среда, 20. јул 2011.

U susret NIŠVILLE JAZZ FESTIVALU 2011

U vrelim letnjim noćima, uz dah povetarca, jednako željno isčekujemo i početak najboljeg letnjeg osveženja u gradu, tradicionalnog NIŠVILLE JAZZ FESTIVALA. Ovogodišnje jazz osveženje će trajati od 11. do 14. Avgusta u niškoj tvrdjavi. 

Tokom četvorodnevnog muzičkog spektakla nastupiće zaista impresivan broj učenika, a uz tri dosadašnja, od ove godine festival će, ako bude dovoljno sredstava, pokrenuti još dva nova stejdža. I to besplatna! U amfiteatru na keju, kod spomenika Šabanu Bajramoviću, nastupiće 16 jazz i world music sastava iz Srbije ali i iz cele Evrope, a svaka grupa će izvesti obradu bar jedne kompoziciju kralja romske muzike. Ta bina će se zvati „River stage“. Druga bina je Piano stage koji ima radni naziv „Kristina stage“ (asocijacija na antologisjku sekvencu pijanističkog nastupa Seke Sabljić u filmu „Maratonci trče počasni krug“) – performans projekcije ostvarenja iz doba nemog filma koji će biti praćeni nastupima mladih pijanista koji će na licu mesta improvizovati muziku na zadati film. 

Što se tiče glavnih stejdževa, pa krenimo sa predstavljanjem nekih učesnika!


DULFER porodični jazz-funk

Ako ste zažalili što ste pre dve godine propustili sjajan nastup Candy Dulfer na Nišvilu, ili ako biste da je vidite ponovo, eto prilike za vas! Candy ponovo nastupa na Nišvilu, ovoga puta kao specijalni gost na nastupu svog oca Hana, završne večeri festivala. Hans Dulfer, koji  će na Nišvillu prvi put nastupiti u Srbiji, snimao je sa mnogim velikim imenima kao sto su Charles Mingus, Ben Wallace, George Clinton, Dexter Gordon, Don Byas, Paul Gonsalves, Archie Sheep (...).


Otac i ćerka Dulfer zbog sopstvenih karijera ne nastupaju baš često zajedno (obajvili su samo jedan zajednički album “Dulfer Dulfer”  – 2002 godine), a koncert u sklopu Nišvilla uklopljen je u veoma kratkoj pauzi njihovih turneja, pa zato ne propustite ovu jedinstvenu priliku.


Zahvaljujući saradnji Nišville jazz festivala sa predsednikom opštine Surčin gospodinom Vojislavom Janoševićem, ovaj program će 15. avgusta moći da vide i Beograđani u trenutno najboljem letnjem beogradskom koncertnom prostoru “Bojčinska šuma”.


MUNGO JERRY – Nišville In the  summertime

Prva asocijacija na ime benda Mungo Jerry svakao jeste legendarni hit „In the summertime“. Grupa Mungo Jerry osnovana je 1970 godine, a iste godine su objavili i pomenuti hit. Zabeleženo je da je samo tokom jednog majskog prepodneva u Londonu prodato 75.000 primeraka. Ukupna prodaja u tom prvom naletu dostigla je 6 miliona prodatih ploča, da bi ukupan tiraž do današnjih dana dostigao cifru od 30 miliona prodatih primeraka. 

Predvođen pevačem, gitaristom i autorom Ray Dorset-om, sastav koji je prema broju prodatih singlova i albuma, odnosno pozicijama na top listama verovatno najuspešniji britanski bend posle The Beatles, nastupiće 13. avgusta na Nišville festivalu. Pre nekoliko godina sa postavom pod nazivom Mungo Jerry Blues Band (sa kojom i dolazi na Nišville) Ray Dorset je objavio odlično ocenjeni album “Adults only” koji mnogi smatraju njegovim najboljim ostvarenjem. Bend će na festivalu predstaviti svoj blues program.

v


JIVE ACES swing

Vodeći britanski jive - swing sastav „Jive Aces“ nastupiće prvog dana Nišville jazz festivala. Zа nešto više od decenije postojanja, ovаj izuzetno populаrni šestočlani sastav osvojio je svojim poletnim nastupima publiku u mnogim zemaljama sveta. 


Sarađivali su sa mnogim velikanima šou biznisa i muzičarima različitih stilskih opredeljenja: John Travolta, Status Quo, Isaac Hayes, Van Morrison, Count Basie Orchestra, Priscilla Presley, Buddy Greco, Kirstie Allie, Chuck Berry, Tony Christie, Lee Evans, Keely Smith, Kenny Ball... Gosti na poslednjem od šest studijskih albuma pod nazivom “Recipe for Rhythm” su im bili i Chick Corea, Mark Isham, Mr Acker Bilk i Toni Elizabeth Prima. 



Njihov repertoar je mešavina novih aranžmana swing/Jive/R&B klasika koje su poznatim učinili Louis Prima, Louis Jordan, Cab Calloway, Bobby Darin, Louis Armstrong, Dean Martin, Big Joe Turner, Sammy Davis Junior (...) i originalnih kompozicija članova benda. Godine 2006. uručena im je prestižne nagrade “City of Derry International Music” nagrada čiji su prethodni dobitnici bili i Van Morrison i Jools Holland.

4 коментара:

Halkidiki Letovanje је рекао...

Jedva ga cekam

Dejana је рекао...

Ponovo Candy! Sjajno!

Darko S. је рекао...

Kendi je sjajna, ali mi i ovi poslednji deluju luuudooo! Nadam se da ću moći da dodjem, prošle godine je bilo baš fino!

Lep provod svima!

Unknown је рекао...

Dobar provod želim svima ;)

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails