среда, 09. април 2014.

Međunarodni festival stripa - NIFEST 2014

Niš, iako jedan od najvećih gradova Srbije, dugo je bio skrajnut na margine devete umetnosti. Nije da u Nišu nema ljubitelja stripa, naprotiv, u gradu živi mnogo fanova, kolekcionara, strip crtača... Jednostavno, stripski život u Nišu nije bio adekvatno organizovan, niti promovisan. Iole vitalnom, nišku strip scenu održavala je art grupa "Čaj...odličan", i to kroz organizaciju izložbi, strip druženja i škole stripa za najmlađe. Ali, u svojim naporima već neko vreme nisu sami. Pre godinu dana u Nišu je otvorena jedina prava striparnica van Beograda – „Južni Darkwood“. Grad nije dobio samo jednu radnju gde se mogu kupiti stripovi, već i jedan pravi stripski centar koji je nizom aktivnosti (Noć stripa, Večeri stripa i filma,...) radio na promociji ove umetnosti. 


Upravo je iz ove striparnice potekla i ideja za organizaciju prvog strip festivala u Nišu. Ideju je, kao pokrovitelj festivala, odlučila da podrži gradska opština Pantelej, iako će se sva dešavanja odigrati na teritoriji opštine Medijana. Kao suorganizator festivala, „Darkwoodu“ se priključila kompanija Medivest, a uoči festivala oformljeno je i Udruženje ljubitelja stripa Branko Plavšić. 
Ovaj festival stripa poneo je naziv NIFEST, a pravu ekskluzivu ovog festivala činiće njegovi gosti. U Nišu će od 23. do 27. aprila boraviti i Roberto Rekjoni, urednik i scenarista Dilana Doga, kao i Đovani Fregieri, jedan od najpoznatijih italijanskih crtača koji je potpisao na desetine epizoda Dilana Doga. Pored njih sa posetiocima NIFEST-a će se družiti i proslavljeni domaći autori: Darko Perović, Aleksa Gajić, Vladimir Krstić Laci, Mirko Čolak, ali i makedonski autor Aleksandar Sotirovski.


Centralno dešavanja Festivala biće Sajam stripa na novom niškom sajmištu u Duvaništu, na Vizantijskom bulevaru. Svoje učešće na Sajmu, veliki popuste i promocije najavili su svi veći srpski strip izdavači. Pored Sajma, Nišlije će moći da posete i 4 izložbe posvećene stripu, i to u Paviljonu u Niškoj tvrđavi, galeriji Niškog kulturnog centra i u prostorijama TON-a u Obrenovićevoj ulici. Za najmlađe su planirani i časovi crtanja u školama, koje će održati upravo gosti festivala. Specijalna predavanja i promocije izdanja se podrazumevaju. 


Dakle, jug Srbije je dobio još jedno značajno dešavanje u svetu stripa. Pored tradicionalne Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu i Strip festivala u Pirotu, NIFEST će svakako dodatno popularizovati i promovisti strip u ovom delu zemlje, ali svakako i šire.


Aktuelne najave, fotografije, intervjue i program festivala možete pratiti na fejsbuk grupi i na sajtu ovog festivala.


0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails