недеља, 28. април 2013.

Zanimljivi filmski posteri u Gani!

Dok se u Holivudu troše čitava bogatstva na reklame i promociju filmova, na drugom kraju sveta, u Africi, filmovi se promovišu na jedan posve neobičan način – ručno slikanim posterima!

Kada su početkom 80-ih godina prošlog veka na tržište Gane stigli prvi video-rekorderi i video kasete, pojavili su se i prvi mali, pokretni „bioskopi“. Naime, operateri ovih mobilnih bioskopa su raspolagali televizorom, video-rekorderom, nekim akumulatorom za napajanje i određenim brojem fimova na kasetama. Putuvali su od mesta do mesta, od sela do sela, i organizovali projekcije holivudskih hitova. Dovoljno je bilo pridodati nekoliko stolica ili klupa i bioskop je bio spreman. U toku dana projekcije su se održavale u kućama ili nekim salama, a uveče i na otvorenom. 

Da bi privukli pažnju publike, vlasnici ovih bioskopa su angažovali umetnike, slikare, koji su nakon odgledanog filma imali odrešene ruke da naslikaju filmski plakat. Nekada su ovi plakati ličili na originalne holivudske postere, a nekada su predstavljali potpuno autentičan doživljaj filma od strane samog umetnika. U savkom slučaju, svi posteri su unikati, rađeni kao ulje na platnu.

Kada su sredinom 90-ih godina tv uređaji i vireo-rekorderi postali lakše dostupni i rasprostranjeniji širom zemlje, posao sa pokretnim bioskopima je opadao, pa vlasnici nisu imali više para da angažuju umetnike za slikanje postera. Ovakvi nelegalni bioskopi postoje i danas u Africi, ali se sada posteri uglavnom kopiraju, što je mnogo jeftinija opcija. 

Pogledajte neke umetničke postere za poznate filmove. Da li prepoznajete plakate? A glumce?


 


 

 

недеља, 7. април 2013.

Zašto su muškarci prestali da nose štikle?

One su lepe, provokativne, seksi, ali ih ni najveći poborici ne mogu nazvati praktičnim. One su već generacijama simbol ženstvenosti i glamura, i možda će zvučati čudno, ali visoke potpetice (a.k.a štikle) su nekada bile neizostavni deo muške garderobe. 


Da bi se hodalo u njima, potrebna je dobra kondicija, udobnost im nije vrlina, treba ih izbegavati kada idete u dužu šetnju, kada vozite, hodate po travi, ledu ili neravnim ulicama. Zapravo, kada bolje razmislite, visoke potpetice kao da i nisu napravljene za hodanje!

Zapravo, i nisu!

Verovatno niste znali da su štikle, naravno ne ovakve kakvim ih danas znamo, vekovima nošene na Bliskom istoku kao obuća za jahanje! Naime, u nekadašnjoj Persiji (današnjem Iranu) jahanje je bio veoma važna veština za svakog vojnika. Kako bi preciznije gađali lukom i strelom za vreme jahanja, vojnici su morali da ustanu, kako bi amortizovali pokrete konja. Da im noge ne bi skliznule iz uzengija, obuća je imala neku vrstu štikle na peti. 

Muška cipela iz 17.veka, Persija

четвртак, 4. април 2013.

Prvi skup OLDTIMERSA u Nišu!


Skup vlasnika i ljubitelja oldtajmera po prvi put će biti organizovan u Nišu. Atraktivna izložba i parada starih automobila biće organizovana povodom pet godina od nastanka fejsbuk grupe OLDTIMERS. "PRVI SKUP GRUPE OLDTIMERS" će se održati 6. aprila 2013. godine sa početkom u 12h, u dvorištu OŠ „Sveti Sava“ na Vizantijskom bulevaru.


„Ideja za pokretanje ove grupe je potekla upravo ovde u Nišu, i posebno mi je drago što prvi skup naše grupe kreće baš odavde odakle je i grupa startovala pre pet godina.“ – ističe organizator ove manifestacije, i dodaje

„Kako nismo naišli na razumevanje vlasnika većih prostora u samom gradu, prošle godine, kada je i pokrenuta ideja o organizovanju skupa od strane naših članova iz Niša (Radoja Ljumovića i Jovice Momčilovića) i podrške koju su u startu dali Predrag Bošković, Stevan Bićanin i Jovan Ašanin, kao i Vespa klub Niš, a nismo želeli da se skup održava negde na periferiji, iako ima dosta lepih prostora za to, odlučio sam da se potrudim i obezbedim prostor da skup ipak bude u centru grada i na tačno pet godina od osnivanja grupe "OLDTIMERS".



Plan predviđenih aktivnosti je sledeći:

U periodu od 12h do 17 h
1. Otvaranje skupa; 
2. Izlaganje vozila i pratećih stvari vezanih za tajmere i grupu i fotografisanje vozila i učesnika;
3. Vožnja oldtajmerima;
4. Nastavak izložbe oldtajmera;
5. Zatvaranje skupa.

Ne propustite ovu jedinstvenu i lepu priliku da uživate u dokazanim modelima automobila koji su obeležili prethodne decenije automobilizma. Izložbi će prisustvovati i nekoliko zaista retkih i atraktivnih modela, ali neka to bude poslastica za one koji se u subotu prošetaju do škole „Sveti Sava“ i svojim prisustvom podrže organizaciju ovog skupa.

Lokacija odražavanja skupa se može videti na mapi preko linka ovde.

Evo nekoliko lepih modela, pa možda neke i vidimo u subotu











Podelite ovo

Related Posts with Thumbnails