среда, 30. април 2014.

NIFEST IS OVER! LONG LIVE NIFEST!


-Jesi živ? Jesi se umorio? – pitao sam ga.
-U redu je, pa to je moj posao! – sa osmehom mi je odgovorio Roberto Rekjoni, strip scenarista i glavni urednik serijala Dilan Dog, nakon gotovo tri sata neprekidnog crtanja i potpisivanja stripova nepresušnoj koloni fanova koji su posetili prvi niški festival stripa NIFEST!

-Idem na cigaretu, pa se vraćam, možda dođe još neko! – dodao je. Par štandova dalje, Đovani Fregijeri, jedan od najboljih i najpoznatijih crtača Dilana Doga i dalje je strpljivo crtao i potpisivao svoje radove. Halom niškog Sajmišta šetali su, crtali ili potpisivali crteže i najveća imena srpske strip scene, poput Darka Perovića, Vladimira Krstića Lacija, Alekse Gajića, Aleksandra Sotirovskog... Ako je neko od njih i bio odsutan u datom trenutku, bilo je to sa dobrim razlogom- ili je gostovao na nekoj lokalnoj televiziji, ili držao predavanje deci u nekoj od osnovnih škola, ili imao promociju nekog strip izdanja.


Bila je to već subota, pretposlednji dan festivala, par sati nakon što je specijalni žiri dodelio i zvanične nagrade festivala. Izdavačka kuća „Darkwood“ okitila se Priznanjem za najbolju izdavačku kuću, „Čarobna knjiga“ Priznanjem za najbolju ediciju „Princ Valijant“, „Arkona“ Priznanjem za najbolje pojedinačno izdanje „Natan Never“, a „Sergio Bonelli Editore“ Specijalnim Priznanjem za doprinos devetoj umetnosti.

Niško sajmište za vreme Nifesta
Delovalo je nestvarno, ali je prostor Niškog sajmišta tih dana zaista bio minijaturna verzija ComicCona. Brojni strip crtači, teoretičari, izdavači, fanovi, radoznali posetioci, novinari, predstavnici firmi i lokalne samouprave tiskali su se od 24. do 27. aprila prostorom sajmišta, ali i na još nekoliko lokacija po gradu, gde su bile postavljene atraktivne izložbe, držana predavanja i radionice...

среда, 9. април 2014.

Međunarodni festival stripa - NIFEST 2014

Niš, iako jedan od najvećih gradova Srbije, dugo je bio skrajnut na margine devete umetnosti. Nije da u Nišu nema ljubitelja stripa, naprotiv, u gradu živi mnogo fanova, kolekcionara, strip crtača... Jednostavno, stripski život u Nišu nije bio adekvatno organizovan, niti promovisan. Iole vitalnom, nišku strip scenu održavala je art grupa "Čaj...odličan", i to kroz organizaciju izložbi, strip druženja i škole stripa za najmlađe. Ali, u svojim naporima već neko vreme nisu sami. Pre godinu dana u Nišu je otvorena jedina prava striparnica van Beograda – „Južni Darkwood“. Grad nije dobio samo jednu radnju gde se mogu kupiti stripovi, već i jedan pravi stripski centar koji je nizom aktivnosti (Noć stripa, Večeri stripa i filma,...) radio na promociji ove umetnosti. 


Upravo je iz ove striparnice potekla i ideja za organizaciju prvog strip festivala u Nišu. Ideju je, kao pokrovitelj festivala, odlučila da podrži gradska opština Pantelej, iako će se sva dešavanja odigrati na teritoriji opštine Medijana. Kao suorganizator festivala, „Darkwoodu“ se priključila kompanija Medivest, a uoči festivala oformljeno je i Udruženje ljubitelja stripa Branko Plavšić. 

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails