среда, 15. август 2012.

Mona Lisa virtuelnog sveta!


Možda imenom ne toliko poznata kao Mona Lisa, ali verovatno više puta viđena! Stilizovana verzija fotografije „Bliss“ Čarlsa O'Rira je već deset godina podrazumevana desktop pozadina MS Windows-ove XP teme „Luna“. 


Čarls O'Rir (Charles O'Rear) rođen je 1941. i više od 25 godina je radio kao fotograf za časopis National Geographic. Od 1978. njegovo interesovanje se usmerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom sveta. Iako se celog života bavi fotografijom, svoju najčuveniju fotografiju nije uslikao u toku planiranog snimanja, već  slučajno, kada je obilazeći dolinu Napa u Kaliforniji (Napa Valley) zastao kraj autoputa da napravi pauzu. Bila je to 1996.godina!

Originalna fotografija, uslikana 1996.god

Šest godina kasnije svoju fotografiju je prodao Majkrosoftu, za nepoznatu sumu novca, a glasine kažu da je skuplje plaćena jedino fotografija Bila Klintona u zagrljaju Monike Levinski!

Čarl O'Rir sa svojom čuvenom slikom na originalnoj lokaciji

Fotografija „Bliss“ ponovo je nedavno dospela u centar pažnje svetske javnosti kada je na foto-blogu Morts photography iznesena tvrdnja da je ovu sliku videlo preko milijardu ljudi!!! Ako ste deo virtelnog sveta (a to jeste, ako čitate ove redove) onda je nesporno da ste ovu sliku videli više puta. Možda je ne držite kao pozadinu (i ja je promenim 5 minuta po instaliranju Windowsa), možda niste znali kako se zove (nisam ni ja), možda se nikada niste ni zapitali gde je uslikana, ko je slikao, i sl, ali složićete se da poznatiju sliku u virtelnom svetu nećete naći! Uostalom, ni Mona Lisa nije najlepša, niti najskuplja slika na svetu, ali jeste najpoznatija! Zato, „Bliss“ Čarlsa O'Rira definitivno jeste Mona Lisa virtuelnog sveta!


O njenoj popularnosti govore i mnoge obrade i parodije koje preplavljuju net!






Eto, saznali ste nešto novo (što vas verovatno nije ni zanimalo)!

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails