четвртак, 15. август 2013.

Počinje Nišville 2013

Ovogodišnji međunarodni “Nišvil” džez festival zvanično je počeo sinoć, otvaranjem “Muzeja džeza Miše Blama” u galeriji "Salona 77" u niškoj Tvrđavi. Reč je o izložbi instrumenata, partiturama, dokumentima, fotografijama, posterima i raznim ličnim predmetima poznatih muzičara koje je tokom 40 godina prikupio jedan od najboljih poznavalaca džeza na ovim prostorima i kontrabasista, a izložba čini tek deo njegove bogate arhive. Na izložbi se mogu videti prvi kornet Duška Gojkovića, klarinet Miće Markovića, trombon Zvonimira Skerla, ali I prva violina njegovog oca Rafaila Blama na kojoj je svirao džez još 1927. godine.


Što se muzičkog programa tiče, on startuje danas od 19:30h nastupom niškog “Kafe Ball & Friends” u Tvrđavi na “Earth and Sky stage-u” na platou kod Salona 77.

Nakon svečanog otvaranja uslediće nastupiće “Elmhurst College Big Band & Stjepko Gut”, “Ray Gellato  and Giants”, “Kyle Eastwood  Band”, “Hubert Tubbs and Blues and soul Revue” i “Vasil Hadzimanov Band”.

Na “Welcome stage-u” na Trgu kralja Milana u centru Niša od 18 do 20h nastupiće  “Jam Station” i “Ragtime DD Band”.

Ljubitelji džeza koji nisu mogli da sebi priušte karte za nastupe na glavnim stejdževima moći će večeras besplatno na “Open stage-u” kod  Planinarskog doma u Tvrđavi od 19 do 24h da poslušaju“Jazz Project”, “TG Collective”, “Cotton pickers” i “El Jazzyru”, dok će u pauzama nastupiti Mark Rainey.

Kod “Salona 77” u Tvrđavi od 12h biće otvoren “Jazz Fashion Corner”gde će posetioci moći da pogledaju performans i izložbu garderobe i nakita.

Za 18h najavljeno je otvaranje izložbe savremene umetničke keramike “Zvuk, pokret i emocija“ u Paviljonu u Tvrđavi.

U dvorištu Banovine od 21h u okviru “Nišvil jazz teatra” biće odigrana koreodrama “Kad se snovi ispune, ne može se živeti više u njima”Petra Ristovskog, a nakon toga posetioci će do 4 ujutru moći da prate program na "Midnight Jam Stage".

Kod “Salona 77” od 8 do 1h posle ponoći biće, kako je rečeno, postavljena mala bina sa instrumentima i opremom za audio-vizuelno snimanje koja će biti dostupna muzičarima iz publike.

Na centralnom gradskom trgu u Pirotu od 20 sati nastupiće “Teatar Band”,“Damir Out Loud”, “Gadjo Dilo” i “Bobi Carcasses”.

I sve to samo za prvi dan festival. Ceo program možete videti ovde, a poslušajmo sada neke hedlajnere koji ćemo imati prilike da čujemo na ovogodišnjem festival, danas i narednih dana.



KYLE EASTWOOD BAND, 15.08.2013.



HUBERT TUBBS, 15.08.2013.



SERGEJ TRIFUNOVIĆ & MOONDANCE BIG BAND, 16.08.2013.




DUŠKO GOJKOVIĆ & BELGRADE SUMMIT OCTET, 17.08.2013.



JAZZANOVA feat. PAUL RANDOLPH, 17.08.2013.



RON CARTER & GOLDEN STRIKER TRIO, 18.08.2013.



NOUVELLE VAGUE, 18.08.2013.



уторак, 6. август 2013.

U susret NIŠVILLE jazz festivalu 2013

U vrelim letnjim noćima, uz dah povetarca, jednako željno isčekujemo i početak najboljeg letnjeg osveženja u gradu, tradicionalnog NIŠVILLE JAZZ FESTIVALA. Ovogodišnje jazz osveženje će trajati od 15. do 18. avgusta u niškoj tvrdjavi, ali će prateći program početi dan ranije, a dan kasnije završiti.


Tokom četvorodnevnog muzičkog spektakla nastupiće zaista impresivan broj učenika, na nekoliko stejdževa, za one sa kartama, ali i na besplatnim stejdževima za one koji do karata nisu mogli, a hteli bi da uživaju u dobroj jazz svirci. Uprkos finansijskim problemima i uskraćivanju podrške Ministarstva kulture i nekih sponzora, uprkos redukciji i promeni predviđenog programa, Nišvill jazz festival i ove godine nudi zaista bogat program što se muzike tiče, ali i impresivan prateći program. 

A pre nego što predstavimo konačan program festivala, predlažemo da na svoj telefon skinete i instalirate android aplikaciju Nišville festivala, putem koje možete slušati Nišville radio, ali i osvojiti svakog dana besplatne karte za koncerte. Aplikaciju možete preuzeti ovde.



Nišville 2013 - Program festivala

Earth and Sky stage

Četvrtak, 15. avgust

1. Kafe Ball & Friends (SRB)
2. Elmhurst College Big Band & Stjepko Gut (USA, SRB) (NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO)
3. Ray Gellato and Giants (GBR)
4. Kyle Eastwood Band (USA)   (NAGRADA CLINT EASTWOODU ZA POPULARIZACIJU JAZZ-a)
5. Hubert Tubbs and Blues and soul Revue (INT)
6. Vasil Hadzimanov Band (SRB)

Petak, 16. 08.

1. Krug Vladice Sojiljkovića (SRB)
2. Damir out loud ((SRB/GER)
3. Sergej Trifunovic & Moondance Big Band (SRB)
4. Ginger Baker Jazz Confusion (GBR,USA, GHA) (NAGRADA “NISVILLE GRAND PRIX - ŠABAN BAJRAMOVIĆ” BAKER-U ZA FUZIJU DŽEZA I DRUGIH STILOVA)
5. Bobby Carcasses (CUB)
6. DLM (SRB)

Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails