среда, 13. јун 2012.

U susret festivalu Nišville 2012!

U iščekivanju početka zvaničnog programa (16 - 19. avgust), Nišville jazz festival je u nedelju, 10. juna u saradnji sa Studentskim Kulturnim Centrom Univerziteta u Nišu, u dvorištu Banovine organizovao koncert Elmhurst College Jazz Band-a - studentskog big benda istoimenog Univerziteta iz Čikaga u SAD. U programu su kao gosti nastupili i niški sastav "Krembou", kao i salsa jazz sastav "Mango Duende" iz Sofije. Ulaz je bio besplatan, a program je pratilo oko 500 ljubitelja jazz-a.


Elmhurst College Jazz Band je nastupio pod vođstvom šefa jazz odseka  ovog univerziteta Daga Biča (Doug Beach) čije veoma zahtevne i izuzetno inventivne aranžmane orkestar izvodi. A o kakvom je aranžeru reč dovoljno govori i podatak da je profesor Doug Beach, izmedju ostalih,  sarađivao i sa čuvenim Orkestrom Kaunta Bejzija i to baš na CD-u (sa vokalnim ansamblom "New York Voices"), koji je dobio Grammy nagradu za najbolji album  velikog jazz sastava. Da nije reč o "običnom" studentskom orkestru potvrđuju i nastupi sa mnogim jazz velikanima koji su za orkestar imali samo reči hvale.


Tokom svog boravka u Nišu  dirigent Doug Beach i članovi Elmhurst College Jazz Banda  održali su odlično osmišljen workshop za mlade niške muzičare.  Kroz nekoliko kompozicija dirigent i članovi benda su demonstrirali aranžmanske postavke po sekcijama ( saksofoni, tromboni, trube i ritam sekcija) i obrazložili koncepte solo deonica, a onda su, da cele priča ne ostane ex catedra, u nastavku pozvali polaznike workshopa da se pridruže big bendu. Jedinstvenu priliku da sviraju sa pravim big bendom i predstave se kao solisti - polaznici su u potpunosti iskoristili. 


O zvaničnom programu festivala više na zvaničnom sajtu, a uskoro više o ovogodišnjim hedlajnerima i na Paradoksiji!

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails