среда, 23. децембар 2009.

SIMPSONOVI - fenomen koji traje! (1)

Časopis TIME ih je 1998. godine proglasio za najbolju TV seriju dvadesetog veka; 2002. godine su dospeli na listu deset najboljih emisija svih vremena. Danas, sa bilansom od 20 sezona (21. je u toku), preko 450 epizoda i preko 50 eminentnih nagrada iza sebe, najpoznatija porodica na svetu i dalje pleni simpatije miliona obožavatelja širom planete, zauvek promenivši poimanje televizije i animiranih programa i postavši standard na osnovu kog se (svi) ostali mere. Prošle nedelje Simpsonovi su proslavili svoj 20. rodjendan!


Istorija Simpsonovih potvrdjuje činjenicu da se do zvezda može stići i ako se krene sitnim koracima. Ekipa TV emisije Trejsi Alman Šou je 1987. došla na ideju da  emisiju upotpuni kratkim animiranim skečevima i taj zadatak je poveren Metu Grouningu. 19. aprila 1987. u etar je emitovana prva 'epizoda' u trajanju od svega 30 sekundi. Najpoznatija žuta porodica na svetu je neverovatno brzo stigla do srca gledalaca. Dve godine kasnije, pred kraj emitovanja šoua, televizija FOX je napravila svoj nesumnjivo najpametniji potez, odvojivši Simpsonove od Almanove emisije i dodelivši im sopstveno mesto pod suncem. Prva polučasovna epizoda je emitovana 17. decembra 1989., kao Božićni specijal, a zatim su od 14. januara 1990. krenuli kao redovan polučasovni serijal koji se emituje jedanput nedeljno.

    Iako na prvi pogled samo običan crtać, Simpsonovi su od samog početka bili, jasno, mnogo više od toga. Neverovatan (da ne kažem i neponovljiv) spoj ironije, satire, duhovitosti, parodije, emocija, pregršt tema od kojih se nije lako ograditi i mnogo likova za koje se nije teško vezati, redovno oslikavaju i preispituju neke osnove društva, države, kulture, tradicije, šou biznisa, porodičnih, rasnih i medjuljudskih odnosa. Gotovo i da ne postoji sfera društva koja kroz serijal nije dotaknuta ili oslikana u nekom od (sporednih) likova. Sve se to već dve decenije servira upakovano na jedan potpuno simpatičan i nenametljiv način, ostavivši neizbrisiv trag u popularnoj kulturi nakon hladnog rata.
    Nakon samo jedne sezone emitovanja Simpsonovi su bili već toliko popularni da im je televizija Fox promenila termin emitovanja i bukvalno ih direktno 'sukobila' sa NBC-jevom popularnom komedijom Kozbi Šou. Mnogi su mislili da će to biti početak kraja ove porodice, medjutim, Simpsonovi su postali još popularniji. Pored toga, slučaj je hteo da je Kozbi Šou  svoju poslednju epizodu emitovao 1992., ostavivši FOX-ovog favorita bez ozbiljnije konkurencije.
    Medjutim, osim simpatija, Simpsonovi su pobrali i mnogo kritike, kako moralne, tako i političke prirode. To, medjutim, ne bi trebalo da iznenadjuje s obzirom na tematiku svojih epizoda i načine na koje je ona obradjivana. Bart je bio medju prvima koji se našao 'na tapetu', kao dečak uvek sklon smicalicama koji ne preza gotovo ni od kakvog autoriteta, nezainteresovan za školu i obrazovanje, koji se gotovo uvek izvuče nekažnjen zbog svojih (zlo)dela. Kao takvog, mnogi su ga smatrali pogrešnim uzorom koji se nudi mladima. Direktori mnogih škola širom SAD-a su zabranili da se u škole dolazi sa majicama, rančevima i ostalim rekvizitima sa likom i citatima Barta Simpsona, koji su preplavili tržište sa rastom popularnosti serije.

    Na političke žaoke (provokacije bi bila potpuno pogrešna reč) autora serije prva se ubola bivša Prva dama SAD-a, gdja Barbara Buš, izjavivši u intervjuu za časopis People septembra 1990. da su Simpsonovi nešto najgluplje što je ikada videla. Autori su, u svom stilu, odgovorili epizodom u kojoj se porodica Buš doseljava u Springfild, u komšiluk naših junaka. Nakon svadja i nesporazuma sa Simpsonovima (u maniru Denis napast i porodica Vilson), Bušovi bivaju prinudjeni da se odsele. Pre pojavljivanja ove epizode, došlo je do razmene pisama izmedju gdje Buš i članova porodice Simpson. Na kraju je, pomalo neočekivano, Barbara Buš poslala pismo Mardž Simpson, izvinjavajući se zbog svog 'dugog jezika'. Još jedan (očekivan) trijumf Simpsonovih.
    Autori serijala su pokazali i afinitete da u svoje epizode uključe likove i scene iz savremenih i klasičnih filmova, pa, na primer, Bart i Lisa u jednoj epizodi nalaze u dvorištu zakopanu filmsku traku sa alternativnim krajem Kazablanke. Mnogobrojni bendovi, glumci, ličnosti iz sveta filma,... su lično davali glasove svojim likovima, iako bi im se imena možda za nijansu razlikovala od stvarnih. Vremenom je pojavljivanje u nekoj od epizoda Simpsonovih, ma koliko parodično i kratko bilo, postalo znak prestiža medju javnim ličnostima.

ZANIMLJIVOSTI:

Prvi Simpsonovi, iako prepoznatljivi, bili su jako grubo nacrtani, priča se za 15-ak min, dok je Grouning sedeo u čekaonici, čekajući na razgovor o seriji. Jarko žuta boja likova je odabrana kako bi se gledaoci zbunili i pomislili da je regulator za boju na TV-u pokvaren, što je bio čest slučaj u to vreme.




Western Pacific Airlines su 1995. ofarbali jedan svoj Boing 737 sa likovima serije, kako bi promovisali seriju (ali i sebe). Čudno ili ne, tek i prva epizoda Simpsonovih i prvi avion na svetu ''poleteli'' su istog datuma, 17. Decembra.



Scena na krevetu, na kraju najavne špice, drugačija je u svakoj epizodi serije. Iako obično traje oko 5 sekundi, autori su njome ponekad nadoknadjivali kraće trajanje epizode, pa u jednoj epizodi ova scena traje čitavih 46 sekundi.





1 коментара:

emo_serpica је рекао...

Željno očekujem nastavak (i nastavke na nekoj od naših TV stanica!)...

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails