понедељак, 24. јануар 2011.

Koja reč o optičkim iluzijama!


Po definiciji wikipedije, optičke varke ili optičke iluzije su "krivo" percipirane pojave koje često mogu biti zbunjujuće. Najčešće su optičke iluzije, ali je razlika u tome što optičke varke uključuju samo pojave koje percipiraju oči, a perceptivne uključuju sve pojave koje percipiramo (na bilo koji način). Neke su perceptivne varke uzrokovane nesavršćenošću naših osjetila (tromost oka, primjerice), a neke radom našeg mozga. Perceptivne varke treba razlikovati od halucinacija. One se razlikuju po tome što kod perceptivnih varki podražaj postoji, ali je krivo percipiran, dok kod halucinacija podražaja nema.

One se mogu svrstati u nekoliko grupa, a neke od njih su nepostojeći objekti, različite percepcije geometrijskih likova, pogrešne percepcije veličina i oblika, položaj oblika i linija, višeznačne slike, nemoguće slike itd.

Neke od njih se često vrte, pa ste ih verovatno već videli,
Ali nije na odmet pozabaviti se i nekim koje se redje sreću. Za ove koje slede će vam trebati neko osnovno poznavanje engleskog jezika.


Pogledajte ova trougao i pročitajte (na glas) tekst u njemu.


Verovatno ste pročitali “A BIRD IN THE BUSH”,  a niste ni primetili da se “THE” pojavljuje dva puta. Šta piše na ovoj slici? 


Ono što prvo uočimo jesu reči ispisane belom bojom “OPTICAL”, ali ako bolje zagledamo, obojeni delovi takodje čine slova koja ispisuju reč “ILLUSION”, ili će redosled vaše percepcije biti obrnut.Pogledajte ovu sliku!

Reč “TEACH” se reflektuje kao “LEARN”! Pa ko kaže da ova dva pojma nisu u vezi?!A ovde?

Ako gledate oblike, videćete reč “ME” (ja), ali ako gledate kroz njih, videćete “YOU” (ti)! Me & You, eto pravo slike za zaljubljene!Na kraju, ako možda imate problema sa engleskim, ili bar sa pisanjem reči na engleskom, tj spelingom, imajte na umu da je bitno jedino da prvo i poslednje slovo budu na mestu. Ako ne verujete, pogledajte, tj pročitajte ovaj tekst!

SMAO PMAETNI LJDUI MGOU ČTITAI OVO.
MOEŽTE LI VEJORATVI DA JA SVTANRO MGOU RZMJAUTEI ŠTO SAM NPAIASO. 
FEMNOLEANLA SLIA LJODUKSG MZOGA, PEMRA ITSŽRAINJVAU NA CMABRIGDE UINERVTISJYU, NJIE BTINO PO KJOEM RDEU SU SOVLA SOLŽNEA, VŽANO JE SMAO DA SU PVRO I POLJSDENJE SOVLO NA PAVROM MESJTU.
OSATATK MŽOE BTII U PTPOUONM NREDU A VI JOŠ UJVIEK MŽETOE ČTITAI BEZ PORBEMLA. 
OVO JE ZTAO ŠTO LJODUKSI MZOAK NE ČTIA SKVAO SOVLO POBESNO, NGEO RJIEČ KAO CJIELU. ZIDVLJAUĆUJE ZAR NE? A JA SAM UJIVEK MSILIO KKAO JE TČONSOT PSIANJA VŽANA! 


Uspeli? Neki komentar?


EDIT: prve tri slike su ostale bez smernica, pa pvde ispravljam propust!


Slika 1: da li su tačke izmedju kvadrata crne ili bele? Da li uopšte postoje?


Slika 2: Ova slika reba da se gleda na beloj pozadini. Nakon što se pažljivo zagledate u sliku, treba da pogledate u beo zid, na kome ćete videti projekciju iste slike, ili negativa.


Slika 3: da li vidite staricu ili devojku! Ili i jednu i drugu?9 коментара:

alan shore је рекао...

Nisam ukapirao šta trebam videti kod one druge slike(prazne) i kod one cure što je leđima okrenuta. A ono "the", takođe nisam video. Interesantno...ima dosta tih stvari po netu. Zanimljiv članak.

amarilis.online је рекао...

Neke sam znala od ovih varke a neke nisam. Super su! Posebno me raduje da si se opet oglasio, nije te dugo bilo.

alan shore је рекао...

aaa da se ispravim malo, kod one cure okrenute leđima, vidi se i neka baba iz profila.

Charolija је рекао...

Najviše mi se sviđa ovaj poslednji tekst, ispisan izbrkanim redsledom slova. Zanimljiv post. :)

Charolija је рекао...

Kod ove druge sličice čini mi se da neko vreme treba da se gleda u nju bez treptanja, a onda naglo da se okreneš ka zidu i brzo trepćeš.

Marjan Paradoksija је рекао...

Što se prvih slika tiče, sorry, ali mislio sam da su već vidjene, pa ih nisam pojašnjavao. Editovaću post na kraju!

@alan: thnx

@amarilis: tu sam ja, ali ponekad obaveze pritisnu, pa nešto mora da trpi :(

@ charolija: da, poslednji tekst je jako zanimljiva tema za razmišljanje. Imao sam priliku i da ga čitam u originalu na engleskom. Tek tad poentira, jer oni ne "pišu po Vuku".

Анониман је рекао...

Pa što deci daješ kečeve na diktatima!!?

Marjan Paradoksija је рекао...

:) ja ne priznajem istraživanje kembridža!

Mara је рекао...

Od prve slike me zabolela glava. :)
Ostale su odlične, nisam imala većih problema da vidim sve što treba da se vidi... ako (opet) ne računamo devojku. Mada, sad znam šta treba da gledam, pa je lakše.
A, tekst je fenomenalan, videla sam ga u originalu odavno.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails