уторак, 11. мај 2010.

Tarzan, gospodar džungle - ponovo medju nama!

Tarzan je fiktivni lik kojeg je 1912. godine stvorio pisac Edgar Rajs Berouz (Edgar Rice Burroughs). Gospodar džungle, kako je ovaj lik nazvan, prvi put se pojavio u priči Tarzan medju majmunima (Tarzan of the Apes) u oktobarskom broju časopisa All Story. Ova priča je, zahvaljujući svojoj popularnosti, kasnije dobila preko 20 nastavaka. Tarzan je privukao i pažnju filmskih stvaralaca, ali je možda najviše zaživeo i svoju renesansu doživeo u svetu stripa. Upravo u formi stripa, kao prvenac nove izdavačke kuće „Darkwood“, Tarzan je ponovo medju nama!


Stripoteka Darkwood, višegodišnje mesto okupljanja strip fanova, koja se do sada uglavnom bavila plasmanom i prodajom tudjih strip izdanja, odvažila se na krupan korak upustivši se u nemirne izdavačke vode. Za svoj prvenac su odabrali ništa manje neko Tarzana Berna Hogarta, koji se na našim prostorima tek sporadično pojavljivao i to u okviru strip revija Spunk i Stripoteka.  Ovoga puta, fanovi ovog pustolova, ali i fanovi strip umetnosti moći će da uživaju u prelpom luksuznom izadnju koje se na tržištu pojavilo juče, 10. maja.  Želeći da ispoštuje svoje najvernije čitaoce, Darkwood se odlučio da cena u početku bude promotivna, a da vremenom dostiže neku komercijalniju cenu. Tako će početna cena izdanja prvih mesec dana biti 1300 dinara (do 10.06.2010.), 1500 dinara od 11.06.2010 do 11.07.2010., i od 12.07.2010 trajno 1800 dinara, odnosno 18 eura.

Tarzan je bio prvi strip koji je  izlazio  šest decenija bez prestanka. Kao strip junak, zaživeo je 1929. kada je posao crtača ovog lika preuzeo mladi Harold Foster. Foster je Tarzanom stekao svetsku slavu, a stil i tehnike koje je uveo u Tarzana postale su vodilje u razvoju avanturističkog stripa uopšte. Nakon 7 godina rada na Tarzanu, Foster je 1937. usmerio svoj rad na strip Princ Valijant, dok je njegovo mjesto zauzeo upravo Bern Hogart.

Hogart je Tarzana uzdigao u nebeske visine vizuelnog pripovedanja. Prepoznatljiv po vizualnom ekspresionizmu, jakoj dinamici i velikom crtačom talentu, Hogart  se proslavio zajedno sa svojim junakom. Nakon Hogarta Tarzana su crtali i mnogi drugi crtači od kojih valja pomenuti  Rasa Meninga, ali su ipak Foster i pre svega Hogart crtači za koje će se Tarzan uvek vezivati.

1983. godine novosadska izdavačka kuća “Forum Marketprint” dobila je licencu za objavljivanje stripova o Tarzanu za ceo svet. Glavni crtač bio je Bane Kerac, a scenarista Slavko Draginčić. Naši autori su u rad na ovom stripu uneli neke novine, zapleti su bili prozaičniji, likovi pojednostavljeni, a priče je prožimala i doza seksa koja nije bila  svojstvena Tarzanu klasičnog doba.

Generacijama koje su odrastale 80-ih svakako je u sećanju duboko urezan i crtani film o Tarzanu. Njima će ovo izdanje zaigrati na kartu nostalgije. Mladjim generacijama, ovo će biti odlična prilika da se upoznaju sa likom Tarzana i delom velikana svetskog stripa, Berna Hogarta.

Više detalja i redovne novosti možete pronaći na odlično uradjenoj fan grupi na Fejsbuku.

3 коментара:

Rick је рекао...

Odličan text i fotka Hogarta koju do sada nisam video :-)) Pitam se, pitam, koji li kolekcionar sada poseduje tablu na kojoj je Hogart radio!

Kajzer Soze је рекао...

Lepo podsećanje.
Nedostaje mi neki moderni Tarzan,današnji klinci više ne veruju u heroje, šteta...

Dan је рекао...

Kada netko spomene Tarzana, ja prvo pomislim na neistraženu, netaknutu, divlju prirodu.
Kako takve prirode više nema(!) i cijela priča o Tarzanu postaje samo dio našeg djetinjstva i nostalgije.

Постави коментар

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails