петак, 8. јун 2012.

Rotirajuća silueta - iluzija ili ne?

Ova silueta se okreće! Pitanje je samo da li u pravcu kazaljke na satu ili suprotno od njega! Neko će reći jedno, a neko drugo! I oba odgovora će biti ispravna! Kako?

Prvo pogledajte ovu siluteu ispod. U kom smeru se okreće? Pitajte nekoga pored sebe, da li vam se odgovori slažu?



Ako vidite da se silueta okreće u smeru kazaljke na satu, aktivnija vam je desna hemisfera mozga! Ukoliko vidite da se silueta okreće u suprotnom smeru, aktivnija vam je leva hemisfera!

Veliki broj ljudi može da vidi ovu siluetu kako se okreće samo u jednom smeru. Ipak, uz malo truda, silueta može da menja pravac. Znači, nema netačnog odgovora, silueta (može da) se okreće u oba smera!

Istraživanja su pokazala su leva i desna hemisfera mozga zadužene za različite načine razmišljanja. Naime, desna strana mozga je zadužena za estetiku, osećanja i kreativnost, dok je leva odgovorna za logičko razmišljanje, analitičnost i preciznost!

Dakle, nema ovde optičke iluzije! Pitanje je samo koja strana mozga nam je (trenutno) aktivnija!

8 коментара:

Анониман је рекао...

meni se čini silueta stoji! il sam ja mnogo pijan ili mi se ukočio internet!

Marjan Paradoksija је рекао...

Ne bi trebalo! Isprobao na Operi i Mozili i ipak se okreće :D


Probaj ponovo. NE znam da li radi na Hromu i IE, ako neko ima problema, neka javi!

Darko S. је рекао...

Samo u jednom smeru, nikako da vidim i suprotno!!!

Aleksandra је рекао...

Meni se okrece cas na jednu, cas na drugu stranu! Malo se okrece na jednu, napravi pauzu na trenutak, pa na drugu. Da li to znaci da nemam dominantnu stranu u mozgu, i ako da, sta onda znaci ta mala pauza ???

Veliki pozdravi iz Koreje.

Marjan Paradoksija је рекао...

To znači da su ti obe strane mozga aktivne! A pauza... to se valjda umore od borbe koja će biti aktivnija, ili pak dok figura ubaci u rikverc ;)

Ancika је рекао...

Ja bez problema vidim da se okrece na obe strane. Ne znam zashto, ali mi se chini da nije prava iluzija. Imam ja na Fejsbuku sliku siluete koja je zaista iluzija i to na koju stranu vidish da se okrece zavisi od toga shta gledash- da li samu figuru (njen izgled), ili njene pokrete.

Анониман је рекао...

nema ovde nikakvog okretanja...samo jedna slika koja se preklapa oko centralne vertikalne ose, pa zato mi konstruisemo rotaciju u svom mozgu koja je, razume se moguca i u jednom i u drugom smeru...zato je izmedju ostalog cela silueta jednobojna :)

Анониман је рекао...

Stvar je u tome sto po slici ne mozemo da kazemo sta je ispred a sta iza- koja noga ide ispred koje. *MINDFUCK*

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails