четвртак, 22. април 2010.

Slučaj Zvonačka Banja - Nemir hotela „Mir“

Nekada, ne tako davno, iza sedam brda i sedam gora, u podnožju planine i zagrljaju stena,  na dodiru dveju reka i tri opština živeo je hotel zvani „Mir“. Imao je tri bazena, mnogo gostiju i još više potencijala. A onda, onda je došao zli vuk i pomislio da su tri bazena zapravo tri praseta, pa je duvao i puhao i srušio (nam) hotel.

Da je život bajka, ovako bi ukratko izgledala priča o hotelu „Mir“ u Zvonačkoj Banji. Život nije bajka, ali to ipak nije zasmetalo zlom vuku u njegovim namerama. Nekada najposećenija i najatraktivnija turistička lokacija jugoistočne Srbije, Zvonačka Banja, danas izgleda kao poprište ratnog sukoba, kao da je tuda prošao neki uragan, kao, što neko reče, enterijer za snimanje horor filmova!

Zvonačka Banja se nalazi na tromedji opština Dimitrovgrad, Pirot i Babušnica, na oko 95km istočno od Niša. Idući magistralnim putem ka Bugarskoj granici, negde na pola puta od Pirota ka Dimitrovgradu, skreće se ka selu Sukovo, neposredno pre mosta preko reke Jerme. Ne baš sjanim putem, ali sjajnim krajolikom, prolazi se pored nekoliko sela, kroz prelep kanjon reke Jerme, pored Poganovskog manastira iz 14. veka, i stiže do Zvonačke Banje, na obroncima Vlaške planine.

Smeštena na 680m nadmorske visine, sa izvorom pitke, lekovite mineralne vode čija temperatura iznosi 28°C, Zvonačka Banja je bila lečilište još u doba Rimljana, o čemu svedoče i pronadjeni ostaci rimskih termi. Prvi bazen, koji je akumulirao toplu vodu, iskopan je 1903. Tu su žene topile svoje kudelje, a oni koji su bolovali od reume i išijasa potapali noge. Desetak godina kasnije je izgrađen sabirni rezervoar za vodu, a od njega je do bazena sproveden odvodni kanal dužine 50 m. Izgradnja prvih objekata je započela tek 1927. godine.

Sam hotel „Mir“ je gradjen u periodu od 1979. do 1983. , a sa radom je počeo tek 1987.  Hotel je gradjen sa kaskadama, na izrazito brdovitom terenu, po uzoru na poznati hotel "Srebrna krila" na Floridi. Lekovita banjska voda veoma blagotvorno deluje na nervni sistem, pa je bila pravi raj za sve one koji boluju od takozvanih menadžerskih bolesti, izazvanih svakodnevnim stresom. U sklopu hotela postojao je kompletan medicinski blok sa svim potrebnim aparatima i medicinskim osobljem. Hotel je posedovao jedan zatvoreni i dva otvorena bazena sa banjskom vodom za koju se, na osnovu njenih osobina, pretpostavlja da izvire na nekih 600 m dubine.

Nasuprot hotelu, na nadmorskoj visini od 1032 m, nalazi se prelepi greben Asenovo kale, za koji su vezane mnoge legende iz doba turaka. To je i jedino mesto u Srbiji gde se može videti gnezdo surog orla. Na najvišoj koti, iznad sela Jesenov Del, nalazi se crveni, dreveni krst, a podnožjem planinskih obronaka protiče reka Blatašnica, koja se nedaleko odatle uliva u reku Jermu. Ceo kraj pruža neverovatne mogućnosti za odmor, lov, ribolov i planinarenje.

 
A onda, onda je došao zli vuk...


Vlasnik hotela, UTP „Srbija“ iz Pirota, izdalo je u zakup pre pet godina ovaj hotel na dve godine Radosavu Zdravkoviću, vlasniku preduzeća „Hram Teodora Kecman”.  Pod opravdanjem da želi da temeljno renovira hotel, Radosav-zli-vuk-Zdravković je 2006. započeo temeljnu dekonstrukciju hotela. Poskidao je sva vrata, prozore, demontirao radijatore i cevi od elektro, vodovodnih, grejnih i ventilacionih instalacija i sa pratećim inventarom ih kasnije prodavao kao sekundarne sirovine. On je čak i s hotela uklonio delove spoljnih zidova, porušio ograde terasa, pregradne zidove, skinuo krov... Prodao je i pumpu koja je ovaj kraj snabdevala čistom izvorskom vodom.

Sada bivši zakupac tvrdi da je pokušavao da sanira i rekonstruiše oštećenja nastala zbog klizišta, te da je morao sam da olakša hotel za 10.000 tona. Po njegovom mišljenju, on je ustvari činio dobro delo. Zbog takvih dobročinitelja na raznim polima smo uostalom mi danas i stigli tu gde jesmo!

Hotel ne radi od 2007. godine. Već nekoliko godina se u celoj Zvonačkoj Banji ne oseća nikakav mir! Veliki broj lokalnog stanovništva radio je u hotelu ili se izdržavao od trgovine i izdavanja vikendica. Danas, sve izgleda pusto, turista namernika nema, a jedini stalni gost hotela je vetar. Sela koja gravitiraju ka Zvonačkoj banji polako odumiru, jer je taj hotel bio jedina nit koja je mlade ljude još držala u tom kraju.

Cela priča čeka svoj sudski epilog, ali, bez obzira na njegov ishod, još dugo će se ovde prepričavati bajka o zlom vuku!

P.S. Jako zanimljivu putopisnu reportažu o Zvonačkoj Banji pogledajte i na ovom blogu
Dodatne fotografije možete videti i na Fejsbuk grupi "Hotel Mir - nekad i sad"

33 коментара:

  1. Dok sma čitala, moj jedini komentar je bio - Bože, da li je ovo moguće! Očito da jeste, ali to je strašnooo!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Moj otac je nekoliko godine pre ruiniranja hotela vodio zdravstveni blok. Dragoljub Stankovic.
    Vodio sam moju porodicu u taj hotel i divio se njegovom izgledu i svim mogucnostima koje je pruzao. U to vreme nije bilo slobodnih mesta, a od medicinskog osoblja dolazili su samo najbolji vrhunski strucnjaci iz zemlje i inostranstva i tu su leceni , izleceni, rehabilitovani najtezi slucajevi za koje sam ja cuo i video neke svojim ocima uz neverovatnu organizaciju i svim onim sto je bilo u ponudi: male kupke, rad jedan na jedan, elektro terapija, vosak, magnetne , radio i ostale med.pomoci... NEVEROVATNO, ali neverovatno sta je taj hotel imao i pruzao ljudima.
    A onda je zli vuk dosao kao spasitelj celog kraja.
    Zaista nemam reci, ...samo mi suze idu kad gledam i razmiljam o hotelu i celom kraju.
    Kupio sam neke umetnicke slike iz tog kraja i cesto ih gledam. Obisao sam i manastire u okolini. Predivno a u umiranju.
    Ostajem nem.... Neka nam je Bog u pomoci sa spasiteljima poput tog zlotvora...
    Vladimir Stankovic Deda, Bor...

    ОдговориИзбриши
  3. Tužno je to.Posebno što ovo nije jedino mesto snažnog turističkog potencijala koje tako trune. Pojavi se tako, neki Vuk, razjebe sve što se može razjebati i - nikom ništa. A ljudi ćute i gledaju, užas. Inače, kada smo kod turizma, par godina posle bombardovanja 1999. sasvim slučajno je u moje rodno mesto zalutala jedna australijanka. Zgrožena našim ulicama i putevima, pitala je me je da li je to sjebano u bombardovanju. Šta sam mogao da joj odgovorim? Eto,kako naša zemlja izgleda ljudima koji dođu sa strane, sažaljevaju nas.

    ОдговориИзбриши
  4. Imam slicne slike kao ti, prosle godine smo bas za 1. maj obisli i (ostatak) hotela. Tuzno i sablasno. A do pre samo par godina radio je (i poslovao) kao da ce trajati jos dugo :S

    ОдговориИзбриши
  5. Slika i prilika burazerske ili prvatizacije po svaku cenu. MADE IN SERBIA. Jebo vuk Crvenkapicu pa u zaru koitusa razlupao sve. Odlican teskt a fotke pogotovo,ali ne vredi kukati.Treba sagledati ide li to nekome u prilog.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман18. мај 2010. 11:13

    Takvim majmunima je mesto iza resetaka!!! Dugo godina sam isao na letovanje u tom kraju i sad stvarno nedostaje, ostaju samo nezaboravni i jedni od najboljih provoda u zivotu... U nadi da ce nekada povratiti svoj izgled...

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман18. мај 2010. 14:31

    O My god. Why? When I saw this it made me cry. Radosav should go to jail.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман9. јун 2010. 18:39

    Hoce li neko odgovarati za rusenje?
    I uopste ko je dozvolio da se banja rusi?

    ОдговориИзбриши
  9. Dozvolio nije niko, čovek jednostavno nije ni pitao! Za odgovornost, nadam se da će je biti!
    INAČE, najnovija i lepa vest je da je hotel kupljen od strane lokalnog gasterbajtera, koji je već krenuo sa renoviranjem i osposobljavanjam bazena, već za ovo leto. Nadamo se da će do sledećeg i hotel proraditi!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман5. јул 2010. 09:32

    Tuzna je ta stvar, moj otac je poreklo iz selo Vuci Del, drago mi je sto je neko kupio hotel i treba onda da se vrati sve na svoje mesto...

    ОдговориИзбриши
  11. Po onome što sam čuo, bazen je renoviran i do kraja nedelje bi trebalo da se napuni i krene sa radom. Okolina bazena i prilazi možda još nisu u punom sjaju, ali će ipak biti kupanja ovog leta. Pratimo dalja dešavanja!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Bazen u Zvonačkoj Banji je renoviran, napunjen i krenuo je sa radom!!!! Dakle, desilo se čudo!

    Slike može videti na ovom linku na fb grupi:
    http://www.facebook.com/group.php?gid=108408595876928

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман15. јул 2010. 10:43

    Ovo je jako tuzno,svake godine smo isli na letovanju u Zvonackoj banji,a sada samo mozemo ici na bazen jer hoytel nije u upotrebi tako je to zlo i podlo sto je tako dobar covek srusio hotel koji je najpoznatiji u srbiji..........

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман22. јул 2010. 16:27

    Marjane, jeli su poceli i oko bazena da se renovira ili ne?
    Sta je sada sa Hotelom?

    Miki

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман24. јул 2010. 21:49

    A ko je kupio hotel?

    ОдговориИзбриши
  16. Hotel je kupilo fizičko lice poreklom iz obližnjeg sela. Čovek je radio i živeo u inostranstvu.

    Bazen radi već uveliko, ali su sredjeni samo neposredna blizina bazena i prilazi. Hotel je suviše uništen da bi moglo nešto tako brzo da se uradi,ali je u planu da se sa nekim radovima krene još u toku ovog leta/godine. Videćemo i to!

    ОдговориИзбриши
  17. Rodjena sam u Jasenov Delu i obuzimaju me jake emocije na pomen Zvonacke banje. Nemam komentar na ovakav nemar, ali nadam se da ce novi vlasnik hotela biti pravi domacin!

    ОдговориИзбриши
  18. Iz zdravstvenih razloga bih rado dosla u banju.Da li postoji mogucnost privatnog smestaja i koriscenja vode,imajuci u vidu trenutno stanje banje?

    ОдговориИзбриши
  19. Danijela, privatnog smeštaja ima u izobilju, tako da tu sigurno nema problema. Što se vode tiče, možete samostalno koristiti izvorsku vodu, ali još uvek ne više od toga. Na proleće bi trebalo da se počne sa renoviranjem hotelskih kapaciteta, pa će verovatno od sledećeg leta i neke stručne službe započeti sa radom pri hotelu!

    ОдговориИзбриши
  20. Jaoj uvek neka tuga kad vidim sta moze da napravi jedan covek...

    Marija010

    ОдговориИзбриши
  21. Rodjen sam u s.jasenov del i nemogu da shvatim kako ,cime i sa kojim ljudstvom je je izvedena operacija RUSENJE BEZ MINIRANJA ,do kojih granica je covek spreman da ide radi necijih interesa,osim ako nije u pitanju psihol.problem ..Ako ste zakupac objekta trebalo bi da postoji ugovor kojim je utvrdjeno izmedju ostalog i dali se mogu izvoditi radovi ili renoviranje na objektu za vreme dok traje zakup kao ida ste u obavezi da objekat predate u prvobitno stanje ali u ovom slucaju shvati sam da je za pojedince rusenje i unistavanje vrednije od stvaranja i izgradnje. Novica iz s,jasenov del

    ОдговориИзбриши
  22. Обзиром да вук није човек треба га стрпати у кавез. Кавез са вуком поставити поред хотела, хранити га и појити да што дуже живи а гости бање да виде како изгледа тај монструм. Било би добро да видимо фотографију тог лица јер смо видели фотографије његовог "дела". Мука ми је јер у сећању носим слику бање из "златног" времена.

    ОдговориИзбриши
  23. Poreklom sam iz Rakite, sela u blizini banje. Obavezno dolazim preko leta i naravno obidjem banju i manastir Poganovo. Dolazila sam kao klinka na bazen i to je bio najlepsi period u mom detinjstvu. Sada je tamo horor, cemer i jad, zahvaljujuci nekom vuku, koga ste tako nazvali. Bazen jeste krenuo da radi, ali bez hotela, nema tog mira koji je nekada postojao. Iskreno se nadam da ce se nesto brze uraditi po tom pitanju!

    ОдговориИзбриши
  24. Bar se krenulo sa mrtve tačke! Valjda neće tu stati!

    ОдговориИзбриши
  25. Poslednji gost -septembar 20074. октобар 2011. 00:45

    Preko neta sam saznao za ovu banju,inače sam veliki zaljubljenik banja Srbije.Noć rezervacija je na mestu momak na rcepciji pokazao sobu i sve je bilo mirno.Ujutru sam upoznao doktora iz Niša sa fiziotarapeutom bucka .Voda i vazduh su fenomenalni sa okolinom.Jedina banja u Srbiji gde se sva voda koristi i u lečenju i u svakodnevnoj upotrebi ,a da na slavinama ili zidova kade i bazena nema nikakve mrlje niti kamenca ,što znači kristalno čista .Saznao sam da je inicijator gradnje hotela MIR bio Draža Marković ,da je u hotelu bio i Tito .Zgrada je delovala vrlo elegantno sa puno mašte za enterijer ,pogotovo velika sala sa separeima .Pogled saterase uz jelo i piće fenomenalan kao da sam u nebesa .Osoblje hotela je bilo podeljeno u dva tabora ,stari konobari sa bečkim manirima ,i neki novi poverenici u kratkim gaćama ,zaključavali su vitrine i frižidere lancima i na kraju katanac.Pomenutog gospodina nazvanog vuk video sam kao savremeni gazda u šorc ,brada ko prota i slabo komunikativan ,videlo se da fali daska .Čuo sam od osoblje da je zaradio neku paru od šverc nafte iz Bugarske pa veli da to uloži u savremeni turizam .Video sam da ću biti zadnji gost kad konobar stalno pijan od muke ,jer je tu proveo dosta vremena i došlo vreme da služi goreg od sebe,često je zaboravljao i šta izdaje šta naplati.U hotelu nas je bilo 20 -toro iz Vojvodine ,Makedonije ,Niša ,Beograda .Posle nekoliko meseci na više televizija bile su reportaže da je hotel Mir uništen ,iskreno rastužilo meje .Naravoučenije nije ovde samo VUK za odstrel ,šta je sa ljudima iz Pirota čiji je to objekat bio .Morali su da znaju šta čovek smera i planira da radi.Sve to treba u PRDEKANU i da materijalno namire svu nastalu štetu ,izgubljenim profitom narednih godina .Ovo je bio dar božji samo je čovek postao velika štetočina .

    ОдговориИзбриши
  26. Lepa priča za kraj, ali nadajmo se i za novi početak! Priroda, lepota, voda, svi resursi još uvek su tamo netaknuti, još da sada neko to materijalizuje na pravi način. Bazen radi već dve sezone, ali sa renoviranjem hotela za sada se nije puno odmaklo. A šteta je velika! Em napravljena, em da takav potencijal truli!

    ОдговориИзбриши
  27. Zoran Stamenković Niš26. децембар 2011. 19:23

    dugo sam odsutan iz Srbije i za ovaj užas sam saznao sada listajući i tražeći slobodna mesta za doček 2012,naježio sam se videvši ovo,lično sam 1987 kao vozač Jugopetrola na sam dan dočeka dovezo lož ulje za grejanje hotela,ni sam ne znam kako sam izašo do platoa hotela jer je bilo čudo snega ali da nisam uspeo doček bi bio otkazan tako da sam bio ponosan zbog toga,ovo sada ne mogu verovati,strašno,tog monstruma treba bez razmišljanja ubiti za primer ostalima.

    ОдговориИзбриши
  28. Zorane, apsolutno razumem vašu reakciju! Mnogo ljudi se ovde javilo koji gaje neke lepe uspomene na taj hotel i kraj, i prosto im je ne pojmljivo da se tako nešto moglo destiti. Nepojmljivo je i zdravom razumu!!!

    ОдговориИзбриши
  29. svi znaju sve, samo treba da svako(lovac)pocne da radi svoj posao,a duznici da plate racun debelo. vuk nije sam u prici,trba videti u kom je odnosu sa lovocuvarima pa i njih malo osoliti...pozz v-del.

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман7. март 2012. 02:44

    sve to propada...ako se banja ne bude pocela renovirati za koju godinu, nece imati nikakve sanse da se spasi jer je vlaga vec u skoro svim zidovima!tad ce biti samo ruina koja ce biti nemoguca za rekonstruisanje....a sto se tice krivice mi smo takva zemlja da nece biti moguce da se bilo ko optuzi sto se tice toga!zalosno ali je tako...

    ОдговориИзбриши
  31. Анониман13. март 2012. 02:59

    Da li postoji ikakva sansa da se dobije kontakt za privatni smestaj a da se koristi bazen kao jedina mogucnost koja je ostala?Ako neko ima informacije,molim Vas napisite.Ja bih sa familijom ipak gostovala u tom kraju.Posebno su lekoviti negativni joni za zdravlje,Hvala,ovo je tuzna prica..za nasu zlatnu Srbiju.

    ОдговориИзбриши
  32. Privatni smeštaj nije problem, pogotovu sada. Možete vrlo lako naći smeštaj, bez prethodnog rezervisanja. Tako da samo sačekajte leto, par stvari u torbu, pa u Zvonačku Banju, na čist vazduh i lekovitu vodu!

    ОдговориИзбриши
  33. Za mene koji sam u vise navrata i sluzbeno i privatno boravio u tom hotelu od otvaranja pa negde do polovino zadnje decenije proslog veka, mogu reci puno ali kada bih napisao istinu mnogi bi se nasli u cudu a poneki bi se odselili ali nebi ostavili adresu, ako neko ovo cita iako sam u penziji ovo zdanje mogu oporaviti za kratko vreme ali posle ne dati u drzavne ruke vec ljudima koji ce raditi u tom zdanju, DJUZA

    ОдговориИзбриши