уторак, 10. јул 2012.

XIV Leskovačka Stripovijada

XIV Balkanska smotra mladih strip autora održana je proteklog vikenda u Leskovcu. Ovaj najstariji i najistrajniji festival devete umetnosti na Balkanu, od 1998. godine organizuje Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan”, koja deluje u okviru Leskovačkog Kulturnog Centra. Za vreme trodnevne nagradne manifestacije gosti i posetioci smotre mogli su da se upoznaju sa radovima gotovo svih bitnijih imena iz sveta stripa sa prostora Balkana. Manifestaciji su prisustvovali ili svoje radove predstavili autori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Francuske… Među autorima su se našla imena poput Čabe Kopeckog, Milorada Vicanovića Maze, Darka Perovića, Zdravka Zupana, Alekse Gajića, Ozrena Miždala, Mirka Čolaka, Dražema Kovačevića, Vladimira Vesovića, Vladimira Krstića Lacija, Leonida Pilipovića….


Svi pristigli radovi bili su izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog Kulturnog Centra, a u sklopu same manifestacije održana je serija predavanja, javni čas crtanja, projekcije animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, promocija nekoliko domaćih i stranih strip časopisa, tribina, javnih intervjua i okruglih stolova.



Žiri u sastavu Darko Perović (strip crtač i illustrator), Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) i Srđan Nikolić Peka (strip crtač i ilustrator) dodelio je memorijalne plakete i diploma u više kategorija, u zaista jakoj konkurenciji. Nezavisno od žirija, organizator je posthumno dodelio Plaketu za doprinos srpskom stripu Branku Plavšiću iz Bača.


O značaju smotre za strip u Srbiji govori i činjenica da se na spisku učesnika nalaze imena ljudi koji rade za najpoznatije francuske izdavače poput Delkura, Glenaa, Humanoida, Soleja…, ali i za najvećeg američkog, i verovatno svetskog, izdavača Marvel Comics Group.



Balkansku smotru mladih strip autora već godinama na leđima nose Marko Stojanović (strip scenarista, između ostalog autor jednog od najboljih domaćih strip-serijala “Vekovnici”) i Srđan Nikolić Peka (strip-crtač), koji čine i okosnicu “Leskovačke škole stripa”. Zahvaljujući ovoj školi, pored roštilja i roštilijade, pored paprika i ajvara, nezaobilazna asocijacija za Leskovac već godinama unazad jeste i strip!


Priča o leskovačkoj strip-tradiciji počela je još pre šest decenija, sa radom Nikole Mitrovića - Kokana, crtačem koji je svojim radom za Dečje Novine na serijalima Mirko i Slavko, Partizanske priče i Nikad Robom ostavio trajan trag u istoriji srpskog stripa. Sredinom devedesetih, u trenucima sunovrata domaće strip scene, Mitrović se odvažava da pokrene Leskovačku školu stripa, koja će nakon njegove smrti 1997. godine poneti njegovo ime, a njegovu ideju, rad i entuzijazam naslediti i preuzeti Srđan Nikolić - Peka i Marko Stojanović, stvaralački tandem koji nam je podario pseudoistorijski nacionalni ep u stripu, Vekovnike, momci koji su alfa i omega Leskovačkog stripa, ali i cele domaće strip scene. Jedino zahvaljujući njihovom naporu i nesebičnom zalaganju Leskovačka smotra stripa je i opstala svih ovih godina, kao najsrtarija strip smotra na našim prostorima!



Smotru su finansijski pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, grad Leskovac i zdravlje Actavis!

EDIT: Skraćenu verziju kataloga Smotre sa programom manifestacije, nekim stripovima, intervjuom sa Mirkom Zulićem, tekstom o Branku Plavšiću i istoriji slovenačkog stripa možete preuzeti ovde (6,5mb).


5 коментара:

Marjan Paradoksija је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Marjan Paradoksija је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Ko su dobitnici nagrada?

Marjan Paradoksija је рекао...

SAOPŠTENJE ŽIRIJA O DOBOTNICIMA NAGRADA:

Na 14. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora održanoj 06-08. jula 2012. godine, u konkurenciji od 394 učesnika iz 16 zemalja, žiri u sastavu: predsednik žirija Darko Perović (strip crtač i ilustrator), Srđan Nikolić Peka (strip crtač i ilustrator) i Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) dodelio je sledeće nagrade:
Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crteža dobio je Boris Nenezić iz Beograda.
Diplome za istu kategoriju je dobili su je Borislav Maljenović iz Doboja u Bosni i Hercegovini i Sophia Spirliadou iz Soluna u Grčkoj.
Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Vanja Todorić iz Novog Sada.
Diplomu za istu kategoriju je dobio je Nikola Matković iz Leskovca.
Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobila je Ileana Surducan iz Kluža u Rumuniji.
Diplomu za istu kategoriju dobio je Emir Durmišević iz Sarajeva u Bosni i Hercegovini.
Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio Saša Paprić iz Osijka u Hrvatskoj.
Diplomu za istu kategoriju dobio je Igor Stanojević iz Beograda.
Diplome za najboljeg debitanta dobile su Milica Mastelica iz Beograda i Marijana Kostić iz Leskovca.
Plaketu Nikole Mitrovića Kokana za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka Škola Stripa
“Nikola Mitrović Kokan” ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju je posthumno dobio Branko Plavšić iz Bača.
U sklopu manifestacije časopis THINK TANK dodeljuje memorijalnu nagradu „Miodrag Veličković Mivel“ za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista) i Pread Stanković (strip teoretičar i književnik) dodelio je nagradu „Miodrag Veličković Mivel“ paralelno Mihajlu Dimitrijevskom iz Bitolja i Milutinu Pavićeviću iz Podgorice za njihove web kaiševe.
Takođe u sklopu manifestacije elekstronski časopis za decu AKO MENE PITAŠ... dodeljuje nagradu za najboljeg mladog strip autora Marku Miladinoviću (7 godina) iz Leskovca.

Marjan Paradoksija је рекао...

Tekst je dopunjen katalogom koji možete skinuti u pdf formatu!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails