji se usput potroši, na pumpama i odmaralištima!

Radovi na istočnom kraku Koridora od Niša do Dimitrovgrada i bugarske granice zvanično su započeli u jesen 2010., i po najavama trebali su da budu gotovi ove godine! Da li su? Naravno da ne! Radovi se tek privode kraju na deonici Dimitrovgrad – Pirot (iako ima tu još posla) i letos su krenuli na deonici od Niša do Bele Palanke! Deonica od Bele Palanke do Pirota nije ni započeta, tek je na tenderu!



Uz silnu mehanizaciju, uz stručna lica, silne inžinjere i nadzornike, uz sve uslove za rad, radovi redovno kasne! A kako je nekada bilo, kako su se gradili prioriteti?


* * *

Nakon Drugog svetskog rata Jugoslavija je imala samo lokalne i regionalne puteve slabog kvaliteta. Kako bi se zemlja dobro povezala, kao prioritet je stavljena izgradnja auto-puta (ili auto-ceste) „Bratstva i jedinstva“, koji se protezao kroz celu Jugoslaviju, od „Vardara pa do Triglava“.

Brigadiri VII niške omladinske radne brigade "Ivan Karaivanov"

U izgradnji auto-puta su učestvovali pripadnici JNA i omladinske radne brigade, zbirno oko 300.000 ljudi!
Prva je izgrađena deonica puta od Zagreba do Beograda u dužini od 382km, za tim su izgrađene i ostale. Godine 1962. započinju završni radovi na poslednjoj deonici između Osipaonice i Beograda, koji su završeni 1963.



Knjižica brigadira koji učestvuje na radnoj akciji

Među brigadirima koji su radili na završnoj deonici bio je i moj otac, koji je tada sa 18 godina tri meseca proveo sa svojom omladinskom brigadom!

Pohvala za zalaganje na izgradnji auto-puta
od Paraćina do Osipaonice, koju je dobio moj otac 1962.

Nešto više od 250.000 brigadira je za samo  šest godina povezalo Ljubljanu sa Đevđelijom. Danas, uz svu mehanizaciju, za to vreme nećemo stići da povežemo Niša sa Bugarskom!

четвртак, 1. новембар 2012.

Zašto uragani imaju ženska imena!


Ovih dana Amerikanci su strahovali, a mi se uglavnom neumesno šalili na pomen imena „Sendi“ (Sandy). Mediji su imali čime da pune svoju ekskluzivu! Slično je bilo i prethodnih godina, kada su aktuelna imena bila Kartin, Rita, Ajrin,... A zašto uragani imaju (uglavnom) ženska imena?

Satelitski snimak uragana Katrin iz 2005.

Uragani ili tropski cikloni mogu biti veoma razorni. Zbog toga ih ljudi od davnina prate. Da bi se olakšalo praćenje i upozoravanje od ovih oluja, uraganima su dodeljivana imena, jer je ponekad aktivno dva ili više uragana u isto vreme!

Nju Orleans nakon Kartine!
Sve do 20.veka uragani su dobijali iena na osnovu geografske lokacije, intenziteta ili dana u kome su se javljali. Odatle imamo na primer Veliki Uragan iz 1722, Galverston oluju iz 1900, Uragan Dan rada iz 1935. U međuvremenu, uragani su počeli da dobijaju i imena po imenima svetaca, pa imamo Uragan Santa Ana koji se pojavio na dan Svete Ane 26.jula 1825. Ako bi se istog dana pojavio novi uragan, on je dobijao sufiks „II“. Ovaj slučaj se desio 13.septembra 1976., kada su registrovani Uragan San Felipe i San Felipe II.
Pionir meteorologije, australijanac Clement Wragge je krajem 19.veka olujama dodeljivao imena grčkog alfabeta i likova iz grčke i rimske mitologije. Kasnije je počeo razornim olujama da daje imena političara koji mu se nisu dopadali! Njegova ideja (a ni karijera) nisu zaživeli!

Posledice uragana Ajk iz 2008.
Za vreme Drugog svetskog rata američkoj vojsci koja je delovala na Pacifiku je bio potreban praktičniji način označavanja oluja koje su upravo na Pacifiku i najčešće! Odvojeni od svojih supruga i devojki, ameročki vojnici su počeli da oluje oslovljavaju ženskim imenima! Prva oluja nazvana je „Marija“ prema romanu „Oluja“ Džordža R. Stjuarta 1941.godine., a ta praksa je kasnije i zvanično prihvaćena.

Zbog pritiska feminističkih pokreta i pokreta za ravnopravnost tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, Američka Meteorološka služba je 1979. donela odluku po kojoj se olujama dodeljuju i muška imena. Setomo se oluja Endrju i El Ninjo!

Uragan Sendi! 
Zanimljivo je da ne dobijaju svi uragani uvek novo ime! Postoje liste uragana sa imenima koja se ponavljaju nakon nekoliko godina. Tako na primer za Atlanski okean postoji šest lista, što znači da se imena ponavljaju nakon šest godina. Evo liste uragana za 2012.godinu, koja je bila aktuelna i za 2006, 2000 i td.

Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sandy
Tony
Valerie
William

Međutim, ukoliko neki uragan bude posebno razoran, njegovo ime se briše sa liste, kako ne bi budilo negativne emocije i sećanja na razaranja i žrtve! Verujem da će ime Sendi nakon ove godine otići „u penziju“!

Sa liste su isključena imena uragana koji počinju na slova Q, U, X, Y i Z, zato što vrlo malo imena počinje na ova slova.

Slika za koju su mnogi pomislili da je stvaran snimak skorašnje oluje,
zapravo je kadar iz flma "Dan nakon sutra"
I da ne bude da smo se samo mi šalili, net uveliko kruže šaljive
i lažne slike uragana Sendi!

Ukoliko bi se lista „potrošila“, uraganima se dodeljuju nazivi na osnovu grčkog alfabeta, pa možemo imati uragan Alfa, Beta, Gama,...

Oluja dobija naziv uragan kada se utvrdi da se kreće u smeru suprotnom od kazaljke na satu i da se vetrovi kreću brzinom većom od 63 km/h. Nakon ovoga, dodeljuje im se sledeći slobodni naziv sa godišnje liste!






Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails