уторак, 1. фебруар 2011.

Brankovo Tata-ta-tira!!!


Pokušaću da se setim jednog stiha nakon 20-ak godina: „U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo. U njemu je sve lepo, u njemu je sve fino, u njemu se sve raduje! U njemu su kuće od čokolade, putevi su od marmelade, u njemu svako radi ono što hoće, u njemu raste svako voće,...“ Naravno, većina vas će prepoznati o čemu se radi! Verujem, sa dozom ogromne nostalgije! Stihovi Branka Kockice kojima je započinjala legendarna emisija za decu „Kocka, kocka, kockica“ podsetiće nas na jedno drugo vreme, kada su se cenile mnoge, danas zaboravljene vrednosti, vreme kada je deci za osmeh bila dovoljna samo dečija igra, vreme kada su roditelji smeli da deci ostave upaljen televizor, ne strahujući da će u svakom trenutku, na gotovo svakom kanalu iskočiti voajersko oko velikog brata, neka ala zatvorena na farmi srama ili neki besposličari u parovima. Tada su deca umesto psovki i tračeva jedva čekala da čuju opojno „Tata-ta-tira!“ Branka Kockice, pošalicu Poštar Ace ili pouku Metle bez drške! 


Ako sam u uvodu i promašio neki stih, evo čuvene špice, da se svi (setno i nostalgično) podsetimo toga, pred nastavka teksta.



Tragajući za pravom formulom emisije/serije za decu, redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd je 1972. započela istraživanje po vrtićima, vodeći razgovore i razmenjujući ideje sa vaspitačima i decom. Nakon nekih godinu dana pripreme i pravljenja koncepta, prva pilot emisija je emitovana 27. Novembra 1974. godine. Prvi urednik emisije bio je Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Djokić.  Nakon deset epizoda, emisija je postala monotematska, a urednica kasnijih epozoda je bila Biserka Pejović.  Emisiju „Kocka, kocka, kockica“ vodio je glumac Branko Milićević, tako zaradivši večiti nadimak Branko Kockica! Osim Biserke, scenario za neke epizode su pisali i Ibrahim Hadžić i sam Branko Milićević. Režiser je bio Milorad Laković, a za muziku je bio zadužen Mihajlo Živanović. Učesnici – deca predškolskih ustanova sa teritorije čitave bivše SFR Jugoslavije!!!

Ova ekipa je realizovala više od 250 epizoda emitovanih od 1974. do 1993., i ponovo 2005. Branko je bio u ulozi vaspitača koji je svaki put sa različitom decom išao u avanture i tragao sa „drugarima“ uz povik „tata-ta-tira“ za odgovorima na dečja pitanja, kojih je nekako uvek bivalo više neko odgovora. Generacije su se menjale, Brako i Kockice ostajali. Dosledni sebi i deci! Dosledni stihovima koji su i bili moto emisije  „Kocka do kocke – kockica, kroz prostor i kroz vreme, i uvek nova pitanja, i uvek nove teme!“ 

Kako je juče bio Svetski Dan bez duvanskog dima, evo dela jedne emisije u kojoj Branko sa drugarima razgovara o pušenju. "Jel može neko od vas, bednih nepušača da mi kaže šta je to lula!" - danas ne zvuče kao reči kojima se treba obratiti deci. Ipak, na Brankov način, to zvuči mnogo drugačije. Uživajte nekoliko minuta.

Šireći nevini utopijski idealizam Branko Kockica i njegova emisija ostali su zacementirani u kolektivnom sećanju mnogih generacija. Autori „Leksikona YU mitologije“ su Branka nazvali „svetionikom sretnog detinjstava kakvo današnji klinci teško mogu imati“!!! I zaista, danas su deca od malena svesna da na svetu ne postoji carstvo u kome caruje drugarstvo. Čak ni uz magično Brankovo tata-ta-tira!!! Ostaje nam samo da  se sećamo stihova s početka, nakon 20-ak godina!

6 коментара:

Charolija је рекао...

Svetla tačka u programu za decu su nove epizode Na slovo, na slovo - Mića i Aćim, baš sam se oduševila. :)

Jadranka је рекао...

Tata-ta-tira drugari!!!! Hvala ti na ovom divnom dotsecanju. Uz Kockicu su rasle generacije 60i neke,70 i neke pa sve do pocetka teskih 90ih je bila naj bolja emisija decjeg programa. Poznajem mnoge roditelje (medju njima sam i ja) koji su snimali emisije Kockice i pustali deci kada nisu imali vremena da im se posvete. Danas je ,naravno,sve drugacije. Za kraj jecan citat iz Kockice koji sam zapamtila i koristim ga cesto: "Zgazicu te ko' mace muskatlu".

Retka Zverka је рекао...

Da, da, lepo podsećanje, a i bilo je divno odrastati uz emisije Branka Kockice, kao i mnoge druge, primerene dečijem uzrastu.

Miljana Mladenovic је рекао...

Ih, ta nemojte kasti... Ja, eto, tugujem za "Nevenom" i čika Zmajem...

Анониман је рекао...

Obožavam ove emisije... Međutim, ne mogu a da ne primetim da su današnje generacije poprilično "oštećene" jer nemaju ništa slično na TV programu. A i zamislite da danas neko u društvu dece predškolskog uzrasta puši, duvajući im u lice kao Branko Kockica, odmah bi ga javno prozvali i ispljuvali, a roditelji svoju decu nikad više ne bi doveli...

Marjan Paradoksija је рекао...

Apsolutno se slažem. Iz nekog razloga, ovakvih emisija nema, valjda zato na njih i gledamo sa nostalgijom. Čini se da je sve dostupnije, a u stvari sve je isprazno.

"Voda, voda svuda, a ni kap za popiti" reče engleski pesnik Kolridž

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails