субота, 1. децембар 2012.

Gde je najbolje roditi se u 2013.godini?


Biti rođen na pravom mestu u pravo vreme deo je lutrije života! Bebe koje se u 2013.godini rode u Srbiji biće u prednosti u odnosu na one koje se budu rodile u Rumuniji, Bugarskoj i Rusiji, ali ne i u odnosu na one iz Kube, Tajlanda i Južne Afrike! Tako bar pokazuju nedavno objavljeni rezultati jednog zanimljivog istraživanja!


Jedan od najuspešnijih svetskih investitora i jedan od najbogatijih amerikanaca je jednom rekao da je sve dobro što mu se desilo u životu posledica činjenice da se rodio u pravoj zemlji (SAD) u pravo vreme (1930.god). Možda stvari i zaista tako stoje i verujem da ste se nekad i sami zapitali šta bi bilo da ste rođeni negde drugde, ili bar u nekom drugom vremenu!

Pre nekih četvrt veka časopis The World je sproveo jedno istraživanje u koje me rangirao 50 zemalja na osnovu toga gde je bilo najbolje roditi se 1988.godine. Stvari su se od tada dosta promenile, pa je mnogo ozbiljnije istom zadatku pristupio časopis The Economist, odnosno njegova sestra kompanija Economist Intelligence Unit (EIU). Ideja je bila da se pretpostavi koja zemlja će pružiti najbolje uslove za zdravlje, bezbednost i prosperitet svojih stanovnika u predstojećim godinama. Njihov indeks kvaliteta života uzeo je u obzir rezultate subjektivnog zadovoljstva i objektivne elemente koji utiču na život ljudi. 

Ukupno 11 statistički značajnih indikatora je uzeto u obzir. Neki od njih su nepromenljivi, poput geografske lokacije, drugi se menjaju sporo, poput demografije i socijalne slike, dok su treći lako promenljivi i zavise od dnevnih političkih i ekonomskih situacija. Prognoza je rađena za 2030.godinu, kada će deca rođena sledeće godine biti na pragu punoletstva!

Zanimljivo je da uprkos globalnoj ekonomskoj krizi i rastu nezaposlenosti, u nekim aspektima vremena nikada nisu bila bolja. Tako je, na primer, životni vek sada duži nego ranije, a političke slobode čini se nikad više.

U takvoj klasaciji dominiraju zemlje sa malim ekonomijama. Na prvom mestu je Švajcarska. Polovina od prvih deset zemelja je iz Evrope, ali je samo Holandija iz evro zone. Skandinavske zemlje imaju mnogo bolji indeks od zemlja sa juga Evrope koje se bore sa krizom, poput Grčke, Portugala i Španije, pa čak i od velikih ekonomija, poput Nemačke, Francuske  V.Britanije. 

Srbija deli 54.mesto, zajedno sa Alžirom i za nijansu je bolja od Rumunije, ali gora od Južne Afrike. Uostalom, pogledajte tabelu sami, pa razmislite šta vam je činiti, pogotu ako ste planirali proširenje porodice!



3 коментара:

Dandelion је рекао...

Odo' ja u Skandinaviju! :D

Marjan Paradoksija је рекао...

Da živiš, ili na porođaj :D

Dandelion је рекао...

I jedno i drugo. :)

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails