понедељак, 25. јул 2011.

U susret NIŠVILLE JAZZ FESTIVALU (2)

Letnje osveženje u vidu kiše je stiglo, ono u vidu dobre muzike se sve više bliži! A evo i jedne lepe akcije za posetioce festivala. Nišville Jazz Festival ove godine obezbedio je poseban poklon za prvih 1.000 posetilaca sa kupljenim kompletom karata, koji dodju da na vreme isprate početak ovogodišnjeg festivala, 1.000 Nišville majica.

Majice će biti uručene na ulazu u centralni festivalski prostor 11.avgusta 2011. u terminu od 19 – 20h.

Aktuelne cene karata za Nišville 2011:
Komplet karta  po ceni od 3.000 dinara
Studentski komplet  2.500 dinara
Pojedinačna karta  1.000 dinara
Studentska pojedinačna 800 dinara
VIP komplet 4.000dinara
VIP Pojedinačna 1.200 dinara

Sve kategorije karata sa bilo koje destinacije u zemlji i inostranstvu mogu se kupiti preko prodajne mreže Card Service-a i Eventima putem vaučerske prodaje, kupovinom “fizičkih” karata, kao i online prodajom na:www.tickets.rs   i www.eventim.rs

Zamena vaučera za karte za sve koji su kupili i kupuju komplete i pojedinačne ulaznice u periodu od 1.jula do 8.avgusta u mreži Card Service-a, biće omogućena u Press centru festivala - Izložbeni paviljon u Tvrđavi od 11 - 14.avgusta od 15:30 - 19:00h.

Telefoni za informacije: 018 235 161 i 0900 11 00 11.

Do tada, saznajte nešto više o izvodjačima koji će nastupiti u niškoj tvrdjavi za samo dve nedelje!


Gitare Senli Džordana

Legenda kaže da su jednog letnjeg prepodneva prve polovine 80-ih legendarng Franka Zappu koji se šetao Greenenwich Villageom privukli tonovi uličnog gitarskog dueta koji su dolazili iza ugla. Kada se probio kroz krug ljudi oko svirača umesto dvojice - svirao je samo jedan gitarist, ukljucen u akumulatorsko pojačalo. Priča o geniju s pločnika brzo se širila, i uskoro je Stanley Jordana na njegovom uglu Greenwich Villagea obišao kompletan njujorški muzički krem: Mike Stern, Kevin Eubanks, James Blood Ulmer, a iskusni lovac na talenteArt Blakey, otvoreno mu je priznao je stvoren za nešto veliko.


Poznati kritičar  Downbeata Bill Millkowski  rekao je da se još od Jimmy Hendrixa (zbog koga se  Jordan i zainteresovao za električnu gitaru) nije  pojavio gitarista s tako revolucionarnim pristupom instrumentu: “Jordan udara žice prstima i leve i desne ruke na vratu gitare - i na taj način batnoj tehnici Eddieja van Hallena daje sasvim nov uzlet”.

Svojom “klavirskom” tehnikom sviranja gitare (sa obe ruke na vratu gitare) Stanley Jordan je sredinom osamdesetih godina napravio pravu revoluciju na muzičkoj sceni. Takozvanu tapping tehniku koristili su neki gitaristi i pre njega, ali je on prvi koji je na gitari (koristeći svih desdet prstiju) uspeo da stvori neverovatno kompleksne polifone linije. 


Trio američkog majstora na gitari Stanley Jordana nastupuiće u petak 12. avgusta.


Truba Toma  Harela

Pored legendarnog gitariste, na Nišville-u će nastupiti i legendarni jazz trubač i kompozitor  Tom Harrell sa svojim kvintetom na zatvaranju Nišville jazz festivala 2011.


Tom Harrell (1946) čiji stil smatraju najprefinjenijim miksom snage Cliforda Browna i liričnosti Chet Bakera, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih jazz muzičara i publike i kritike specijalizovanih magazina kao što su “Downbeat” i “Jazz times”.

Nastupao je na svim značajnim jazz festivalima i u klubovima, a pre Niša, kako stoji na njegovom sajtu, učestvovaće i na prestižnom North Sea festivalu u Holandiji. U Niš dolazi sa bendom sa kojim je ove godine objavio odlično ocenjen album “Roman Nights”. Članovi ove svojevrsne supergrupe, koju će čuti i publika u Srbiji su i tenor saksofonista Wayne Escoffery (nastupao na Nišville festivalu 2009 u sastavu Mingus Dynasty), klavirista  Danny Grissett, bubnjar  Johnathan Blake, i kontrabasista Ugonna Okegwo – koji svi bez izuzetka imaju impresivne jazz biografije.


Harrell, koji ima status jednog od najkreativnijih i najbeskompromisnijih jazz muzičara i kompozitora svog vremena, već duži period boluje od paranoidne šizofrenije – bolesti protiv koje se hrabro i uspešno bori već decenijama – kako sam kaže, delom lekovima ali mnogo više muzikom koja mu je najbolja terapija. 


Izmišljeni jezik „Glasova Prirode“

Internacionalna world music postava Voices Of Nature nastupiće na Nišville jazz festivalu u nedelju 14. avgusta, a dan kasnije, u paketu sa Hans Dulfer bendom ft. Candy Dulfer, i u programu Nišville u Surčinu.
Voices Of Nature je eklektični fusion bend koji izvodi svoju autorsku muziku. Većina kompozicija koje izvode, pevaju na izmišljenom jeziku „koji je jednako razumljiv svim ljudima na svetu“. Baš tako su napisane i kompozicije s uticajem muzike iz svih krajeva sveta. 


Vođa benda, kompozitor i klavijaturista je Andrej Kljaković koji je i inače jedan od pionira jazz rocka na prostorima bivše SFRJ. Kroz bend je prošlo tridesetak muzičara iz svih krajeva sveta koje je Kljaković susretao tokom svog dugogodišnjeg  delovanja u instranstvu, i svi oni su kao stalni ili povremeni članovi doprineli originalnosti zvuka oba albuma sastava: Exotika i Abazar.

1 коментара:

Saša је рекао...

Mnogo više mi se svidjalo dok je bilo na letnjoj pozornici, tamo je baš imalo neku posebnu čar! Ipak, i ovako nije loše, sam je više "festivalski"!

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails