уторак, 17. јул 2012.

U susret NIŠVILLE jazz festivalu 2012 (2)

U vrelim letnjim noćima, uz dah povetarca, jednako željno isčekujemo i početak najboljeg letnjeg osveženja u gradu, tradicionalnog NIŠVILLE JAZZ FESTIVALA. Ovogodišnje jazz osveženje će trajati od 16. do 19. Avgusta u niškoj tvrdjavi.


Tokom četvorodnevnog muzičkog spektakla nastupiće zaista impresivan broj učenika, na nekoliko stejdževa, za one sa kartama, ali i na besplatnim stejdževima za one koji do karata nisu mogli, a hteli bi da uživaju u dobroj jazz svirci.

Što se tiče glavnih stejdževa, krenimo sa predstavljanjem nekih učesnika!


The Brand New Heavies, na Nišvillu, again!

Sastav koji, verujem, nije potrebno posebno predstavljati, grupa koja važi za pionire londonske acid jazz scene, Brand new heavies nastupiće poslednjeg dana Nišville jazz festivala (nedelja 19. avgust) i tako se po drugi put predstaviti niškoj publici!


Grupu su 1985 osnovali bubnjar/klavijaturista Jan Kincaid, gitarista Simon Bartholomey i basista/klavijaturista Andrew Levy. U početku su bili instrumentalna postava inspirisana pločama Džejmsa Brauna i grupe Meters. Trio je uskoro počeo da snima sopstvenu muziku, a prvi veliki podstrek u karijeri bio je kada su se ti demo snimci zavrteli u uticajnom klubu “Cat in the hat”. Povremeno dodajući duvačku liniju, Brand new heavies su izgradili kultni status na londonskoj klupskoj sceni. Sa budžetom od svega 8.000 funti, grupa je 1990.godine sa pevacicom (Jay Ella Ruth) objavila prvi album za nezavisnu etiketu “Acid jazz” i pobrala žestoku podršku kritike. Sve to je rezultiralo interesovanjem nekoliko američkih kompanija da licencno objave album pod imenom grupe, što je i realizovano nepune dve godine kasnije, uz “malu izmenu”, jer je na njemu pevala N'dea Davenport. Ostalo je istorija.
Posle britanskih hitova "Dream Come True" i "Stay This Way", singl "Never Stop" uskoro je “sleteo” i na americku R&B listu, što je Heavise učinilo prvim britanskim bendom, posle Soul II Soul kojem je nešto tako pošlo za rukom već debitantskim singlom.



Sledeci album “Brother Sister” (1994) koji u Britaniji postiže platinasti tiraž, bio je poslednji sa pevacicom Davenport, koja je tada započela solo karijeru, a nju zamenjuje Siedah Garrett koji snima “Shelter” (1997). Dve godine kasnije u Britaniji izlazi i “the best of” kompilacija “Trunk Funk”, čiji je naslov “recikliran” i za američko izdanje naredne godine, ali sa nekoliko novih pesama koje su Brand new heavies ponovo snimili s N'deom Davenport.
Novembra 2011. godine grupa je objavila free download album "Dunk Your Trunk" opisanom kao 'funky library music' koji je snimljen za samo četiri dana.



"Opus 5"

Njujorški kvintet "Opus 5" koji okuplja neke od najboljih i najtraženijih muzičara aktuelne jazz scene nastupiće na ovogodišnjuem Nišville jazz festivalu u subotu, 18. avgusta i premijerno u Evropi promovisati prvi album sastava koji čine Alex Sipiagin - truba, Seamus Blake - tenor saksofon, David Kikoski - klavirr, Boris Kozlov - kontrabas i Donald Edwards – bubnjevi.


Osim činjenice da zbirni spisak muzičara sa kojima su sarađivali članovi "Opus 5" predstavlja svojevrsni "Ko je ko" savremene američke jazz scene, zajednički imenlac koji objedinjuje članove ovog pravog all stars kvinteta je i podatak da su svi i stalni članovi Mingus projekata: Mingus Big Band, Mingus Orchestra i Mingus Dynasty - sastava koji izvode kompozicije pokojnog kontrabasiste, kompozirtora i aranžera Charlesa Mingusa.


Svojevrstan kuriozitet vezan za kvintet "Opus 5", koji je nedavno objavio prvi CD na etiketi "Criss Cross Jazz", je i to što su u postavi dva Rusa, Alex Sipiagin i Boris Kozlov (obojica rođeni 1967. godine) koji su, posle klasičnog i jazz obrazovanja, i velikog broja nastupa i snimanja u domovini, odlučili da se početkom devedesetih oprobaju u Americi, gde su veoma brzo uspeli da se nametnu kao vanserisjki umetnici i to baš u Njujorku kao epicentru svetske jazz scene.



The Anders Bergcrantz Quartet

Švedski kvartet koji predvodi jedan od najboljih skandinavskih muzičara - trubač Anders Bergcrantz, predstaviće se na ovogodišnjem Nišvillu završne večeri festivala. Članovi kvarteta su: Robert Tjäderkvist -klavir, Patrik Grundström - kontrabas i Ulrik Ording – bubnjevi.


Švedski trubač Anders Bergrcrantz (rodjen 1961. u Malmeu) odrastao je u muzičkoj porodici i aktivno nastupa od svoje petnaeste godine. Anders je u pravom smislu reči nastavljač zaveštanja trubača kao što su Freddie Hubbard, Woody Shaw, Lee Morgan, Miles Davis - ali i muzičar snažnog ličnog zvuka i stila. Nastupao je i snimao sa mnogim značajnim imenima svetske jazz scene, ali i kao solista sa velikim ansamblima u reprezentativnim prostorima i na prestižnim festivalima (The Blue Note Club ‘Tokio, Osaka, Fukuoka. Ronnie Scott´s ‘ London, Carnegie Hall, Sweet Basil - Njujork, Montreaux Jazz festival, Berliner Jazztage, Red Sea festival ...).


Dva puta je dobio najveće švedsko jazz priznanje “The Golden record” , a 2008 godine je proglašen džez muzičarem godine u Švedskoj, a njegov poslednji CD “About time” proglašen je najboljim albumom po glasovima slušaoca Švedskog radija. Godine 2009. dobio je i značajnu franusko- švedsku nagradu DJANGO d'OR. 

Sve dodatne informacije možete i sami videti na sajtu festivala.

(nastavi će se...)

1 коментара:

Darko S. је рекао...

Jedva čekam!Ovi Opus 5 ne zvuče loše, prvi put čujem za njih! A Brand New Heavis su bili fenomenalni prošlog puta, uživaćemo i sad!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails