среда, 18. јул 2012.

Kinezi imaju i švegentaler – zato će i vladati svetom!

Kažu, kod kineza možete naći sve, od igle do lokomotive, ili bar do vagona! Naći danas neki proizvod na kome ne piše Made in China (ili Made in PRC) pravi je poduhvat! Ono, Made in Taiwan podvodim pod isto!

Kineske maloprodaje na svakom koraku, azija centri na svakom petom, ostali butici prepuni probrane kineske robe. Kinezi već odavno pričaju (ili bar natucuju) srpski, mali kineščići dobijaju imena kao što su Petar i Ivana!


A sećam se kada su prvi kinezi počeli da stižu, negde pred bombardovanje, bili su atrakcija i svi su se na ulici okretali: „Gle, Kinezi, jesi vid'o?“ Onda je bombardovanje bombama završeno, ali je započelo bombardovanje kineskom jeftinom robom „šnj“ kvaliteta! I još uvek traje!

*

Slučaj 1:

Pre nekoliko meseci sam u selu, u kući u kojoj odavno već niko ne živi, pronašao staru, staru kutiju od brijača, onih u koje su išli žileti, daleki preci današnjih Machova, Wilkisona i sl. Zanimljivog izgleda, sa ogledalcetom u poklopcu, koje se vadi i postavlja u kutiju, poput postolja. Obrijaš se i spakuješ! Zgodno, nema šta! Pogledam, piše Made in China! Pa zar još tad!



Slučaj 2:

Oko Nove godine, moj brat je išao u Nemačku, gde je posetio legendarni Mercedesov muzej u Štutgartu! Na moje veliko zadovoljstvo, doneo mi je, direktno iz muzeja, prelepu maketicu automobila Mercedes 300S. WOW, original Mercedosov autić! Okrenem, pogledam, piše Made in China! Kinezi proizvode mercedesove makete, za Mercedes! Pa zar i to!




Slučaj 3:

Čitam ovih dana na net prašinu koja se digla oko činjenice da će američki olimpijski tim, za predstojeću Olimpijadu u Londonu nositi sportsku odeću proizvedenu u Kini! Stvar je stigla i do Kongresa! E, moji Ameri! Pa zar i vama!


***


Epilog:

Krenem ja tako pre neki dan do Kineza da pogledam neki alat. Pitam za ovo - imaju, pitam za ono - imaju, ma sve imaju! (O kvalitetu sada ne pričam!) Pukne meni film, pa ja pitam:

-Da li imate švegentaler? (piše se: shvegen-taller)

Kinez se zamisli, pa kaže: Nema!

Onda odem u sledeću radnju, pa u sledeću i svuda sa osmehom pitam da li imaju švegentaler! Nemaju! A ja znam da nemaju, jer sam tu reč izmislio (ako ste se i vi pitali). Negde se malo čude, negde im ja kao objašnjavam kako izgleda (rukama, naravno), negde odmah kažu nema!

Nego, uđem ja u petu ili šestu radnju, Švegentaler? A kinez će meni:

-Nema, prodalo se, al biće!

Tu već zanemeh! Eto, imaju i prave definitivno sve, čak i švegentaler!!! Vladaće svetom!


4 коментара:

Dragan је рекао...

Švegentaler - hahahahaha! Ludilo!

Evo, Kinezi napravili i prazan grad, za 500.000 ljudi!
Ceo grad, potpuno nov!!!!
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/333653/Kinezi-u-Angoli-napravili-grad-duhova-za-500000-ljudi

Анониман је рекао...

Pitam druga, stručnjaka za hardver, koji kompjuter da kupim, al' da ne bude kineski. Kaže ''Svi su kineski''. Dobro, oni jeftiniji, kažem ja, a oni skuplji? ''I u najskupljim su kineske komponente. Samo su kvalitetnije. A sklapaju se, naravno, u Kini ili tamo negde.''
Ja sam, davno kada su se tek pojavili, kupio original Filipsov videorekorder u Filipsovoj radnji u Bg, morao sam da konvertujem marke u one holandske mislim florine ili guldene. Šta mislite, gde je Made in ...?

Анониман је рекао...

!? Šta je poenta? Kinezi nekog ugrožavaju? Koga? Oni prisiljavaju zapadnjake da kod njih premeste proizvodnju? Kinezi su lenji, bučni i vulgarni ljudi koji izmišljaju razloge da se ubijaju a sve da ne bi morali, ne daj Bože, nešto raditi? Kinezi se u Srbiji prijavljuju za socijalnu pomoć? I tako dalje...

Marjan Paradoksija је рекао...

Ne to nije poenta! Reč je o zapažanju, a poentu izvucite sami! Svako za sebe!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails