четвртак, 15. август 2013.

Počinje Nišville 2013

Ovogodišnji međunarodni “Nišvil” džez festival zvanično je počeo sinoć, otvaranjem “Muzeja džeza Miše Blama” u galeriji "Salona 77" u niškoj Tvrđavi. Reč je o izložbi instrumenata, partiturama, dokumentima, fotografijama, posterima i raznim ličnim predmetima poznatih muzičara koje je tokom 40 godina prikupio jedan od najboljih poznavalaca džeza na ovim prostorima i kontrabasista, a izložba čini tek deo njegove bogate arhive. Na izložbi se mogu videti prvi kornet Duška Gojkovića, klarinet Miće Markovića, trombon Zvonimira Skerla, ali I prva violina njegovog oca Rafaila Blama na kojoj je svirao džez još 1927. godine.


Što se muzičkog programa tiče, on startuje danas od 19:30h nastupom niškog “Kafe Ball & Friends” u Tvrđavi na “Earth and Sky stage-u” na platou kod Salona 77.

Nakon svečanog otvaranja uslediće nastupiće “Elmhurst College Big Band & Stjepko Gut”, “Ray Gellato  and Giants”, “Kyle Eastwood  Band”, “Hubert Tubbs and Blues and soul Revue” i “Vasil Hadzimanov Band”.

Na “Welcome stage-u” na Trgu kralja Milana u centru Niša od 18 do 20h nastupiće  “Jam Station” i “Ragtime DD Band”.

Ljubitelji džeza koji nisu mogli da sebi priušte karte za nastupe na glavnim stejdževima moći će večeras besplatno na “Open stage-u” kod  Planinarskog doma u Tvrđavi od 19 do 24h da poslušaju“Jazz Project”, “TG Collective”, “Cotton pickers” i “El Jazzyru”, dok će u pauzama nastupiti Mark Rainey.

Kod “Salona 77” u Tvrđavi od 12h biće otvoren “Jazz Fashion Corner”gde će posetioci moći da pogledaju performans i izložbu garderobe i nakita.

Za 18h najavljeno je otvaranje izložbe savremene umetničke keramike “Zvuk, pokret i emocija“ u Paviljonu u Tvrđavi.

U dvorištu Banovine od 21h u okviru “Nišvil jazz teatra” biće odigrana koreodrama “Kad se snovi ispune, ne može se živeti više u njima”Petra Ristovskog, a nakon toga posetioci će do 4 ujutru moći da prate program na "Midnight Jam Stage".

Kod “Salona 77” od 8 do 1h posle ponoći biće, kako je rečeno, postavljena mala bina sa instrumentima i opremom za audio-vizuelno snimanje koja će biti dostupna muzičarima iz publike.

Na centralnom gradskom trgu u Pirotu od 20 sati nastupiće “Teatar Band”,“Damir Out Loud”, “Gadjo Dilo” i “Bobi Carcasses”.

I sve to samo za prvi dan festival. Ceo program možete videti ovde, a poslušajmo sada neke hedlajnere koji ćemo imati prilike da čujemo na ovogodišnjem festival, danas i narednih dana.KYLE EASTWOOD BAND, 15.08.2013.HUBERT TUBBS, 15.08.2013.SERGEJ TRIFUNOVIĆ & MOONDANCE BIG BAND, 16.08.2013.
DUŠKO GOJKOVIĆ & BELGRADE SUMMIT OCTET, 17.08.2013.JAZZANOVA feat. PAUL RANDOLPH, 17.08.2013.RON CARTER & GOLDEN STRIKER TRIO, 18.08.2013.NOUVELLE VAGUE, 18.08.2013.0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails