четвртак, 30. јун 2016.

Ove godine na Nišvillu...

Bilja Krstić i „Bistrik" na Nišvilu

Pevačica Bilja Krstić i grupa „Bistrik" - jedan od najuspešnijih srpskih izvoznih projekata i jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava - nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u petak, 12. avgusta.
Pevačica Bilja Krstić koja se nakon veoma uspešne pop karijera kao članica više sastava ali i kao solista, sa još većim uspehom otisnula u world music vode, rođena je Nišlijka. Prvi kontakt sa muzičkom tradicijom interpretiranom na umetnički način (pre svega kroz partiture Mokranjca) imala je još kao učenica niške srednje muzičke škole i članica školskog ansambla „Hor Mladih – Dr Vojislav Vučković" (koji je vodio profesor Radojica Ica Milosavljević) u vreme najvećih uspeha tog hora: pobede na SFRJ takmičenju u Celju, nezvanične titule najboljeg evropskog mešovitog hora na takmičenju u belgijskom Nerpeltu, i pobede na svetskom konkursu BBC-a: „Neka narodi pevaju".
Kao studentkinja FMU u Beogradu, nastavila je da peva u, po mnogim ocenama, najboljem ženskom horu u planetarnim razmerama „Collegium Musicum" (pod vođstvom legendarne Darinke Matić Marović), pevala u grupama „Suncokret" i „Rani mraz", pevala i glumila u pozorištu. Po diplomiranju na teoretskom odseku FMU, jedno vreme je radila kao profesor u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac" u Negotinu gde je imala priliku da se bolje upozna i sa muzičkom treadicijom Istočne Srbije. Uporedo sa radom RTS-u ( dugogodišnji je muzički urednik Radio Beograda), pre 15 godina je pokrenula sastav „Bistrik" sa kojim na najbolji način promoviše naše etnomuzičkološko nasledje kroz jedan moderan muzički pristup. Njen iskreni scenski nastup i divan glas su dobili sjajna priznanja na koncertima širom Evrope i sveta. U prilog tome govori i činjenica da je bila pozvana kao jednini ženski izvodjač sa Mediterana na Festivalu "Mostra Sesc de Artes" u Sao Paolu 2005. godine kao član Mediterraneo Orchestra, sastavljenog od 25 najkvalitetnijih World Music izvodjača iz celog sveta.
Do sada su objavili četiri diska: „Bistrik", „Zapisi", „Tarpoš" i „Izvorište". Svaki od pomenutih diskova dobio je najvece nagrade i priznanja kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Treći album
„Tarpoš" ušao je na listu "Top of the world" najreferentnijeg časopisa world muzike u Engleskoj - Songlines, a poneo je i titulu diska meseca „TRADMagazina" u Francuskoj.
Muzika koju izvodi Bistrik je fuzija - spoj tradicionalne etno muzike, a capella pesama i etno ritmova sa elementima improvizacije i modernog muzičkog pristupa. Njihov cilj je da prevedu folklor u savremenu umetnost, da njihovi nastupi pobude srca i preporode energiju zaboravljenih emocija.
Godine 2009. Bilja Krstic i Bistrik Orkestar dobili su nagradu "Vitez srpske muzike", a 2015. godine Bilja Krstić i Miki Stanojević su dobili GRAND PRIX filmskog festivala u Sopotu za muziku iz filma „Branio sam Mladu Bosnu" . Na spisku zemalja u kojima su Bilja i „Bistrik" držasli solističke koncerte ili nastupali na festivalima su i : Švajcarska (čuveni festival „Zlatna ruža Montrea"), Brazil (Mostra SESC Mediteraneo Festival), Italija (Evropski dan Jevrejske kulture), Makedonija, Francuska (fimu FESTIVAL U Belfortu), Slovenija (LENT festival u Mariboru), Austrija (Moving Culture Festival u Beču i Dani sprske muzike u Kremsu), Hrvatska (Histria Festival u Puli), Nemačka („Donau Fest" u Ulmu i WDR Festival u Dortmundu), USA (koncert u „Kenedi centru" i nastup na World music festivalu u Čikagu), Kanada, Rusija, Ukrajina, Indonezija (Ambon Jazz Festival Plus), Turska (Festival „Istanbul na vodi"), Belgija...
Bilja i „Bistrik" spremaju novi album pod radnim nazivom „Korube" (stari naziv za most iz niškog kraja).
Bilja Krstić je bila i muzički saradnik u mnogim pozorišnim predstavama Narodnog pozorišta, Ateljea 212, Bitef Teatra, Belef festivala – Pozorišta Slavija, autor i voditelj više radio i TV emisija... Između ostalog dobitnik je „Zlatne medalje"Kulturno prosvetne zajednice za doprinos u kulturi (2007), nagrade "Zlatni beočug" (2014). Bila je i član Upravnog odbora nacionalnog ansambla KOLO (2009-2013), a 2012 godine osnovala je Vokalnu radionicu BISTRIK. Snimila filmove: "Nije nego"‚ „Zona Zamfirova", i dokumentarno igrani film RTV - "Krušedol, 500 godina u 12 slika".


Fransuki jazz sastav Remi Panossian Trio

Francuski sastav RP3 koji predvodi pijanista Remi Panossian nastupiće na predstojećem Nišville jazz festivalu u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su i Maxime Delporte (kontrabas) i Frederic Petitprez (bubnjevi).
Za sedam godina postojanja, RP3 iza sebe ima tri albuma, a održali su više od 300 koncerta u tridesetak zemalja, uključujući i Kanadu, Norvešku, Brazil, Nemačku, Venecuelu, Meksiko, Indiju, Portugal, Belgiju,Švedsku, Alžir ... Samo tokom 10 turneja po Aziji održali su više od 150 koncerata. Takođe, pozivani su da nastupe u mmnogim velikim koncertnim dvoranama i na značajnim jazz festivalima: Tokyo jazz festival (Japan), Jarasum jazz festival (Južna Korea), Guangzhou opera hall (Kina), Taichung jazz festival (Taivan ), Montreal jazz Festival i Vancouver jazz fest (Kanada), Enjoy Jazz (Nemačka), pariski New Morning i Nancy jazz pulsation (Francuska)…
Godine 2011 MP3 su sa Gregory Porterom podelili nagradu “jazz otkriće godine” koju dodeljuje uticajni TSF Jazz radio. Grupa je nedavno objavila treći album koji je producirao poznati belgijski pijanista italijanskog porekla Erc Lengini.
Lider sastava Remi Pasnossian (rođen 1983. Godine u Monpeljeu) počeo je da svira klavir sa sedeam godina, a već tri godine kasnije, posle odlaska na koncert poznatog francuskog jazz klaviriste Mišela Petručijanija – bilo mu je jasno kojim će muzičkim pravcem nastaviti dalje. Jazz je počeo da uči u muzičkoj školi u rodnom Monpeljeu, gde se odmah isdtako izuzetnim osećajem za improvizaciju. Usavršavao se na mnogim majstorskim kursevima i imao priliku da radi sa muzičkim velikanima kao što su što Stéphane Kochoyan, Steve Coleman i Andy Milne. Sa 17 godina Panossian se preselio u Tuluz gde je za dve godine diplomiraoi na Akademiji za džez i imrovizovanu muziku. Četiri godine je radio sa mladima na “Enfants du Jazz Workshop”, a dans , kada mu turneje to dozvoljavaju, predaje na “International Trio Session” u Kejp Bretonu. Početkom novog milenijuma Panossian i kontrabasista Julien Duthu formiraju zapaženi duo koji je od stane Francuske Jazz Akademije proglašen za najbolji novi sastav u zemlji. Remi je takođe imao priliku da nastupa i snima sa mnogi8m znasčajnim muzičarima kao što su Aldo Romano, Francesco Bearzatti, Pierrick Pedron, Rick Margitza ... Krajem 2009. godine sa starim prijateljima formira RP3, koji do danas nastupa u nepromenjenom sastavu.

Poduene Blues Band na Nišvilu

Prvo veče predstojećeg Nišville festivala (četvrtak, 11. avgust) zatvoriće legendarni bugarski bluz sastav Poduene Blues Band.

“Vasko The Patch & Poduene Blues Band” (što je puni naziv bend) je najstariji profesionalni bluz sastav u Bugarskoj. Grupu je 1989. godine osnovao Vasko “The Patch” – multiinstrumentalista, pevač, solista na usnoj harmonici i glavni autor benda. Od prvog koncerta, marta te iste godine (u sofijskom zatvoru Buhovo) do danas grupa ima na stotine koncerta, klupskih nastupa i učešća na festivalima, među kojima i učešća na velikom Blues festivalu u Bukureštu, gde su kao predruga legenadarnom Džonu Mejelu pred pet hiljada ljudi tri puta pozivani na bis), Rothmans Blues Festu u Burgasu (delili binu sa Blues Brothers Band)... Svirali su i na jazz i blues festivalima u Amsterdamu, Karlsrueu, Grčkoj, Berlinu, Klužu, Bonu (...) ali sa one druge strane Atlantika: Kanzas Siti, Čikago (u klubu “Legends” čiji je vlasnik čuveni Buddy Guy). Do sada su objavili dvadesetak albuma, od kojih nekoliko i u Nemačkoj. Podjednako su uspešni i u “električnom” i u “akustučnom” stilu, a izvode i obrade standarda i autorske kompozicije. Članovi sastava su Vasko “The Patch” – vokal i usna harmonika, Krasi Tabacov – gitara, Smilen Slavštenski “Mr Smi” – bas i Emil Asev “Telescopa” – bubnjevi.

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails