среда, 14. октобар 2009.

Ladno, al standard: 14.oktobar, Svetski Dan Standarda

Danas je 14. oktobar. Jedan dan pre zvaničnog početka grejne sezone, i samo tri dana nakon nedeljenih 28  stepeni, danas je bilo svega 8. Uprkos tome što je bilo nestandardno hladno, danas je Svetski Dan Standarda.


Svetski Dan Standarda se obeležava svake godine 14. oktobra u čast naporima hiljade stručnjaka širom sveta koji rade na razvoju standarda koji olakšavaju život u ’Globalnom Selu’! Ti standardi olakšavaju trgovimu i promet robe, omogućavaju širenje i prenos znanja, primenu novih tehnoloških izuma.
Tri glavne medjunarodne organizacije koje se bave pitanjem standardizacije su: Internacionalna Elektrotehnička Komisija (IEC), Internacionalana Telekomunikaciona Unija (ITU) i Internacionalna Organizacija za Standardizaciju (ISO). Svojim radom na razvoju standarada ove tri organizacije otvaraju i povezuju tržišta, promovišu zaštitu životne sredine, bezbednost, sigurnost, zdralje i pristup informacijama. Standardi često potiru granice izmedju bogartih i siromašnih, utičući direktno na zdravu konkurenciju i realno formiranje cena.
Standardi su prisutni svuda oko nas. Čak u toj meri da bi bez njih danas svet teško funkcionicao, ako bi uopšte i funkcionisao. Standardi nam omogućavaju postojanje interneta, rad kompjutera, razmenu informacija, bankarske transakcije, rad navigacionih sistema u avio i aeronautičkoj industriji, ali i rad kućnih aparata poput frižidera, DVD uredjaja ili mobilnih telefona. Bez standarada bi i ovi redovi mog bloga izgledali mnogo drugačije, ako bi ih uopšte bilo.

ISO

Internacionalna Organizacija za Standardizaciju je svakako najpoznatija od tri gore pomenute. Ova organizacija ima dva zvanična jezika, Engleski i Francuski. Medjutim, sam naziv organizacije nije potekao od inicijala naziva ove organizacije, koji na oba zvanična jezika glasi ISO. Malo je poznato, ali naziv organizacije potiče od grčke reči isos, što znači jednako. Znajući da će inicijali naziva organizacije biti različiti od jezika do jezika, osnivači ove organizacije su se odlučili za ISO kao univerzalno prihvaćen kraći naziv. Ovo, samo po sebi, reflektuje ciljeve same organizacije: izjednačavanje i standardizacija širom planete.

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails